Zondag 08/12/2019

'Een béétje grappig zijn is makkelijk'

Rowan Atkinson creëerde met Mr. Bean en Blackadder twee komische iconen uit de recente tv-geschiedenis. Gillian Anderson was bij momenten hilarisch - zij het ongewild - als Scully in The X-files. Toch is Johnny English Reborn, het vervolg op Atkinsons James Bondpersiflage waarin beiden aantreden, slechts af en toe grappig.

Om met een minder vrolijke noot te beginnen: de internationale kritiek is niet altijd even zacht voor Johnny English. Zitten jullie daarmee verveeld?

Anderson: "We hebben ook goede recensies gekregen, maar ik denk dat het in Europa en Engeland een pak moeilijker zal worden. Engeland heeft sowieso iets kannibalistisch. Engelsen zijn niet genereus, zeker als het gaat om een wereldwijd fenomeen als Rowan Atkinson. Ze willen dat instituut om de een of andere reden neerhalen."

Atkinson: "Ik merk dat een komiek blijkbaar met minder wegkomt naarmate hij ouder wordt. Ik heb niet meer dezelfde komische autoriteit als vroeger. Je kan als oude acteur grappig zijn als de grappen gaan over oud zijn, maar ik denk niet dat Johnny English zich daaraan bezondigt.

"De kritiek die ik krijg, is echter van een andere orde. Ik lig er niet zo van wakker omdat ik de recensies eerlijk gezegd ook niet lees. Ze kunnen ongetwijfeld interessant zijn, maar ze hebben weinig impact op het succes van mijn films. Komedie ligt ook zo persoonlijk. Sommige grappen zullen sommige mensen nu eenmaal nooit aanspreken. Ik maak films om een betalend publiek te behagen, dus ja, ik maak ze zo commercieel dat ze geen kritisch succes nodig hebben. Mijn aanvoelen is dat de pers deze film minder slecht zal appreciëren dan de vorige."

Jullie speelden allebei iconische tv-rollen. Worden jullie nog achtervolgd door Dana Scully en Mr. Bean?

Anderson: "Dit is het eerste jaar dat ik ermee instem om weer een 'agent' te spelen. Ook omdat deze agent afwijkt van het soort dat ik heb gespeeld. Wat soms frustreert, is dat een groot deel van het publiek blijft denken dat ik alleen maar iets waard ben als de acteur die Scully speelde, maar die reactie geldt vooral voor de States. In Engeland hebben ze mij al andere dingen zien spelen."

Atkinson: "Ik ben voor velen nog steeds Mr. Bean, dat klopt. Meer mensen spreken me met zijn dan met mijn eigen naam aan. Van kinderen snap ik dat, maar van volwassenen is dat raar, niet?

"Johnny English verschilt erg van Bean, ook al komt hij uit dezelfde traditie van de eenvoudige brede familiekomedie. De grappen zijn anders omdat de situatie anders is, maar hun toon is wel dezelfde. Het karakter is ook redelijk gelijkaardig, ook al zou ik liever met de lichtjes arrogante, maar goedbedoelende Johnny English dineren dan met het zelfzuchtige kind dat Mr. Bean is. Ik voel niet de nood om serieuze rollen te spelen, maar mocht ik dat willen, dan zou Mr. Bean inderdaad wel ballast kunnen betekenen voor die nieuwe rol. Het probleem ligt in de dominante verwachting van het publiek. Ik veronderstel dat het allemaal afhangt van hoe je het aanpakt en met wie."

Johnny English parodieert James Bond, die we allemaal kennen. Maar weet u ook hoe echte spionnen zijn?

Atkinson: "Niet veel van mijn persoonlijke vrienden zijn spion, toch niet dat ik weet. Ik weet wel dat spionnen enorm blij zijn met Bond omdat hij de Britse geheime dienst een compleet fictionele status verleent. In Johnny English daarentegen ziet u uiteraard de volledige realiteit (lacht). Behalve één detail dan: tegenwoordig moet je als je voor de inlichtingendienst werkt, een naam- en functiebadge dragen. Al die spionnen tonen hun ID! Je zou toch denken dat dit in het gezicht van de logica slaat? (lacht) "

Zou u in een Bondfilm willen spelen?

Anderson: "Ja, als ik James Bond mag zijn. Jane Bond! Wat denk je daarvan?!" (lacht)

Hoe voelt het eigenlijk om de baas te spelen?

Gillian Anderson: "Ik hield er wel van, maar het was tegelijk nogal verontrustend. Ik kan bazig zijn, maar ik voel me nooit de baas - en zeker niet de baas van iedereen, zoals in de film. Mijn personage moet multitasken als baas, moeder en dochter. Ik moest opletten dat ik niet met de grap zou gaan lopen, omdat ik net moet contrasteren met Johnny English. Maar ik klaag niet. Het is redelijk makkelijk om niet volledig, maar slechts een béétje grappig te zijn." (lacht)

De koninklijke familie moet het ook ontgelden. Geen angst voor commentaar?

Atkinson: "Neen, het zijn grappen over de wereld van de familie, niet over de leden zelf, want ze zijn eerder passief aanwezig in onze film. De koninklijke familie is een vruchtbare bodem voor grappen, omdat ze een enorm protocol hanteert. Zet iemand in die wereld die de gedragscode niet volgt, en je hebt onmiddellijk een reeks grappen. Mr. Bean heeft de koningin ook al eens een mep verkocht.

"Wat het bij Johnny English extra grappig maakt, is dat uitgerekend hij als beschermer van de staat en als royalist totaal ontzet zou zijn als hij de koningin met een pan op de schedel slaat. Wat vervolgens gebeurt natuurlijk. Je kan over élk onderwerp grappen maken - ook over Anders Breivik, jawel - maar het hangt er vanaf wanneer en tegen wie je ze vertelt. Ik geloof in de opluchting die komedie verschaft. Een tragedie van die immense omvang moet je onder andere met humor aanpakken. Voor de Noren zal nog niet altijd alles kunnen, maar wees maar zeker dat enkele uren na het drama de eerste grappen er al waren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234