Donald Trump
Een beladen rondje Europa: dit staat deze week op Trumps programma
Dineren met May, praten met Poetin. Donald Trump maakt deze week een beladen reis door Europa. Dit staat op zijn programma.
Brussel
Aankomst: Dinsdagavond.
Doen: Vergaderen. Eerst met NAVO-baas Jens Stoltenberg en dan, na een openingsceremonie op woensdag, met de staatshoofden van alle 29 NAVO-lidstaten. 's Avonds zitten ze opnieuw bij elkaar voor een werkdiner. Donderdag komen ook de presidenten van Georgië en Oekraïne, twee landen die zich willen aansluiten bij de NAVO uit vrees voor Rusland, het land dat soms op steun van Trump kan rekenen.
Zien: Het nieuwe hoofdkwartier, de NAVO is verhuisd.
In de koffer: Cijfers over defensie-uitgaven van alle lidstaten, volgens Trump te weinig om het bondgenootschap te verdedigen. Daar ligt de nadruk voor de president tijdens de top, zegt de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchison. Maar zestien lidstaten liggen op schema om de afgesproken norm van 2 procent van het bbp te halen, constateert zij.
Niet vergeten: Europa is een van de trouwste bondgenoten van de VS. Trump let zo op de centen dat hij daar nauwelijks oog voor heeft. De NAVO is "net zo erg" als het door hem verachte handelsverdrag Nafta met Mexico en Canada, zou hij op de G7-top gezegd hebben.
Noot: Het kan zomaar een hete top worden. Trump heeft de boel op scherp gezet met zijn horkerige optreden bij de G7, vorige maand. Hij stuurde waarschuwingsbrieven aan diverse landen. Als Europa niet meer gaat uitgeven aan defensie, kan Trump weleens troepen gaan terugtrekken uit Europa.
Meer over Trumps bezoek aan de NAVO
De NAVO leeft tussen hoop en vrees, want Trump kan haar maken of breken.
Is Europa militair sterk genoeg om zonder de Amerikanen een Russische dreiging te weerstaan? Daarover breekt men zich in Europa het hoofd, zij het niet hardop. Want een NAVO zonder de VS is nog niet denkbaar.
Al moet Europa zichzelf niet zwakker voorstellen dan het is, schrijft professor Sven Biscop in een opiniestuk. "Rusland heeft noch het militair noch het economisch potentieel om een vitale bedreiging te zijn voor een verenigd Europa."
Londen
Aankomst: Donderdagmiddag
Doen: Dineren met premier Theresa May, donderdagavond. De volgende dag spreken de Amerikaanse president en May elkaar in haar buitenverblijf. Trump wil een handelsovereenkomst zodra het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt. Het hoogtepunt van het bezoek komt vrijdagmiddag: Donald en Melania Trump ontmoeten koningin Elizabeth II in Windsor Castle.
Zien: Het geboortehuis van Winston Churchill. Daar, in Blenheim Palace in Oxfordshire, ontvangt May de Trumps voor een diner. Trump bewondert Churchill - zijn buste staat in de Oval Office.
In de koffer: Een smoking. De dresscode voor het diner is black tie.
Niet vergeten, of juist wel, om de sfeer goed te houden: De politieke voorkeur van Meghan Markle, de Amerikaanse in het Britse koningshuis. Voordat ze een Britse prins schaakte, noemde ze Trump een vrouwenhater en stelde ze vast dat hij verdeeldheid zaait. Ze beloofde naar Canada te verhuizen als hij president zou worden. Het werd Londen.
Noot: Ook hier een gespannen sfeer. In Londen worden grote anti-Trumpprotesten verwacht. De president zal boven de stad een reusachtige ballon zien in de vorm van een baby met zijn kapsel.
Schotland
Aankomst: Vrijdagavond 13 juli.
Doen: Golfen, waarschijnlijk. Trump heeft twee golfbanen in Schotland, waar zijn moeder vandaan komt. Maar volgens de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië, Robert Johnson, zal hij ook veel tijd besteden aan voorbereidingen voor de top met Poetin in Helsinki. Dit is een privétrip.
Helsinki
Aankomst: Zondagavond 15 juli.
Doen: Praten. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Jon Huntsman, gaat het om het verminderen van spanningen met Rusland. Trump spreekt maandagmiddag Poetin, met alleen twee tolken. Later volgt een vergadering met een grotere groep.
Zien: Het presidentieel paleis van Finland, waar Trump en Poetin elkaar zullen ontmoeten. Een symbolische plek: George H.W. Bush en Michaïl Gorbatsjov kwamen hier in 1990 bijeen, zeven jaar later Bill Clinton en Boris Jeltsin.
In de koffer: Dikke dossiers over de relatie met Rusland? Critici vinden het riskant dat Trump, berucht om zijn korte aandachtsspanne en gebrek aan historisch besef, geen experts meeneemt naar het gesprek met Poetin. Bovendien lijkt Trump genegen om concessies te doen. Hij zou al eens hebben laten vallen dat de Krim bij Rusland hoort, omdat iedereen er Russisch spreekt.
Niet vergeten: Maak het niet al te gezellig, zeker niet als de NAVO-top moeizaam verlopen is. Als Trump het beter lijkt te kunnen vinden met Poetin dan met bondgenoten in Brussel, zal hij Europa verder op de kast jagen.
Noot: Trump mag dan blijven beweren dat Rusland niet achter geknoei met de verkiezingen zit, het Ruslandbeleid is dankzij het Congres wél keihard. Oekraïne krijgt nu wel wapens, bijvoorbeeld.