Vrijdag 27/01/2023

4 vragenMarc Moens

‘Een 30-jarige hiv-patiënt kan veel beter tegen Covid dan een 50-jarige die gezond is’

Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS. Beeld rv
Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS.Beeld rv

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) roept de overheden op om risicopatiënten met onderliggende aandoeningen niet langer als prioritair naar voor te schuiven bij de vaccinatie. Volgens voorzitter Marc Moens is zo’n regeling praktisch niet haalbaar.

Pieter Gordts

Waarom vraagt BVAS om risicopatiënten met een onderliggende aandoening geen voorrang te geven bij het vaccineren?

Moens: “Omdat er geen tijd te verliezen is. We kondigden al weken geleden aan dat dit een slechte manier van werken is. Pas sinds woensdagavond heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een definitieve lijst gepubliceerd met welke aandoeningen in aanmerking komen. Nu verwacht men dat wij al die aandoeningen zomaar in de elektronische medische dossiers kunnen opvragen. Men beseft blijkbaar niet dat er zeven verschillende soorten elektronische dossiers gebruikt worden door huisartsen? Of dat die informatie niet met een vingerknip opgevraagd kan worden? Daar is weken tijd voor nodig.

“Bovendien heeft niet iedereen een globaal medisch dossier. In Vlaanderen is dat een derde van de mensen, in Wallonië 40 procent en in Brussel ruim 50 procent. Niet iedereen gaat één keer om de twee jaar naar de huisarts, wat nodig is voor een globaal medisch dossier.”

Nochtans, woensdag klonk voorzichtig dat de mutualiteiten het verzamelen van die gegevens een haalbare taak achten.

“Ik vind het geen goed idee dat te doen via de mutualiteiten. Zij beschikken niet over de diagnoses van patiënten – gelukkig maar, het zijn en blijven verzekeringsinstellingen. Mutualiteiten hebben enkel gegevens over het gebruik van terugbetaalde medicatie. Zo kan je enkel onrechtstreeks afleiden wie welke aandoening heeft. Soms is het vanzelfsprekend: iemand die insuline krijgt, heeft diabetes. Maar het medicijn tegen migraine kan ook gebruikt worden tegen epilepsie of depressie. Patiënten met epilepsie zullen wel in de lijst staan, mensen met een depressie of migraine wellicht niet.”

U werpt vooral praktische problemen op. Het principe van de meest kwetsbare voorrang te geven op basis van onderliggende…

(onderbreekt) “Sorry, maar dat is een misverstand. De leeftijd is zoveel belangrijker dan comorbiditeiten: dat staat in alle wetenschappelijke artikelen. Een 30-jarige hiv-patiënt kan veel beter tegen Covid dan een 50-jarige die gezond is. Landen als Groot-Brittannië en Israël vaccineren ook op basis van leeftijd.

“Bovendien is er nog een ander probleem: wie moet prioriteit krijgen binnen de groep van risicopatiënten? Zal de hiv-patiënt belangrijker zijn dan de patiënt met kanker, mucoviscidose of dementie? De lijst van de HGR is louter een opsomming, niet wie binnen die groep voorrang moet krijgen. Dat is een straatje zonder einde.

“Ten slotte houden wij er absoluut niet van dat men lijsten aanlegt van burgers met bepaalde aandoeningen. Dat is een zeer ongezond en gevaarlijk principe.”

Hoe moet het nu verder? Er wordt wel op u gerekend om de lijsten op te stellen.

“Wij hebben dezelfde intentie als iedereen: zo snel en goed mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren om ziekenhuisopnames en overlijdens te verhinderen. Alleen, wij willen dat veel sneller en gemakkelijker doen, via de leeftijd van patiënten. Uiterlijk morgen sturen we een brief naar de acht ministers van Volksgezondheid om hen dat voor te stellen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234