Zaterdag 15/05/2021

Een absurde cruise door de Caraïben

De Britse marineofficer Norrington heeft een vreselijke hekel aan zeerovers. En hij heeft er in zijn lange carrière al heel wat gezien. Toch kijkt hij nog verbaasd op als hij geconfronteerd wordt met de vreemde en buitenissige Captain Jack Sparrow. 'Jij moet zowat de belachelijkste piraat zijn van wie ik ooit gehoord heb.' De piraat is niet onder de indruk: 'Maar je hébt al van mij gehoord', is zijn tevreden respons.

Los Angeles

Van onze verslaggever ter plaatse

Jan Temmerman

De troefkaart van producent Jerry Bruckheimer bij het opzetten van Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl was ongetwijfeld de casting van Johnny Depp in de hoofdrol als Captain Jack Sparrow. Pirates bevat alle ingrediënten die van deze actie- en avonturenfilm een typisch Amerikaanse blockbuster voor de zomermaanden moeten maken: stunts, duellerende degens, kanonnengebulder, een verborgen schat in een duistere grot, een mysterieuze vloek, een papegaai en/of aapje op de schouder, een bovennatuurlijk griezelsfeertje met wandelende skeletten, romantiek met hindernissen, achtervolgingen op zee, ruwe matrozen en hautaine officieren, exotische locaties, talrijke explosies... Maar bij de eerste aanblik van Johnny Depp als Captain Jack Sparrow weet de kijker meteen dat al dat visueel spektakel met een even oneerbiedige als grappige knipoog geserveerd zal worden. Naar eigen zeggen modelleerde Johnny Depp zijn piratenlook tot een soort kruising van Rolling Stones-gitarist Keith Richards en het Pepe Le Pew-personage uit de Bugs Bunny-cartoons, compleet met rastakapsel, gouden tanden, een dubbel sikje, veel mascara en een hilarisch accent.

Sinds de rampzalige flop van Cutthroat Island (1995) van regisseur Renny Harlin, met Geena Davis als vrouwelijke piraat, die de Carolco Pictures-studio financieel de das omdeed, leek het genre van de piratenfilm helemaal dood en begraven. Zo'n tien jaar eerder had Roman Polanski het nog geprobeerd, maar ook zijn Pirates gingen glansloos kopje onder. Kortom, de gloriedagen van Captain Blood en The Sea Hawk (allebei met Errol Flynn), van The Black Pirate (met Douglas Fairbanks) en The Crimson Pirate (met Burt Lancaster) leken nu wel definitief voorbij.

Toch kwam er enkele jaren geleden iemand bij Disney met het idee aandragen om het toch nog eens te proberen, meer bepaald met de titel Pirates of the Carribean, want dat is ook de naam van een zeer populaire attractie in Disneyland, die nu al meer dan 35 jaar bestaat. De kruisbestuiving tussen films en videogames is inmiddels, in beide richtingen, gemeengoed geworden, maar thrill rides of liveshows in pretparken komen er doorgaans pas nadat de film of de televisieserie in kwestie eerst hun populariteit en commerciële waarde bewezen hebben. Bij Disney vond men echter dat het eens andersom moest kunnen. Voor Pirates of the Carribean werden de grote middelen ingeschakeld. Zo werd 'über-producer' Jerry Bruckheimer - van onder meer Top Gun, Armageddon, The Rock, Con Air, Pearl Harbor, Black Hawk Down en de twee Bad Boys-films - ingehuurd, die met een budget van maar liefst 125 miljoen dollar kon garanderen dat er voldoende actie, avontuur, explosies en ander spektakel te zien zou zijn om de toepasselijke reclameslogan 'This summer, prepare to be blown out of the water' hard te maken. Naast Johnny Depp werd de cast samengesteld uit vaste waarden enerzijds, zoals Geoffrey Rush en Jonathan Pryce, en opkomend talent anderzijds, zoals de jonge Britse actrice Keira Knightley (uit Bend it like Beckham) en Orlando Bloom, die sinds zijn vertolking als de elf Legolas in The Lord of the Rings-films van regisseur Peter Jackson heel wat jonge meisjesharten sneller doet slaan. Orlando Bloom hoorde voor het eerst van het Pirates-project toen hij vorig jaar in Australië was voor de opnamen van Ned Kelly, de nieuwe film van regisseur Gregor 'Buffalo Soldiers' Jordan, over die legendarische Australische bankrover (vertolkt door Heath Ledger). Ook Geoffrey Rush, bekend van onder meer Shine, Shakespeare in Love en Quills, speelt mee in Ned Kelly en toen Orlando Bloom hoorde dat Pirates of the Carribean zijn volgende opdracht werd, was hij meteen geïnteresseerd. En volgens Bloom werd het nadien alleen maar beter. "Iedereen kent Jerry (Bruckheimer, de producent, JT) als iemand die wéét hoe hij een grote zomerfilm echt kan doen werken. Deze film doet dat dus ook. Pirates beschikt over alle elementen die het publiek van zo'n zomerfilm verwacht. Ook toen ik Gore (Verbinski, de regisseur, JT) ontmoette, klikte het meteen. Maar in feite heb ik mijn beslissing ogenblikkelijk genomen zodra ik hoorde dat Johnny Depp de hoofdrol zou vertolken. It was a no-brainer. Met Johnny aan boord wist ik dat de film goed zou worden." Pirates bevat natuurlijk een romantische intrige, geconstrueerd rond Elizabeth (rol van Keira Knightley), de mooie dochter van de plaatselijke gouverneur, die door de piraten van Captain Barbossa (rol van Geoffrey Rush) ontvoerd wordt. Een van de verrassingen van deze film is dat de romance zich niet met het Captain Sparrow-personage van Johnny Depp ontwikkelt, maar wel degelijk met haar 'jeugdvriendje' Will Turner, vertolkt door Orlando Bloom.

Het duurt nochtans een tijdje vooraleer de verlegen en verliefde Will Turner doorheeft dat hij wel degelijk een kans maakt.

Orlando Bloom: "Ja, zo stond het ook geschreven in het scenario. Will is vooral verlegen omdat hij, als jonge smid, van oordeel is dat hij van 'the wrong side of the tracks' afkomstig is om veel kans te maken bij de gouverneursdochter Elizabeth. Hij gelooft nooit dat er iets mogelijk is tussen hen. Hij weet dat hij Elizabeth, in tegenstelling tot haar andere aanbidders, niets te bieden heeft. De hele film denkt Will dus dat hij niet goed genoeg is, maar tenslotte zal hij toch al zijn moed verzamelen."

In The Lord of the Rings wordt de fantasy-wereld ernstig genomen, terwijl Pirates veeleer met een knipoog en een kwinkslag geserveerd wordt.

"Ja, dat is absoluut zo. In Pirates beperkt de fantasie zich eigenlijk tot dat bovennatuurlijke element van de piratenvloek, waardoor zij als undead (levende doden) door het verhaal evolueren. Maar piraten hebben wel degelijk echt bestaan. Deze film is niet alleen actie en avontuur, maar het is ook een komedie, onder meer dankzij de vertolkingen van Johnny Depp en Geoffrey Rush."

Het publiek weet al snel dat ook Will Turner de zoon van een piraat is, maar zelf heeft hij een groot deel van de film nodig om 'de piraat in zichzelf' te ontdekken. Zit er ook zo'n piraat verborgen in Orlando Bloom?

(lacht) "Ja, ik denk wel dat er ergens in mij zo'n stukje piraat verscholen zit. Wat mij onder meer zo beviel aan dat Will Turner-personage is dat hij zo'n. interessante 'karakterboog' heeft. Hij maakt een soort innerlijke reis. In het begin kijkt Will als rolmodel voor de afwezige vader naar die officieren van de Britse vloot in Port Royal. Pas later ontdekt hij dat zijn vader zelf ook een beruchte piraat was. In eerste instantie wil Will vooral een brave, deftige burger zijn. Door zijn avonturen met Captain Sparrow realiseert hij zich dat er ook een andere levenswijze mogelijk is, waarbij hij zijn dromen kan volgen en toch trouw kan blijven aan zichzelf. De piratencode, met zaken als 'honour among thieves', lijkt hem ook wel te bevallen. En er valt inderdaad iets te zeggen voor het 'plooien' van de bestaande regels en reglementen, zolang men daarmee maar geen schade toebrengt aan anderen. Voor Will was het ontdekken van de piraat in zichzelf dus best aangenaam. Zelf zal ik ook wel zo'n stukje piraat in mij hebben. Dat wil ik in ieder geval graag denken."

Als even later Johnny Depp tijdens het interview glimlacht, wordt meteen zijn gouden tand zichtbaar, die hij, naar eigen zeggen, 'by accident', in zijn mond heeft gehouden sinds het draaien van Pirates of the Carribean.

Een film gebaseerd op een attractie in een Disney-pretpark! Was u wel zeker dat dit 'concept' kon werken?

Johnny Depp: "Ik had er van in het begin een goed gevoel bij, maar het bleef natuurlijk een risico. We konden evengoed met een domme en onnozele film blijven zitten, maar ik had toch een soort instinctieve 'gut feeling' dat het kon werken. Het maken van de film is in ieder geval één groot feest geweest. Het was alsof we met een onwaarschijnlijke stunt bezig waren. Het was zelfs een beetje alsof we 'het kamp van de vijand' aan het infiltreren waren. Het is ons nog gelukt ook."

U hebt wellicht niet naar de piratenfilms van Douglas Fairbanks of Errol Flynn gekeken, want uw Captain Sparrow lijkt meer schatplichtig aan Keith Richards.

"Toen ik begon na te denken over de piraten uit de achttiende eeuw, kwam ik tot de conclusie dat zij zowat de rock-'n-rollsterren van die periode moeten geweest zijn. Keith Richards is iemand die ik al lang bewonder. Ik vind hem de allergrootste rockster die er is. Of ooit was. Bij mijn vertolking van Captain Sparrow heb ik Keith zeker niet willen imiteren. Het was alleen maar een idee. Een soort hommage aan hem."

Deze film is duidelijk gemaakt als een succesvolle kaskraker voor de Amerikaanse filmzomer...

"Zoiets weet je nooit op voorhand" (Inmiddels zit de film boven de 200 miljoen dollargrens en is wel degelijk een superhit)

... maar toch vind ik de humor, vooral van de dialogen, vaak erg Europees klinken.

"Ja, dat vind ik eigenlijk ook wel. Ik denk dat niet alleen de kids, maar ook de intellectuelen er zullen van houden."

Johnny Depp: 'Mijn Jack Sparrow is hommage aan Keith Richards'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234