Maandag 20/09/2021

Standpunt

Een aparte homosportzuil oprichten is niet het beste antwoord van onze vrije en gelijke samenleving

Bart Eeckhout Beeld Eva Beeusaert
Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Vanaf dit weekend worden in Parijs de Gay Games op gang getrapt, de vierjaarlijkse sportmanifestatie voor (voornamelijk) homo’s, lesbiennes of transgenders. Een vrolijke boel, die meer weg heeft van een cultuurevenement voor de homogemeenschap dan van een echte topsportcompetitie. Deelnemen is er werkelijk belangrijker dan winnen.

Daar is helemaal niks mis mee. Wel werpen de Games een boeiende kwestie op. Ook in België, blijken holebi’s zich meer dan gedacht te verenigen in eigen sportverenigingen. Rugby, waterpolo of badminton: er is bijna geen sporttak te vinden of er is in Vlaanderen ook een club van waar homoseksueel zijn weliswaar niet verplicht is, maar toch tot aanbeveling strekt.

Dat is uiteraard niet verboden. De grondwet voorziet voor iedereen vrijheid van vereniging, en dat is een uitstekende zaak. Of een homojongen gelijkgeaarden opzoekt in een aparte wandelclub of in een discotheek maakt eigenlijk niet zoveel verschil. De wandelclub is wellicht zelfs een tikje gezonder.

Taboe

Toch wringt er wat. Homoseksualiteit blijft in de reguliere sport een hardnekkig taboe, zeker bij mannensport. Wie zich uit, moet vaak pestgedrag verdragen of uitsluiting en achterstelling. Dus blijven vele homo’s in de kast, in casu in de kleedkamerlocker. De conservatieve, machistische visie op geaardheid die daaraan ten grondslag ligt, berust op geen enkele wetenschappelijke grond. Toch blijft de drempel hoog.

Dat reële probleem los je evenwel niet op door dan maar aparte clubs te gaan oprichten, waar holebi’s wel volledig zichzelf kunnen zijn. België is trots op zijn in internationaal opzicht vooruitstrevend en liberaal beleid van gelijkwaardigheid ongeacht seksuele geaardheid. Die gelijke kansen horen ook in de sport opgeëist te worden, liever dan de toevlucht te nemen tot een ‘getolereerd’ nevencircuit.

Lees ook: Deze mannen sporten in een holebisportclub, "maar we tackelen even hard"

Achteruitgang

Meermaals ontstond al ophef over de vraag om voor (moslim)vrouwen aparte toegangsuren in het zwembad in te richten, of zelfs aparte afdelingen in bus of tram. Of over de vergelijkbare voorstellen om voor vrouwen aparte, ‘veilige’ zones zonder grijpgrage mannenhanden open te stellen op muziekfestivals.

De verontwaardiging is terecht. Er is in dit land hard gestreden om voor man en vrouw een min of meer gelijkwaardige behandeling af te dwingen. Die historisch indrukwekkende vooruitgang mogen we niet zomaar weer uit handen geven. Wanneer vrouwen zich bedrukt voelen door seksisme, intimidatie of erger, moeten we dat seksisme en die intimidatie aanvallen. Aparte hokjes bouwen voor vrouwen, is achteruitgang.

Exact hetzelfde valt te zeggen over holebi’s in de sport. Wanneer homo’s zich niet oké voelen in reguliere sportclubs, dan moeten we de sportsector confronteren met die ongelijke behandeling, en wellicht standvastiger dan we tot nu toe doen. Een aparte homosportzuil oprichten is niet het beste antwoord dat onze vrije en gelijke samenleving in 2018 te bieden kan hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234