Zaterdag 18/09/2021

Griekenland

Econoom die de waarheid sprak over Griekse staatsschuld krijgt twee jaar cel

Andreas Georgiou. Beeld AP
Andreas Georgiou.Beeld AP

Schieten op de pianist, heet zoiets. Andreas Georgiou, het voormalige hoofd van het Griekse bureau voor statistiek, krijgt twee jaar gevangenisstraf. Zijn misdaad? De vervalste begrotingscijfers correct herinterpreteren.

Geen 3,9 procent, maar 15,4 procent. Dat was de uitkomst van de herberekening door Andreas Georgiou (57) van de Griekse overheidsschuld. Als hoofd van het Griekse bureau voor de statistiek zag de econoom in 2010 een heel ander getal dan de cijferdans waarmee de Griekse regering uitpakte.

Georgiou kwam in 2010 vanuit Washington, waar hij bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkte, naar Griekenland om Elstat, het nieuwe nationale bureau voor de statistiek, te leiden. Het was een publiek geheim dat de Griekse statistieken allerminst betrouwbaar waren.

De dienst huisde voor de financiële crisis van 2010 onder het ministerie van Financiën, dat maar wat graag de cijfers bestelde die goed uitkwamen. Onder internationale druk werd schoon schip gemaakt met die praktijk, en Georgiou had de bedenkelijke eer om kapitein van dat schoon schip te zijn.

Enkele mededirectieleden verzetten zich tegen zijn berekeningen en stelden voor hun begrotingscijfer – een tekort van 3,9 procent – ter stemming voor te leggen. Wat Georgiou weigerde.

Noodleningen

Na zijn herformulering van het overheidstekort kreeg Georgiou de wind van voren. Hij zou Griekenland hebben overgeleverd aan de internationale geldschieters. Griekenland zag zich door het hoge begrotingstekort gedwongen voor miljarden euro's extra te bezuinigen. Het moest ook aankloppen bij de Europese Unie en het IMF voor noodleningen, om het land te behoeden voor het faillissement.

"Ze vinden dat ik bij het opstellen van de statistieken meer rekening had moeten houden met het nationale belang", zei Georgiou daarover. "Maar ik zou echt niet weten hoe ik dat moet doen."

Een vakbond organiseerde bezettingen van zijn kantoor. Zijn mails werden gehackt. Een aanklager zette een strafrechtelijk onderzoek tegen Georgiou op, op verdenking van het kunstmatig verhogen van de cijfers van het begrotingstekort en de staatsschuld. Hij zou het land daarmee economische schade hebben berokkend. Hij kreeg ook een proces wegens smaad aan zijn broek, omdat hij de vorige begrotingscijfers 'gesjoemel' had genoemd.

Het gevecht sleepte jaren aan. Bizar genoeg verloor Georgiou dat. De hoogste rechter in Athene vindt dat hij het Griekse begrotingstekort in 2010 ter stemming had moeten voorleggen aan de directie van Elstat. Niet zijn berekeningen staan dus ter discussie, wel het feit dat hij de procedure niet volgde.

Overigens dienen de begrotingscijfers van Georgiou nog altijd als basis voor de hulpprogramma's aan Griekenland en worden ze door de Griekse regering niet betwist.

Voorwaardelijk

Internationale statistici van Eurostat en het IMF hebben de Griekse regering meermaals opgeroepen om de vervolging stop te zetten, omdat die indruist tegen de wettelijke onafhankelijkheid van de statistiek. In een brief in de Financial Times beschuldigden tien specialisten van het IMF Griekenland vorige week van politieke inmenging. Een veroordeling van Georgiou zou het vertrouwen in de Griekse begrotingscijfers ondermijnen, net nu het einde van de internationale hulp aan Griekenland nadert en het land voor financiering weer afhankelijk wordt van de financiële markten.

Nu de hoogste rechter zijn veroordeling definitief heeft gemaakt, rest Georgiou niets anders dan een procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Maar ook als hij de zaak daar wint, blijft de veroordeling in Griekenland van kracht. Als binnen twee jaar een tweede veroordeling volgt, wordt de voorwaardelijke gevangenisstraf omgezet in een effectieve celstraf.

Georgiou, die als hobby de oud-Griekse olympische gevechtssport pankration beoefent, woont inmiddels in Washington en was niet bij de uitspraak aanwezig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234