Woensdag 23/10/2019

Een avontuurlijke trip voor het goede doel

Drie jonge dokters in spe, een bejaarde ambulance en duizend kilometer Afrikaanse wegen. Het nieuwe Eén-programma Convoi Exceptionnel laat zien wat er gebeurt als je die drie met elkaar combineert.

Aan idealisme geen gebrek bij Toon, Sam en Ben. De drie dokters in spe liepen tijdens hun opleiding stage in ontwikkelingslanden en doen tijdens hun vakantie liever aan sightseeing bij ontwikkelingsprojecten dan bij toeristische attracties allerhande. En dus droomde het trio al langer van een eigen project. "Alleen ontbrak het ons aan tijd en geld om dat ook effectief op poten te zetten", vertelt Toon Van Genechten (25). Tot het productiehuis Geronimo ten tonele verscheen. Daar waren ze voor een nieuw programma op zoek naar een paar jonge idealisten.

Gesprekken tussen beide partijen leidden uiteindelijk tot het ambitieuze plan om een oude ambulance te gaan afleveren bij een plaatselijk ziekenhuis in Tanzania. "Tot onze komst was er geen vervoer van en naar het ziekenhuis", legt Toon uit. "Een patiënt overbrengen naar een groter ziekenhuis bijvoorbeeld gebeurde achterop een brommer of op de rug van een ezel. Allesbehalve ideaal, zeker omdat het meestal om zwaar zieke mensen gaat." Een roadtrip voor het goede doel dus die leuke televisie kan opleveren.

Een euro per dag

"Een buitenkans", vinden de drie. "We konden effectief iets doen, zonder ons zorgen te moeten maken over organisatorische problemen. Bij het productiehuis wisten ze hoe je een goed subsidiedossier samenstelt, ze kenden de diplomatieke valkuilen en hadden ervaring met het verschepen van goederen naar een ver land."

Dankzij die samenwerking boekten de drie studenten geneeskunde ook veel sneller vooruitgang dan wanneer ze het hele project zelf hadden moeten dragen. "Iedereen heeft zijn specialisatie", legt Toon uit. "We zijn alle drie geen garagisten. En dus had het weinig zin dat wij ons met de carrosserie of de motor van onze jeep gingen bezighouden. We konden onze tijd nuttiger besteden met het verzamelen van medisch materiaal om de ambulance mee te vullen."

"Je kunt natuurlijk proberen alles zelf te doen", vult Sam Proesmans (25) aan. "Maar wat levert dat op? We hadden inderdaad zelf verf kunnen kopen om daarmee onze jeep geel te schilderen. Maar dan loop je wel het risico dat er na twee regenbuien niets van dat gele laagje overblijft. Precies om dat te vermijden hebben we professionals ingeschakeld." (lacht) En met resultaat. Op een paar lekke banden na, overleefde de bejaarde jeep de reis zonder kleerscheuren. Al staat de ambulance tegenwoordig wel stil. "Niet verwonderlijk eigenlijk als je weet hoe de wegen in Tanzania er aan toe zijn. We wisten op voorhand dat het een uitdaging zou zijn om die jeep aan de praat te houden", zegt Toon.

De trip van Dar es Salaam naar het Nkoaranga-ziekenhuis in Arusha was natuurlijk meer dan zomaar een plezierreisje. De drie studenten wilden tijdens hun tocht ook te weten komen hoe je op een efficiënte manier aan ontwikkelingswerk kunt doen. Onderweg bezochten ze verschillende projecten op zoek naar wat de beste aanpak is. "We hebben vooral geleerd dat het belangrijk is om met je neus bovenop zo'n project te zitten", zegt Ben Gys (24). "Enkel op die manier kom je tot mooie resultaten.

"Je kunt niet zomaar geld naar Afrika sturen in de hoop dat er daar dan iets zinnigs mee gebeurt. Een simpel voorbeeld; de verantwoordelijke van één van de projecten die we bezochten vertelde dat hij nooit een grote voorraad poetsbenodigdheden insloeg. Wanneer hij meer stock liet aanleggen was alles binnen de kortste keren gestolen. Niet verwonderlijk natuurlijk in een land waar de helft van de bevolking moet overleven met minder dan één euro per dag. Maar het toont wel aan hoe belangrijk het is dat je ook effectief ter plaatse bent om dat soort toestanden te vermijden."

Sam: "Vooral kleine ngo's doen het goed. Die zijn flexibeler en kunnen veel korter op de bal spelen. Bij grote organisaties vraagt alles meer tijd. Daarom is het volgens ons veel interessanter zo'n kleine ngo te steunen dan je geld aan grote organisaties te geven."

De trip gaf de drie ook de kans om na te denken over hun eigen toekomst. "Dit was niet ons eerste project en het zal ook niet ons laatste zijn", klinkt het. "Maar we zijn wel realistischer geworden. We beseffen bijvoorbeeld maar al te goed dat het geen zin heeft om nu vanuit België iets op te starten. Het is verstandiger om eerst wat ervaring op te doen in Belgische ziekenhuizen om daarna de stap naar het buitenland te zetten."

Of er er dan opnieuw een cameraploeg mee mag weten de drie heren nog niet, al viel de eerste tv-ervaring best mee. "Natuurlijk was het even schrikken toen er op het vliegveld plots een cameraploeg opdook", vertellen ze. "Maar na verloop van tijd was het alsof die gasten gewoon deel van de groep uitmaakten." Ook over het eindresultaat zijn de drie vrienden best tevreden. "Het had veel erger kunnen zijn. Bovendien krijgen we met deze reeks ook een fantastisch reisverslag terug."

Convoi Exceptionnel, elke donderdag om 21u op Eén.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234