Zondag 05/12/2021

Vaccin

Een beter vaccin? Zelf te betalen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Sinds enkele maanden is er een nieuw, doeltreffender vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt. Maar op school krijgen kinderen via het CLB nog steeds een andere variant. Wie betere bescherming wil, moet dat zelf betalen.

In een opmerkelijke brief stelt het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) Regio Gent ouders voor de keuze: ofwel laten ze hun dochters gratis vaccineren tegen baarmoederhalskanker door het CLB, ofwel gaan ze zelf naar de dokter om een nieuw en beter vaccin. In dat laatste geval moeten ze wel zelf de kost van de spuiten (zo’n 24 euro) en de consultatie betalen.

Gardasil 9 is de naam van het nieuwe, effectievere vaccin. Het is sinds enkele maanden te verkrijgen. Cervarix, het vaccin dat ze op school krijgen, is sinds 2007 op de markt.

Professor Ignace Vergote, gynaecologisch oncoloog aan het UZ Leuven, zou voor zijn dochter niet twijfelen. “Ik zou sowieso voor Gardasil 9 kiezen. Vanuit medisch oogpunt is dit de beste keuze. De bescherming is uitgebreider. Met Gardasil 9 kun je 25 procent meer kankers voorkomen.”

Een andere plus is dat het vaccin ook helpt tegen genitale wratten. “En dat is geen onbelangrijk voordeel. Het is misschien geen kanker, maar wel een vervelend en veelvoorkomend probleem." Van de vrouwen die seksueel actief zijn worden volgens hem 1 tot 2 procent met deze wratten geconfronteerd.

De kosten voor al die wrattenbehandelingen samen zijn aanzienlijk. Vergote gelooft dat de kosten die het RIZIV maakt voor de behandelingen van baarmoederhalskanker in dezelfde ordegrootte zijn. Jaarlijks wordt die kanker bij zo’n zeshonderd Belgische vrouwen vastgesteld.

Switchen

Gardasil 9 is pas sinds mei verkrijgbaar. De kostprijs van het vaccin is met 118 euro bijna dubbel zo duur als Cervarix, dat 69 euro per spuit kost. “Maar dit zijn de prijzen die een individu betaalt”, merkt het diensthoofd op. “Bij een aankoop van tienduizenden vaccins wordt er over die prijzen onderhandeld. Het verschil zal veel kleiner zijn.”

Voor Vergote zou het logisch zijn mochten ze in scholen ook voor het nieuwe vaccin kiezen. Voorlopig is dit niet mogelijk, laat het Agentschap Zorg en Gezondheid weten. Sinds 2010 biedt de Vlaamse overheid het vaccin gratis aan alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs aan. Maar welk vaccin precies wordt voorgeschoteld, wordt beslist via een openbare aanbesteding. Voor het schooljaar 2017-2018 is dat Cervarix.

“Dit schooljaar werken we dus zeker nog met Cervarix”, zegt woordvoerder Joris Moonens. Na 2018 komt er een nieuwe openbare aanbesteding, waar de verschillende farmaceutische bedrijven op kunnen intekenen. Moonens: “De kosteneffectiviteit van de vaccins – wat kost het de overheid en wat levert het op qua gezondheid – zal zeker meespelen bij de keuze.”

Maar voor die tijd is het dus onmogelijk om te switchen. “Een clausule dat we zo’n overheidsopdracht kunnen verbreken bij een beter vaccin kan niet”, legt Moonens uit. “Dat is bij nader inzien ook logisch, anders kan bijvoorbeeld elke kandidaat die de opdracht niet heeft binnengehaald op elk moment zijn voorstel aanpassen om onder dat van de concurrent te gaan.” Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bevestigt dat scholen zeker tot 2018 enkel Cervarix zullen voorzien. “Dat is nog steeds een doeltreffend vaccin tegen baarmoederhalskanker”, benadrukt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234