Zaterdag 28/05/2022

Een averechtse literatuurtoer door Brussel

Organisator van 'Het groot beschrijf' blijft voorlopig wachten op beloofd overheidsgeld

Brussel

Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

De organisatoren van de derde editie van Het groot beschrijf, die op 30 april in Brussel plaatsvindt, verwachten voor hun evenement zo'n 5.000 bezoekers, evenveel als de vorige jaren. Het bijzonder boeiende én uitgebreide programma van de literatuurmanifestatie in de Brusselse binnenstad in acht genomen, zouden dat er wel eens veel meer kunnen worden. De blikvanger wordt ongetwijfeld het gesprek tussen Guy Verhofstadt en Hugo Claus.

Zowel in 1997 als in 1998 werd Het groot beschrijf georganiseerd door een 'gelegenheidsvereniging'. Intussen werd een volwaardige structuur opgericht, Het beschrijf, die op korte tijd is uitgegroeid tot de belangrijkste organisator van literaire evenementen in Vlaanderen, naast Behoud de Begeerte. Hoewel verschillende overheden subsidies in het vooruitzicht hebben gesteld, zowel voor Het beschrijf als voor Het groot beschrijf, heeft initiatiefnemer Paul Buekenhout tot nu toe maar 112.000 frank echt ontvangen. "Ik weet dat de overheid ons een warm hart toedraagt. Maar met die 112.000 frank moeten we lonen, huisvesting, telefoonkosten en rekeningen betalen." Volgens hem is er meer aan de hand dan een probleem van liquiditeit: "De literaire sector is aan een herwaardering toe. Er moet meer geïnvesteerd worden in schrijvers en in de omkadering van literatuur. En dan niet ten koste van andere genres. Het is tijd voor wat meer literaire woede", aldus Buekenhout.

De krachtlijnen van Het groot beschrijf zijn dezelfde gebleven. Verschillende Brusselse instellingen (meer dan vijftig) organiseren mee, grote en kleine manifestaties wisselen elkaar af, er is plaats voor literatuur met grote én met kleine k, er zijn literaire wandelingen door de stad en ten slotte worden andere talige artistieke genres, zoals theater, niet uit het programma geweerd. Zelfs het genre 'donderpreek' is vertegenwoordigd.

Maar er zijn uiteraard ook verschillen met de vorige edities. Stond de eerste aflevering vooral in het teken van de Nederlandstalige literatuur, dan was er in 1998 al een opvallende aanwezigheid van Franstalige auteurs en is er nu een uitgebreid internationaal luik, met onder meer de Duitsers Martin Walser en Peter Sloterdijk, de Engelse Fay Weldon en de Turk Orhan Pamuk. Met onder meer Cees Nooteboom en Hugo Claus, die zal worden geïnterviewd door zijn vriend de premier, zijn topnamen uit de Nederlandstalige literatuur vertegenwoordigd.

Motto voor Het groot beschrijf editie 2000 is 'Een averechtse toer', waarmee de organisatoren vooral willen aangeven dat literatuur een maatschappelijke relevantie heeft. Sensatie daarentegen willen ze weren (dus geen "taartengooiers of kwajongens die de broek afstropen en grote consternatie willen verwekken"). Een van de rode draden is 'de stad'. Zo kunt u in de voetsporen van Louis Paul Boon en Karel van de Woestijne door Brussel trekken, presenteren de 24 schrijvers die, geïnspireerd door Joyces personage Leopold Bloom, door Brussel trokken hun boek, en doen migranten hun verhaal over Molenbeek. 'Discours en controverse' staat onder meer voor debatten tussen Peter Sloterdijk, Rüdiger Safranski en Stefan Hertmans (over de razendsnelle ontwikkelingen in de media) en tussen Anthony Giddens, Frank Vandenbroucke en Philippe van Parijs (over 'de derde weg'). Eric de Kuyper en Charlotte Mutsaers zijn twee van de artiesten die over het muurtje van de literatuur zullen kijken. Ze zullen in het Filmmuseum commentaar geven op filmfragmenten uit 'een kleine eeuw stoute film'. Kinderen kunnen onder meer terecht in het Stoute-Kinderen-Huis, in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek.

Eén evenement is bij deze editie spijtig genoeg weggevallen: het afsluitend feest. Terwijl we de volgende dag, 1 mei, toch lekker lang kunnen uitslapen.

Het entreebewijs voor de verschillende evenementen van Het groot beschrijf is een badge die 250 frank kost. Voor sommige activiteiten is reserveren aangewezen: 02/226.04.56. Inlichtingen 02/226.04.56 of http://www.beschrijf.be. Vanaf 15 april vindt u in De Morgen voorpublicaties uit het boek 'Bloem in Brussel'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234