Maandag 14/06/2021

Een 8 voor de moeite

Elke dag schuimt de Amerikaanse website Metacritic tientallen sites af om de nieuwste recensies te verzamelen van muziek, films, televisiereeksen en games. Die worden per titel op een pagina gerangschikt, met een kort citaat, en aangevuld met een (gemiddelde) Metascore. Met mogelijk desastreuze gevolgen voor de game-uitgevers.

Metacritic past een formule toe die ontwikkelaars, gamestudio's en uitgevers angst inboezemt. En dat al sinds 1993, toen de website door twee studenten recht van de University of Southern California werd opgezet. Vooral in de wereld der videogames word de pagina nauwlettend in de gaten gehouden. De website rekent het gemiddelde uit van alle scores - de Metascore. Een game die 90 tot 100 punten behaalt, wordt wereldwijd gezien als uitmuntend, aldus Metacritic. Een spel met een Metascore van 0 tot 19 is een universeel fiasco. Daartussenin heersen vijftig tinten grijs. De slechtste game tot nu toe van dit jaar, Rambo: The Video Game, moest het doen met een 23.

Een 0 heeft nog geen enkele game ooit gehaald, al kwam Big Rigs: Over the Road Racing uit 2003 met de historisch laagste Metascore van 8 akelig dicht in de buurt. Het wemelt van de bugs, die trucks door muren laten rijden, en van spelfouten (YOU'RE WINNER!). "Big Rigs is zo erbarmelijk slecht", noteerde de recensent van de website Cheat Code Central, "dat hiermee vergeleken een klysma met schuurpapier en azijn absoluut aanlokkelijk klinkt."

Het is maar een mening, maar een lage Metascore kan desastreus uitpakken. Voor Big Rigs was dat misschien volkomen terecht, maar de gevolgen kunnen ook voor helemaal niet zo slechte games ingrijpend zijn, zoals twee jaar geleden bleek.

Toen onthulde het blad GameInformer dat Obsidian Entertainment een prestatiebonus was misgelopen omdat een van zijn games een 'lage' Metascore had behaald. De gerenommeerde Amerikaanse ontwikkelaar was in 2010 verantwoordelijk geweest voor de productie van het post-apocalyptische spel Fallout: New Vegas. De gemiddelde score bij Metacritic was 84, schurkend tegen de absolute top. Er werden 5 miljoen exemplaren van het spel verkocht, met een opbrengst van ongeveer 300 miljoen dollar (215 miljoen euro).

Helaas voor Obsidian had uitgever Bethesda de premie van 1 miljoen dollar verbonden aan een gemiddelde van 85 of hoger. Dat ene punt verschil betekende dat de ruim 70 medewerkers aan Fallout: New Vegas een extraatje van omgerekend 10.000 euro aan hun neus voorbij zagen gaan.

Het incident rondom Fallout: New Vegas leidde tot een storm van kritiek op het belang dat uitgevers hechten aan de Metascore. De bezwaren richten zich tegen 'de blinde focus' op de hoogste score ten koste van artistieke principes - een verwijt dat ook de grote filmstudio's geregeld treft.

Andere kritiek richt zich op de wijze waarop Metacritic tot zijn gemiddelde score komt. De website moet wijs worden uit de verschillende manieren waarop recensies het slotoordeel geven. De ene website hanteert een score tussen 1 en 10, een ander deelt één tot vijf sterren uit of gebruikt de scoremethode (letter grades) die op Amerikaanse scholen in zwang is - met letters van A tot F.

Maar Metacritic begeeft zich volgens zijn critici op glad ijs door ook besprekingen mee te wegen zonder zo'n afgerond oordeel. The New York Times bijvoorbeeld geeft geen punten of sterren, maar uit de mening van de gezaghebbende krant wordt toch een Metascore gedestilleerd.

Ars Technica heeft om die reden bedankt voor vermelding op Metacritic. De techsite hanteert de slotadviezen 'Koop', 'Huur' en 'Laten Liggen' bij zijn besprekingen en die komen volgens hoofdredacteur Ben Kuchera niet tot hun recht in het omrekenschema van Metacritic. Volgens Kuchera gaan er een hoop nuanceringen verloren door elke game tot een gemiddeld cijfer te reduceren.

Voor uitgevers en studio's is dat geen reden om de Metascore af te zweren. In 2012 riep Irrational Games, de Amerikaanse bedenker van excellente titels als System Shock en het veelbekroonde BioShock, in een vacature kandidaten op voor de functie van een design manager. Vereisten waren vier jaar ervaring op managementniveau en ervaring met het volledig uitbrengen van minstens drie games. Daarvan moest er eentje een Metascore hebben gehaald van gemiddeld 85+.

Irrational Games werd begin dit jaar gesloten.

De vijf slechtste games ooit volgens Metacritic

(Ptn op 100 - titel, jaar, platform)

8 - Big Rigs: Over The Road Racing, 2003, pc

11- Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade,

2012, Wii U

12- Elf Bowling 1 & 2,

2005, Nintendo DS

13- Ride to Hell: Retribution, 2013, PlayStation 3

16 - NRA Varmint Hunter, 2004, pc

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234