Zondag 21/07/2019

economie

Economische groei EU hoger dan verwacht, al blijven Britten en Italianen flink achter

Eurocommissaris Moscovici presenteerde met collega Dombrovskis de economische najaarsramingen. Beeld AFP

De economische groei in de Europese Unie pakt dit en volgend jaar hoger uit dan verwacht. Voor de eurozone voorziet de Europese Commissie in 2017 een groei van 2,2 procent, het beste resultaat in tien jaar. Voor 2018 voorspelt de Commissie 2,1 procent groei. Dit voorjaar schatte de Commissie de groei nog bijna een half procent lager in.

Groot-Brittannië en Italië zijn de hekkensluiters qua groei met 1,5 procent dit jaar en 1,3 procent. De magere cijfers voor Londen wijt de Commissie aan de grote onzekerheid door de brexit. Bedrijven in Groot-Brittannië investeren minder, omdat ze vrezen voor een 'harde brexit': een vertrek uit de EU zonder speciaal handelsakkoord met de EU. Vandaag start in Brussel de zesde onderhandelingsronde met Londen over de brexit, maar de verwachtingen zijn opnieuw niet hooggespannen.

Werkgelegenheid stijgt

De Commissarissen Dombrovskis (Euro) en Moscovici (Economische en Sociale Zaken) toonden zich vanmorgen bij de presentatie van de economische najaarsramingen tevreden. Het aantal mensen dat een baan heeft, is hoger dan ooit. De werkgelegenheid in de eurozone stijgt dit jaar met 1,5 procent en in 2018 met 1,2 procent. In de crisisjaren 2008-2012 kromp het aantal banen met 0,5 procent per jaar.

Belgische economie

Volgens de Europese prognoses zou de Belgische economie dit jaar met 1,7 procent toenemen. Voor de komende twee jaar wordt een groeicijfer van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent verwacht. Omwille van de hoge energieprijzen is de inflatie in België (2,2 procent) dit jaar beduidend hoger dan in de rest van de eurozone (1,5 procent), maar die kloof zou de komende jaren kleiner worden.

Het Belgische begrotingstekort wordt dit jaar ingeschaald op 1,5 procent, en op 1,4 en 1,5 procent in 2018 en 2019. Het structurele tekort zou dit jaar eveneens uitkomen op 1,5 procent, volgend jaar stabiel blijven en in 2019 terug stijgen tot 1,7 procent. Volgens de huidige prognoses zou de Belgische schuldenberg dit jaar krimpen tot 103,8 procent en tot 101,2 procent in 2019.

Enorme weg afgelegd

"De Europese Commissie bevestigt de sterke budgettaire vooruitgang in 2017", reageert minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA). "Geen enkel ander land van de eurozone heeft het structureel tekort meer beperkt dan België. Er is op budgettair vlak een enorme weg afgelegd, wat niet wegneemt dat de uitdaging voor de komende jaren groot blijft. Positief is dat de laatste cijfers van de overheid, die nog niet beschikbaar waren op het moment dat Commissie haar raming afsloot, nog beter zijn dan verwacht."

Johan van Overtveldt (N-VA) schudt de hand van eurocommissaris Moscovici. Beeld EPA

"Algemeen laten de cijfers duidelijk een positief beeld zien: de economische groei versnelt, de jobgroei blijft stevig en de reële koopkracht van de burgers krijgt een stevige impuls. Tot slot daalt de schuldgraad eindelijk, daarmee wordt de kentering voortgezet", besluit Van Overtveldt.

Lees verder onder de grafiek.

Schokfonds

Moscovici waarschuwde dat de economische voorspoed niet eerlijk over de EU is verdeeld en dat de loonstijging zwak is. Zo daalt de werkloosheid volgend jaar naar gemiddeld 8,5 procent in de eurozone (was nog 12 procent in 2012), maar de verschillen zijn groot: 3,5 procent in Duitsland, 4 procent in Nederland, 15,6 procent in Spanje en 20,4 procent in Griekenland. 

De Commissie presenteert volgende maand voorstellen om de eurozone te versterken, inclusief een fonds waarop landen een beroep kunnen doen bij economische crises. 

Positieve cijfers Griekenland

Moscovici's thuisland Frankrijk blijft met een begrotingstekort van 2,9 procent in 2017 en 2018 en 3 procent in 2019 in de gevarenzone. Parijs moet conform de afspraken zijn tekort dit jaar onder de maximumnorm van 3 procent brengen, maar overtuigend gebeurt dat niet. Mogelijk krijgt Frankrijk komend voorjaar de opdracht extra bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Spanje komt dankzij een stevige groei wel uit het strafbankje van landen met een te groot (meer dan 3 procent) tekort. 

Ook voor Griekenland ziet de toekomst er zonniger uit met groeicijfers van 2,5 procent in 2018 en 2019. Volgend jaar heeft het land een begrotingsoverschot van 0,9 procent, waar het in 2013 nog kampte met een tekort van 13,2 procent. Athene leende sinds 2010 circa 300 miljard euro van de eurolanden en het IMF om een faillissement te voorkomen en moest in ruil daarvoor ingrijpend bezuinigen en hervormen. De Griekse staatsschuld daalt van bijna 180 procent nu naar 170 procent in 2019. De gemiddelde schuld van de eurolanden raamt de Commissie op 85,2 procent in 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden