Maandag 24/02/2020

Een Belg op zoek naar IJslandse stilte

Kevin Imbrechts, alias Illuminine, verloor zijn hart aan Mosfellsbær, een dorp ten noorden van Reykjavik. Hij sleutelde er aan zijn debuutalbum met Birgir Jón Birgisson, de geluidsman van Sigur Rós. Ook voor zijn nieuwe plaat #2 vloog de Leuvenaar naar IJsland.

"Illuminine ontstond in mijn slaapkamer", vertelt Kevin Imbrechts. "Niemand wist ervan. Ik had dus helemaal niets te verliezen, toen ik in 2014 Birgir mailde met de vraag om samen te werken. Ik had natuurlijk nooit verwacht dat hij zou instemmen." Maar het onverhoopte werd werkelijkheid, en Imbrechts vertrok met een koffer vol melancholie naar de mythische Sundlaugin Studio van Sigur Rós in IJsland.

Met succes. Met zijn debuutalbum #1 ontplooide Illuminine zich tot de verloren zoon van Nils Frahm en Ólafur Arnalds. Voor zijn nieuwe plaat #2, die in april verschijnt, vroeg Imbrechts opnieuw hulp aan de IJslandse geluidsman. "Ik had mijn keuze al vroeg gemaakt, omdat Birgir begrijpt waar ik met mijn muziek naartoe wil. Hij waakt over de ziel van Illuminine."

Ook Birgir Jón Birgisson wilde meteen een vervolg breien aan het verhaal. "Kevin stapte de studio binnen als een verlegen en onzekere jongen", zo herinnert hij zich hun eerste ontmoeting in 2014, "maar zijn demo's klonken uitstekend. Ik vond het boeiend dat hij zijn nummers in verschillende lagen opbouwt. Hij benadert muziek op een interessante, ongebruikelijke manier."

Rustig van nature

Kevin Imbrechts laat zijn gitaar, belangrijk binnen Illuminine, omringen door een piano, strijkers en blazers. Het resultaat is een driehoeksverhouding tussen neoklassiek, postrock en ambient, die je doet dromen van weidse, idyllische landschappen. "Wanneer ik thuis componeer, dwaal ik onbewust af naar een bepaalde plek in IJsland. Het eiland geeft kleur aan mijn muziek.

"Als ik in Reykjavik uit het vliegtuig stap, overvalt een gevoel van stilte mij. Die geborgenheid inspireert me. Ik ben van nature iemand die rust boven drukte verkiest."

Dat was ook Birgisson meteen opgevallen. "Kevin is niet de man van de grote woorden", lacht de geluidsman van Sigur Rós. "Hij is een timide maar oprechte persoon. IJslanders zijn ook zo. Kevin zou hier niet misstaan."

Stilte is de sleutel tot het succes van Illuminine. En dat was in de studio niet anders. "Birgir is zuinig met woorden", vertelt de Leuvenaar, "maar als hij ingrijpt, is het om de juiste reden. Ik weet intussen dat mijn muziek bij hem in goede handen is. Ik hecht veel belang aan vertrouwen." Maar wat maakt van hem zo'n goede mixer? "Hij respecteert de muzikant die tegenover hem zit. Hij zal zich nooit opdringen of de muziek in een andere richting duwen. Daar ben ik hem dankbaar voor."

Adelbrieven

Na Björk, Sigur Rós en The Album Leaf blinkt met Illuminine nu ook een Belg op het cv van Birgisson. "Ik krijg regelmatig aanvragen van jonge muzikanten met een wilde droom", zegt de IJslander. "Het verbaast me trouwens niet dat Kevin het zo goed doet. Eerlijk? Er zijn geen grenzen voor hem. Ik geloof echt dat hij potten kan breken in het buitenland. Voor je het weet, staat hij naast een artiest als Nils Frahm."

De geluidsman relativeert zijn bijdrage aan het succes van de jonge componist, maar Imbrechts ziet dat anders. "Wanneer hij mijn songs mixt, bedekt hij ze met een mistige laag. Hij grijpt minimaal in, met grote gevolgen. Hij laat het geheel zachter klinken." Meer nog: zonder Birgisson was er misschien geen sprake van Illuminine. "Birgir heeft inderdaad veel in gang gezet. Toen hij mij in Reykjavik uitnodigde, ging er een wereld voor mij open."

"Ik maak deze muziek al tien jaar in mijn slaapkamer", gaat Imbrechts verder, "maar ik wist niet dat er een publiek voor was. Ik heb veel ervaringen en ontmoetingen te danken aan Birgir en aan IJsland. Ze hebben iets in mij losgemaakt. Ik ben hier volledig ontbolsterd."

Het album #2 komt uit in april. Illuminine stelt de plaat voor in de Handelsbeurs, Gent (29/4), De Roma, Antwerpen (7/5) en Het Depot, Leuven (11/5).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234