Zondag 16/05/2021

Opinie

Een beetje vertrouwen in de cabinetard kan geen kwaad

null Beeld Xavier Truant
Beeld Xavier Truant

Maurits Vande Reyde is adviseur Financiën en Begroting op het kabinet van Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open Vld). Hij schrijft dit stuk in eigen naam.

De Vrijdaggroep wil een deontologische code voor medewerkers van ministers (DM 17/4). Want vooral in de omgang met lobbygroepen wordt er volgens de denktank losjes omgesprongen met deontologische waarden. Hun voorstellen maken de kwaliteit van wetgeving niet noodzakelijk beter.

Ik waag me nog gauw aan een reactie voordat het charter verplicht wordt. Volgens artikel 2.2 ervan is inmenging in publieke discussies namelijk strikt verboden. Voor een goede besluitvorming hebben cabinetards blijkbaar best geen mening. Point taken.

We zouden er toch amper de tijd voor hebben, tussen alle snoepreisjes en gratis festivals die ons door lobbygroepen naar het hoofd worden gesmeten. Misschien doe ik iets verkeerd, maar ik merk er weinig van.

Overleg met externen vindt doorgaans plaats in een kantoor met slechte airco. Voordelen in natura beperken zich tot koffie die de ochtend ervoor is gemaakt. Het moment waarop een smak geld op tafel zou worden gelegd, weet ik dat ik 's avonds in 'De ideale wereld' zit.

Dat clichébeeld is typerend voor de schizofrene houding wanneer het over inspraak gaat. Naargelang de groep die zijn zeg komt doen, wordt dat gelinkt aan noodzakelijke democratische input (burger, ngo, het middenveld). Voor anderen is blijkbaar alleen het etiket van duistere lobbygroep van toepassing. Dat is onterecht, want elke belanghebbende kan een inbreng doen en ja, iedereen heeft daar zijn eigen agenda bij. Maar wie zich hopeloos subjectief opstelt, verliest meteen alle geloofwaardigheid. Lobbygroepen weten dat ook wel. Cabinetards staan heus niet onder overweldigende druk om in te gaan op eisen vol eigenbelang.

Een ethische code voor overheidspersoneel bestaat trouwens al. Waarom kabinetsmedewerkers nog eens extra hun maagdelijkheid moeten bewijzen, is mij een raadsel. Het maakt ons per definitie verdacht. En erger: het komt de kwaliteit van de wetgeving niet noodzakelijk ten goede.

Zo stelt het charter van de Vrijdaggroep voor alle contacten grondig te laten screenen door het Rekenhof. Los van de administratieve rompslomp zou dat voor minder in plaats van betere inspraak kunnen zorgen. Tegenstanders van wetgeving kunnen er nadien immers handig de schijn van partijdigheid mee wekken. Een medewerker gaat dan twee keer nadenken vooraleer met een vakbondsvrouw of onderzoeker te overleggen. Uiteindelijk moeten kabinetten dan gaan terugplooien op hun eigen alwetendheid. Als we één ding niet zijn, is het dat wel.

Begrijp me niet verkeerd: meer transparantie naar Europees voorbeeld kan wel nuttig zijn. Maar een muur rond kabinetten bouwen is daarbij niet de oplossing. Persoonlijke contacten zijn nodig om dingen te vatten en degelijk beleid te maken. Zoals we dat ook bij pakweg journalisten en denktanks hebben, kan een beetje vertrouwen in de persoonlijke ethiek daarbij geen kwaad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234