Maandag 28/09/2020

Opinie

Een aanbeveling voor een nog beter leven

'Ik distantieer me van een politieke klasse die onze rechten en vrijheden wil beperken, naar verluidt om die rechten en vrijheden te beschermen.'Beeld GETTY

Gisterenavond was Yves Desmet één van de talrijke optreders op het evenement 'Aanbevelingen voor een nog beter leven' van Behoud De Begeerte in bib Permeke in Antwerpen, waar hij onderstaande tekst voorlas.

Een aanbeveling voor een beter leven?

Als ik er dit jaar ééntje geleerd denk te hebben, dan is het wel dat wij ons voortaan meer bereid moeten tonen ons te distantiëren. Ik hoor dat tenminste toch telkens in mijn buurt, wanneer één of ander IS-commando er weer eens in geslaagd is een terreurdaad te plegen.

"Dat het toch goed zou zijn", zegt dan altijd wel iemand, "dat de gematigde moslims luider hun stem zouden laten horen en zich zouden distantiëren van wie in de naam van hun geloof zulke wreedheden uitvoert."

Dat doen ze ook, zeg ik dan, onder meer met een gemeenschappelijke verklaring van hun 150 belangrijkste imams en theologen, die daarover een gemeenschappelijke tekst hebben gemaakt.

"Da's goed", antwoorden ze me dan, "maar het zou toch nog beter zijn als ze meer hun stem zouden laten horen."

Of ze beseffen dat de meerderheid van de slachtoffers van IS zelf gematigde moslims zijn, vraag ik dan. Of de slachtoffers zich dan moeten distantiëren van hun moordenaars?

"Nee, dat nu ook weer niet, maar het zou toch nog beter zijn als ze zich meer openlijk zouden distantiëren."

Maar wat zou een brave moslim die hier vredevol zijn godsdienst beleeft, dan te maken hebben met een godsdienstwaanzinnige die met een bommengordel denkt zeventig maagden te krijgen, vraag ik dan?

"Niets natuurlijk," is dan het antwoord, maar het zou toch beter zijn als die moslims zich meer openlijk van die mensen zouden distantiëren."

Ok. Ik heb het begrepen. Ik zal me in 2016 meer distantiëren.

Ik distantieer me van een politieke klasse die onze rechten en vrijheden wil beperken, naar verluidt om die rechten en vrijheden te beschermen.
Ik distantieer me van een overheid die scholen sluit, openbaar vervoer lamlegt, cultuurtempels sluit en militairen de straat opstuurt, die, om de islamitische staat te bestrijden, zelf een islamitische staat uitroept.

Ik distantieer me van een beleid dat alle macht aan de bewakers geeft, en die bewakers niet langer controleert.

Ik distantieer me van die zichzelf liberaal noemende politici die de vrijheid van meningsuiting willen beperken om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Die komaf willen maken met radicale ideeën, tenzij met die op sociale media die hopen dat alle bootvluchtelingen verzuipen, zodat ze niet op onze kosten kunnen komen leven.

Ik distantieer me van vrijzinnige tekstexegeten die islamkritiek verwarren met tekstkritiek op de Koran, en vergeten dat je met het Oude Testament en de Talmoed net hetzelfde kan doen.

Ik distantieer me van die vrijdenkers die in de hoofddoek alleen een teken van onderdrukking zien, maar al eeuwen hun werkplaatsen en tempels alleen voor mannen toegankelijk willen houden.

Ik distantieer me van die denkers die erin geslaagd zijn het woord 'Gutmensch' dit jaar tot een scheldwoord te maken. Die humane waarden als empathie en solidariteit niet langer als waarden beschouwen, maar als zwakheden van naïevelingen.

Ik distantieer me van die politici die de val van Angela Merkel verhopen en voorspellen, omdat ze met haar 'Wir schaffen das' haar ethiek voorrang heeft gegeven aan haar politiek overlevingsinstinct.

Kijk, zo kunnen we er weer een jaartje tegen.

Met distantie.

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234