Zaterdag 20/07/2019

Een avondje geluidsgoochelen

De bigbandjazz van Duke Ellington werd door Herbert de betonnen jungle van de 21ste eeuw in gestuurd

rock l daau (HHHH) en the matthew herbert big band (HHHH) bespelen koninklijk circus

Koen De Meester

Artistiek prikkelend en toch geschikt voor een breed publiek. Wie dat kan combineren, krijgt een schitterend resultaat. De excellente optredens van DAAU en Matthew Herbert in het Koninklijk Circus maandagavond voldeden fraai aan de beide vereisten. De zangeres Dani Siciliano mocht de avond openen. De Amerikaanse werd bekend als een van de zangeressen van The Matthew Herbert Big Band. Ze bracht onlangs de knappe cd Dani Sciliano Likes... uit. De plaat vormt een warm en oprecht klinkend labyrint van allerlei elektronische muziekstijlen. La Siciliano bezit ook live een goede reputatie, maar die loste ze maandag niet helemaal in. Ze opende met de wassende geluidsgolven van 'Same' en bracht verder haar smaakvolle Nirvana-cover 'Come As You Are', maar wel een pak levendiger dan op plaat.

Leuk was dat Matthew Herbert even accordeon kwam meespelen. Daarna nam DAAU het podium in. Die Antwerpse band rond de broertjes Lenski presenteerde haar nieuwe cd Tub Gurnard Goodness. Het kwartet leek aanvankelijk net als op die plaat back to basics te gaan. Met cello, accordeon, klarinet en viool lieten ze een zwierig en mooi organisch geluid opborrelen, even optimistisch als een meiboomdans. Voor het tweede nummer nodigden ze het Franse trio EZ3kiel uit. Die anticipeerden met hun drum, bas en elektronica behendig op de akoestische sound. De hele karavaan trok als avontuurlijke nomaden door een muzikaal landschap. Ze kwamen zo evengoed bij de dub van 'Little Feeling' als bij Slavisch klinkende turbofolk uit. Het sterke punt van DAAU is dat alles heel melodieus is. Bij tragere bewegingen vol moorse accenten klonk de formatie zelfs zeldzaam indrukwekkend. Een staande ovatie en een welverdiende bis waren hun deel.

Matthew Herbert heeft met zijn Big Band-project een creatieve reputatie hoog te houden. Die inlossen kost de Brit geen enkele moeite. De inventieve kerel kroop met een kopje koffie achter zijn sampler en nipte er even van. Hij ging dan aan de slag met de net opgenomen geluiden. Langzaam vulde de scène zich met maar liefst vijftien muzikanten en een dirigent. We kregen daarop meer dan 80 wonderlijke minuten waarbij de bigbandjazz van Duke Ellington de betonnen jungle van de 21ste eeuw in werd gestuurd. Herbert plaatst met zijn elektronische winkel namelijk knappe uitroeptekens en vraagtekens in de muziek. Jazz met een stoorzender dus die echter niet irriteerde, maar intrigeerde.

Hij lijkt de David Copperfield van de elektrojazz, want hij maakt songs van kranten die ter plekke verscheurd worden en gebruikt net opgenomen blazers om de muziek nog rijker te maken. Ook als Dani Siciliano mee komt zingen, onder meer op 'Simple Mind' en 'Misprints', moet ze tegen flarden en streepjes van haar eigen stem opboksen. De eerste bis was het indrukwekkende 'The Audience'. Herbert bleek daarin zelfs een echte goochelaar te zijn, want hij liet uit zijn mouw een stroom van papiersnippers spuien die de sprookjesachtige sfeer nog eens extra versterkte. Het was een mooie apotheose van een bijzonder geslaagd avondje uit.

WIE DAAU en The Matthew Herbert Orchestra WAAR EN WANNEER In het Koninklijk Circus tijdens Les Nuits Botanique op maandag 10 mei 2004. Vanavond zijn alle concerten uitverkocht. Aanraders morgen: The Divine Comedy & Mons Orchestra, High Llamas en Bang Gang in het Koninklijk Circus. Minimal Compact en Colder in de Serres. Liars, The Blood Brothers en Mc Lusky in de Orangerie. Jesse Sykes in de Rotonde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden