Dinsdag 24/11/2020

Ecuador wil na vijf jaar af van Assange

Na vijfenhalf jaar en een nieuwe Twitter-storm willen de Ecuadoranen Julian Assange weg uit hun ambassade in Londen. Hij heeft alvast een paspoortnummer gekregen, al is niet duidelijk wat hij ermee kan aanvangen.

"Als president Moreno mij de mond wil snoeren voor mijn berichten over de mensenrechtenschendingen in Spanje, dan moet hij dat maar expliciet zeggen", luidde een van de tweets waarmee Julian Assange zijn gastheer onder vuur nam. Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, zit al sinds 2012 vast in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Maar nu hij een aanvaring heeft gehad met de president van het land, zou hij weleens kunnen vertrekken.

President Lenín Moreno had Assange gevraagd om zich via sociale media niet uit te spreken over de Catalaanse onafhankelijkheid. Maar Assange, die zich aan de kant van de separatisten schaarde, veegde daar zijn voeten aan.

"Dat is niet erg verstandig", zegt rechtenprofessor Koen Defeyter (Universiteit Antwerpen). "Assange heeft van Ecuador diplomatiek asiel gekregen om in de ambassade te verblijven. Dat is een soort voorrecht waar geen regels over bestaan. Als het wil, kan Ecuador hem gelijk wanneer buiten gooien."

Of het zover komt, is nog niet helemaal zeker, maar toch lijkt het erop dat de Ecuadoranen hem stilaan de deur willen wijzen. Om een oplossing te zoeken, wil de Ecuadoraanse regering nu een derde partij laten bemiddelen. "We moeten een uitweg uit deze impasse vinden", zegt de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa. "Assange kan niet eeuwig in onze ambassade blijven."

Ecuador wil graag samenwerken met het Verenigd Koninkrijk om de situatie op te lossen, zegt Espinosa nog, maar voorlopig lijkt het erop dat de Britten daar niet op gebrand zijn. De enige oplossing is dat Assange voor de rechter verschijnt, laat een woordvoerder van de Britse regering in The Guardianweten.

Assange was al vroeg gebeten door het hacken, en drong al in de jaren 80 binnen in het netwerk van het Pentagon. Als oprichter van WikiLeaks kon hij later gevoelige informatie over de Amerikaanse overheid publiceren. Zo gooide zijn klokkenluiderssite bijvoorbeeld een filmpje online waarin een Amerikaanse helikopterpiloot in Irak onschuldige burgers doodt, terwijl hij in de cockpit 'American Pie' zingt.

In 2012 moest Assange plots aan de deur van de Ecuadoraanse ambassade in Londen aankloppen, omdat het Zweedse gerecht hem vervolgde voor twee verkrachtingszaken. Velen zagen daar een complot in dat werd aangestuurd door de VS. Als de Zweden hem hadden opgepakt, bestond de vrees namelijk dat ze hem linea recta naar de VS zouden sturen.

Asiel

Al vijf jaar woont de man nu in een kamertje van de ambassade met niet veel meer dan een bed en een computer. Om zijn conditie te onderhouden mat hij zich 's ochtends af op een loopband die hij van filmregisseur Ken Loach heeft gekregen. Nog bewonderaars van Assange zijn Yoko Ono, Lady Gaga en Nigel Farage, die al bij hem over de vloer zijn geweest om hun steun te betuigen. De Britse politie houdt de buurt rond de ambassade ook al jaren in de gaten, omdat Assange zijn borgvoorwaarden tijdens zijn proces in het VK heeft geschonden.

Hoewel een oplossing nog niet voor direct is, lijkt er de laatste twee jaar toch wat schot in de zaak-Assange te komen. In 2015 oordeelde de VN al dat Assange eigenlijk onterecht vastzat in de ambassade en dat hij recht had op vrijheid. Hoewel de Britten die uitspraak van de VN naast zich neerlegden en er in eerste instantie niets veranderde, heeft Zweden in mei vorig jaar het arrestatiebevel voor Assange ingetrokken.

Je zou je kunnen afvragen of Assange van de VS niet op wat gratie kan rekenen. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016 was het namelijk WikiLeaks dat de gestolen mails uit het Democratische kamp lekte, ten voordele van Donald Trump. Maar toch is voor het Amerikaanse gerecht het oppakken van Assange nog steeds een prioriteit, zo heeft justitieminister Jeff Sessions bevestigd.

Om daaraan te ontsnappen kan Assange in principe nog steeds politiek asiel aanvragen in het VK. Deze week heeft zijn advocaat nog onderstreept dat hij daar eigenlijk recht op heeft. "Assange moet van zijn vrijheid kunnen genieten en beschermd worden tegen een uitlevering aan de VS", klinkt het in The Guardian.

Maar de kans op asiel in het VK is volgens Jan Wouters, professor internationaal recht aan de KU Leuven nihil. "De Britten hebben zich de voorbije jaren al blauw geërgerd aan Assange", zegt Wouters. "En de Conventie van Genève is in dit geval ook niet van toepassing. Als Assange dus een voet buiten de ambassade zet, kan hij onmiddellijk worden opgepakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234