Donderdag 22/08/2019

Een Belg op de vijf voelt zich hulpeloos op het internet

Liefst 22 procent van de Belgen geeft toe zich hulpeloos te voelen in de digitale samenleving. Dat blijkt uit een bevraging van de Gezinsbond en OKRA. Die laatste start daarom met begeleiding.

De enquête van de Gezinsbond en gepensioneerdenbeweging OKRA ondervroeg zo'n 1.000 Belgen naar hun digitale kennis. Daaruit bleek dat een op de vijf zich hulpeloos voelt in de digitale samenleving. 53 procent van de respondenten zegt ook zelden of nooit administratieve aanvragen online af te handelen en liefst 40 procent van de respondenten klaagt dat er te weinig mogelijkheden zijn om telefonisch of via het loket zaken te regelen met overheidsadministraties.

"Heel wat oudere mensen hebben een groot gevoel van onveiligheid als ze het internet gebruiken, bijvoorbeeld bij het betalen van facturen. Ze ervaren daarbij ook een gebrek aan hulp", aldus Ellen Ophalvens van OKRA. "Daarom zijn computercursussen op een aangepast leertempo voor ouderen noodzakelijk. De overheid moet hier dan ook voldoende middelen voor vrijmaken en sensibiliseren."

Zelf ontdekken

In de Kempen worden er door OKRA daarom speciale cursussen aangeboden. Lesgevers verplaatsen zich naar de leerlingen om op hun computer de basisvaardigheden aan te leren. "Ondertussen hebben we 9 lesgevers en al 70 inschrijvingen. Dat zijn vooral mensen bij wie het in groepsverband allemaal wat te snel gaat", zegt Tom Langmans, regiodirecteur OKRA Kempen.

Voor Willy Bellemans (67) uit de Nooderwijk zijn de lessen een zegen. "Ik heb altijd in de houtsector gewerkt en heb nooit met een computer moeten werken. Toch ervaar ik de laatste tijd dat ik de computer voor dagelijkse dingen nodig heb. De groepslessen gaan echter te snel voor mij, in deze thuislessen kunnen we al eens opnieuw beginnen."

Lesgeefster Rosemarie Van Lutsenborg (63) beaamt. "Herhalen is het allerbelangrijkste. In een normale opleiding heb je dat niet. Ik probeer de mensen ook zoveel mogelijk zelf laten te ontdekken. Op die manier leren ze het meest bij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden