Dinsdag 07/12/2021

Een avondje

Er was een tijd van torentjes en van proefbuizen, nu wordt alles in rolletjes gedraaid

zonder warmte

Tongeren ligt niet bij de deur als je in het westen des lands woont, maar over Magis hebben we zoveel goeds gehoord dat we er op een zaterdagavond koers naar zetten. Voordien huisde Magis op de Grote Markt, maar onlangs verkasten keuken en zaal naar het vroegere refugehuis van de hospitaalridders van Aldenbiesen: een statige herenwoning met een mooie gevel, waar tot voor kort het restaurant Biessenhuys gevestigd was.

Nadat we eerst een groet aan Ambiorix hebben gebracht, duwen we de glazen deur open en worden we naar een tafeltje gebracht in de eerste zaal, waar ook de toog naar de keuken is. Ernaast ligt een tweede, iets kleinere en intimistischer verlichte kamer. Chefs Dimitry Lysens en Aagje Moens komen niet uit een van de Belgische koksscholen, maar waren allebei actief in het zakenleven. Van hun hobby maakten ze hun beroep, na eerst enkele jaren te hebben meegelopen in sterrenzaken in binnen- en buitenland. Hun eerste Magis openden ze in 2005. Het is hier niet erg warm, en ook naast ons zie ik de mensen even hun handen op de verwarming leggen. Het is de eerste dag na twee weken vakantie, misschien zijn de hoge kamers niet zo snel warm te krijgen. Ik heb het gezelschap van de zeer in eten en wijn geïnteresseerde Duiker, ook muzikant, die een maand alcoholpauze houdt. Vanavond maakt hij een uitzondering, en hij laat zich verleiden tot het huisaperitief, champagne met rozenlikeur. Ik hou het bij champagne natuur (8 euro). De hapjes bestaan, zoals het afgesproken lijkt in de internationale nieuwe keuken, uit vier stuks. Een kommetje kreeftensoep, een glaasje geitenkaas en mousse van waterkers, een bolletje ijs van parmezaan en een rolletje tonijn gevuld met een pittige mengeling van kappertjes en olijven. "'t Is cannellonitijd", merkt mijn gezelschap terecht op. Er was een tijd van torentjes en van proefbuizen, nu wordt alles in rolletjes gedraaid. We maken lijstjes van wat er nog in de mode is: bloedworst (bij sint-jakobsmosselen), chic rundsvlees, varkenswangen en koningskrab. Het menu biedt een gebakken langoustine en tataki van blauwwit Belgisch rund, gevolgd door vlaswijting met bosuitjes en gerookte paling, en als hoofdgerecht wilde eend met puree van aardpeer en paddenstoelen. Afgesloten wordt met appelchips, catalaanse room en macadammia-ijs (45 euro, plus 18 euro voor aangepaste wijnen). We hebben twee redenen om het niet te nemen: ik wil het deze keer licht houden, en we willen niet al te lang aan tafel zitten, gezien de lange terugweg. Op de kaart lonkt de cocotte van kreeft met boschampignons, artisjok en rozemarijnsaus (28 euro) en voor de wildliefhebber is er filet van hertekalf met truffel en butternutpompoen, cantharellen en rode biet (28 euro). Ik begin met oesters in Wagyubeef (27 euro), de Duiker kiest de langoustine met witblauw rund (27 euro). Als hoofdgerechten volgen vlaswijting (26 euro), en zeetong met spinazie en een koekje van parmezaan (32 euro). Uit de goed gestoffeerde en redelijk geprijsde wijnkaart kiezen we een Pouilly Fumé 2005 (33 euro).

Voor mij arriveren drie oesters, verpakt in een dun plakje carpaccio van het kostbare Japanse rund -- lekker! -- en drie toefjes palingmousse onder een dakje van naar weinig smakende koolrabi. Lekker sojasausje erbij. Aan de overkant zie ik een flinke lan-goustine, een rijtje tataki (snel dichtgeschroeid rundsvlees) en een bonbon van krab.

Tot hiertoe gaat alles goed, maar het blijft koud en er gebeurt weinig. Onze glazen worden bijgevuld en na meer dan een uur zijn we aan de bodem. Mijn tafelheer vraagt vriendelijk of er nog eten onderweg is. De dienster komt zich verontschuldigen en zegt 'dat het een ingewikkelde bestelling was'. Aangezien twee gerechten ook in het menu zitten, lijkt het me nu niet zo ingewikkeld. Het was full house, ja, maar ofwel serveer je dan enkel menu's, ofwel zeg je dat het lang zal duren. De filet van vlaswijting ligt in een zeer lekkere consommé, met stukjes gerookte paling, en mijn zeetong is opgewaardeerd met zwarte truffel, een rondje bladspinazie en een dun koekje van parmezaan. Lekker, maar niet om in het Grote Boek der Culinaire Herinneringen te schrijven. We ronden af met koffie en eten alle chocolaatjes op, we laten hier tenslotte 170 euro achter. In de auto zet de Duiker de verwarming op max. n

Hemelingenstraat 23,

3700 Tongeren.

Tel. 012/74.34.64

Gesloten op dinsdag en woensdag

Leenstraat 28, 8870 Izegem

tel. 051/31.00.31

gesloten op zondagavond en maandag.

op zaterdagmiddag enkel open op reservatie.

Nzet

Oudburg 58, 9000 Gent,

tel. 09/225.62.22,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Kwizien Céline

Gentsesteenweg 29, 8500 Kortrijk,

tel. 056/20.05.03, www.kwizienceline.be,

gesloten op dinsdag en woensdag.

Cabanelf

Mechelsesteenweg 11, 2650 Edegem,

tel. 03/454.58.98, gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Au pied de cochon

6, rue Coquillière, 75001 Parijs,

tel. 0033-1/40.13.77.00.

Bistro Desanto

Gentseweg 558, Sint-Eloois-Vijve,

tel. 056/60.24.13,

gesloten op zondag en maandag.

Locanda Locatelli

8 Seymour Street, Londen W1H,

tel. 0044-207/935.90.88,

elke dag open.

Villa Cento Passi

Krijgslaan 181, 9000 Gent,

tel. 09/321.82.10,

elke dag open.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234