Vrijdag 03/02/2023

OnderzoekZaak-Sanda Dia

‘Een beschadigd oogvlies, en drie man stopte al na vijf minuten’: de ontsporing van de Reuzegom-doop begon weken voordien

Sanda Dia kwam om het leven in december 2018. Maar ook in de weken voor zijn dood toonde studentenclub Reuzegom zich erg gewelddadig tegenover kandidaat-leden. Beeld Telefacts NU
Sanda Dia kwam om het leven in december 2018. Maar ook in de weken voor zijn dood toonde studentenclub Reuzegom zich erg gewelddadig tegenover kandidaat-leden.Beeld Telefacts NU

Maandag beslist de raadkamer of achttien leden van de studentenclub Reuzegom doorverwezen worden naar de rechtbank voor de dood van Sanda Dia in december 2018. Uit documenten die deze krant kon inkijken blijkt dat er al weken voor de fatale studentendoop sprake was van zwaar geweld. En dat sommige Reuzegom-leden daar trots op waren.

Douglas De Coninck en Tom De Smet

Een tiental kandidaat-schachten is op maandagavond 24 september 2018 naar het Leuvense café Den Boule afgezakt voor de traditionele schachtenwerving van Reuzegom. Een van de kandidaten is D. Hij verklaarde na de dood van Sanda Dia aan de politie: “Wij moesten veel alcohol drinken. Om de beurt moesten we bij de senior en de commilito’s (leden, DDC/TDS) komen. Daar werden dan een aantal vragen gesteld zoals: wat doet uw vader van werk? Hebben jullie een zwembad? Hoe lang is de oprit? En wat kan uw meerwaarde zijn binnen Reuzegom? Daarna werd je uitgedaagd met opdrachten zoals een pintje drinken met tabasco.” De kandidaat-schachten worden volgens D. ook opgenomen in een whatsappgroepje met de naam ‘potentiële elite’.

‘Van trap gevallen’

Kort daarna vond de openingscantus plaats. D. moest als kandidaat-schacht opnieuw grote hoeveelheden alcohol consumeren. Hij legt aan de politie uit dat hij – omdat hij een aantal pinten niet had kunnen opdrinken – driekwart fles gin moest drinken. Toen hij daarna naar het toilet moest, kreeg hij geen toestemming. Hij nam dan maar een emmer en plaste daar in. Even later gaf hij ook over in die emmer. Reuzegom-lid A. goot daarop de emmer over D.’s hoofd leeg.

A. is dat jaar de schachtentemmer van Reuzegom en niet aan zijn proefstuk. Op de wervingsavond ziet D. hem een vol blik bier tegen het hoofd van M., een andere kandidaat-schacht, gooien. “Zijn oogkas zag blauw en zijn neus was gebroken”, verklaarde D. aan de politie. “M. heeft dat thuis verteld aan zijn vader. Zij wilden een klacht indienen maar A. heeft hen kunnen overtuigen om dat niet te doen.” Dat gebeurde via sms’jes, die uw krant kon inkijken. A. stuurde onder meer: ‘M., ik heb gehoord dat ge aan uw ouders hebt gezegd da ge geslagen bent door de Reuzz. Da kan absoluut ni door den beugel, ge bent gewoon gevallen van onze trap.’

De chalet in Vorselaar waar Sanda Dia (20) op 5 december 2018  werd 'gedoopt'.  Beeld Tine Schoemaker
De chalet in Vorselaar waar Sanda Dia (20) op 5 december 2018 werd 'gedoopt'.Beeld Tine Schoemaker

M. antwoordde: ‘Linkeroog is iets losgekomen aan de linkerkant waardoor voorlopig zicht slecht is.’ Later stuurde hij: ‘Ja, da’s een herinnering voor het leven.’

De twee jongens kennen elkaar al lang. Mogelijk is daardoor de toon in de sms’jes minder vijandig dan je zou verwachten. A. praat zijn gedrag goed door te zeggen dat hij bruut moest handelen opdat “de wankertjes” onder de kandidaat-schachten zouden afhaken. Later stuurt hij nog: ‘Khoop wel da alles wa er nu gezegd wordt onder ons blijft he.’

Het zijn lang niet de enige incidenten in de aanloop naar Sanda Dia’s dood. Kort na dat tragisch overlijden bezorgt een man de politie foto’s die hij op de wervingsavond vanuit zijn woning heeft gemaakt. Enkele Reuzegom-kandidaten, onder wie Sanda Dia, werden toen op een aanpalend terras verder ‘getest’. De buur getuigt tegenover de politie: “We waren hoe langer hoe meer ongerust over het welbevinden van sommige studenten. Al vrij snel ging een van de jongens tegen de grond. We hebben hem meerdere keren op zijn hoofd zien vallen.” Verder getuigt de man dat de jongen ook gestampt werd en meerdere keren verhinderd werd om de ‘test’ te verlaten. Volgens de getuige sleepte een Reuzegommer de jongen bij zijn haren over de grond. Op de foto’s die de getuige aan de politie bezorgde, en die onze redactie kon bekijken, is te zien hoe een drietal jongeren aan het urineren zijn op iemand die uitgeteld op de grond ligt.

‘Werving in stijl’

M. stapt uit de club na zijn oogdiagnose, D. doet dat na de jaarlijkse t.d., waar ook oud-leden van Reuzegom welkom zijn. Hij krijgt er van het Reuzegom-lid met de bijnaam Placebo de opdracht een brandende sigaret op te eten. Hij verklaart later: “Ik kreeg brandende pijn in mijn slokdarm. Toen ik dat tegen Placebo zei, reageerde hij met een vuistslag in mijn maag.”

“In diezelfde week was er een t.d. van een andere club. Daar kwam ik op de toiletten J. (ook een Reuzegom-lid, DDC/TDS) tegen. Uit het niets greep die mij vast en sloeg mij met mijn hoofd tegen de muur, een drietal keer.”

Stil protest voor Sanda Dia, september vorig jaar. Beeld BELGA
Stil protest voor Sanda Dia, september vorig jaar.Beeld BELGA

Op zondag 30 september 2018 blikt praeses ‘Zaadje’ in een mail naar 56 (ex-)Reuzegommers terug op het begin van het academiejaar: “We waren getuige van een van de bruutste wervingen die onze club gekend heeft met als resultaat: 3 man gestopt na 5 minuten werving, een individu met beschadigd oogvlies.”

Ook A. mailt die dag: “Drie janetjes die na nog geen 5 minuten hun aftocht kenden en een beschadigd oog. Kortom een werving in stijl, een werving die alleen de Reuzegom kan houden.”

De schachtenwerving en de daaropvolgende testen vormden de eerste stappen in het proces dat zou leiden tot de dood van Sanda Dia (20), na een doopritueel in Vorselaar op 5 december 2018 waarbij het slachtoffer grote hoeveelheden visolie moest drinken en urenlang in een put met koud water moest zitten. Maandag buigt de raadkamer in Hasselt zich over de door het parket gevorderde doorverwijzing van achttien Reuzegommers naar de correctionele rechtbank voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, schuldig verzuim en mensonterende behandeling.

Alle hierboven vermelde Reuzegommers behoren tot de 18. We contacteerden enkele van hun advocaten, maar kregen geen antwoord.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234