Woensdag 18/05/2022

Een besluiteloze uitnodiging tot interpretatie

theater

bronstig veulen volgt dood spoor met 'het geval woyzeck'

Gent / Van onze medewerkster

Sally De Kunst

Voor het eerst in hun bestaan maken de leden van het collectief Bronstig Veulen samen één voorstelling. Het geval Woyzeck toont echter aan dat ze als groep minder sterk uit de hoek komen dan in hun individueel werk.

De Duitse auteur Georg Büchner (1813-1837) kreeg door zijn vroegtijdig overlijden nooit de kans om Woyzeck te voltooien. De vier verschillende handschriften die hij naliet, staan bijgevolg open voor velerlei interpretaties. Bronstig Veulen lijkt in Het geval Woyzeck veeleer het normatieve ter discussie te stellen. In hun visie is de "gezworen fuselier" niet abnormaler dan de rest van zijn omgeving. In de verregaande abstrahering die Jo Decoster, Hendrik De Smedt, Jan Geers, Davy Scheerlinck en Don Verboven samen met Amara Reta, Stef Lernout en coach Pol Dehert maakten, blijven niet meer dan een paar thematische typeringen van waanzin over van Büchners fragmentarische schets van de soldaat die iets bijverdient als medisch proefkonijn en aan de rand van de waanzin wordt gebracht door de vernederingen van zijn oversten en de ontrouw van zijn vriendin Marie. De Marie van Reta is bijvoorbeeld een onuitgesproken nymfomane die met krijt steeds uitzinniger cirkels op de grond tekent, de kapitein van Hendrik De Smedt een Dr. Lecomte-achtige figuur die een manisch patroon uittekent langs de rand van het speelvlak en de Andres van Don Verboven een passieve voyeur die het fatale mes, waarmee Woyzeck Marie zal doden, al van de eerste minuut klaarhoudt. Het zijn wazige stereotypes die fel contrasteren met de stand-up comedy van Stef Lernout als de dokter.

De abstrahering van de theatermakers van Bronstig Veulen is met andere woorden niet consequent, want ook nauwelijks gestileerd noch strak gechoreografeerd. Veeleer putten ze zich uit in een rommelige montage van suggestieve beelden, zoals een platte parafrasering van een vrijscène tussen de tamboer-majoor en Marie of een poging tot een surrealistisch dansje van Woyzecks kwelgeesten. Behoorlijk sterk is nochtans het algemene podiumbeeld: een dozijn ventilatoren die sneller of trager draaien, een veruiterlijking van Woyzecks innerlijke gemoedstoestand. "Ge denkt te veel, dat vreet u op, en ge ziet er al zo gejaagd uit", zegt de kapitein tegen Woyzeck en de ventilatoren bewegen met topsnelheid. Het is evenwel een van de vele sporen die in Het geval Woyzeck uitgezet worden, maar vrijwel meteen doodlopen. Het lijkt alsof Bronstig Veulen zich vastgereden heeft in zijn onderzoek. Zes maanden bestudeerden ze Woyzeck, en dat resulteert vooral in een doorgedreven tekstbewerking met een nostalgische zweem: "Woyzeck, hebde thuis nog geen haar in de boter gevonden?" De besluiteloze enscenering van dat materiaal nodigt echter weinig uit tot interpretatie en laat hopen dat Het geval Woyzeck niet meer was dan een uit de hand gelopen voorstudie tot spannender werk.

WAT: Het geval Woyzeck WIE: Bronstig Veulen WAAR EN WANNEER: Op 30 november en 1 december in de BSB Bis, Brussel (tel. 02/513.82.90 ), op 14 december in CC België, Hasselt (tel. 011/22.41.61), op 21 en 22 december in KC Nona, Mechelen (tel. 015/20.37.80) en op 29, 30 en 31 januari in Stuk, Leuven (016/20.81.33).ONS OORDEEL: De leden van Bronstig Veulen komen in hun individueel werk sterker uit de hoek dan in groep.

Het lijkt alsof Bronstig Veulen zich vastgereden heeft in zijn onderzoek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234