Vrijdag 24/09/2021

Economisch verlies natuurgeweld nergens zo hoog

Klimaatrampen zijn het duurst in Europa

De Verenigde Naties raden Europa aan de kosten van natuurrampen voor de Europese economie ernstiger te nemen. Die liggen volgens onderzoek immers groter in de EU dan elders ter wereld.

Door Lode Delputte

BRUSSEL l In Birma kostte de cycloon Nargis in mei vorig jaar 135.000 mensenlevens in een dag. In Europa vielen in twintig jaar tijd 88.671 doden als gevolg van klimaatgebonden rampen. Hoewel dat een fractie is van de slachtoffers die bijvoorbeeld in de Aziatische rivierdelta's vallen, is het economisch verlies per capita nergens zo hoog als in Europa.

Dat stellen het VN-Secretariaat voor de Internationale Strategie voor Natuurrampreductie (UNISDR) en het aan de UCL gevestigde CRED (Centre for Research on the Epidemiology of Disasters), dat natuurrampen en de epidemieën als gevolg ervan bestudeert.

Volgens beide instellingen, die hun bevindingen in Brussel toelichtten, ligt Europa amper wakker van de 953 natuurrampen die, naast bovengenoemde dodentol, liefst 29 miljoen mensen in diverse mate troffen en alles samen voor 214,5 miljard euro schade aanrichtten.

Zo nemen overstromingen (Centraal-Europa in de zomer van 2002) en stormen (Frankrijk in de winter van 2005) respectievelijk 40 en 33 procent van alle economische schade voor hun rekening in de periode 1989-2008. In Europees Rusland werd over die periode de grootste hoeveelheid natuurrampen opgetekend (zij het zonder veel schade omdat veel rampen zich in dunbewoonde gebieden afspeelden), terwijl in Spanje het grootste aantal slachtoffers viel, niet door water- of windoverlast, wel door droogte en hittegolven.

"Overstromingen en stormen", zegt CRED-directeur Debarati Guha-Sapir, "verklaren een deel van de economische schade in Europa, aangezien door het weer veroorzaakte rampen een vernielende impact hebben op de infrastructuur, die hier gemiddeld meer kost dan in Azië of Afrika."

Volgens Guha-Sapir zal de trend zich nog doorzetten, omdat "overstromingen en stormen in de toekomst meer zullen voorkomen en harder zullen toeslaan". Eerder dit jaar maakte de storm Klaus minstens 25 doden in Zuid-Europa (Frankrijk, Spanje, Italië) en richtte hij voor 598 miljoen euro economische schade aan - niet te verwaarlozen onheil, dat vermeden had kunnen worden met "meer engagement van de regeringen, meer vertrouwdheid met de risico's in elk land, een beter early warning-systeem en meer educatieve aandacht", aldus Paola Albrito van UNISDR.

"Paradoxaal genoeg", stelt Guha-Sapir, "doen arme landen het beter als het over ramprapportering gaat dan Europa, een gevolg van de exacte cijfers die ze moeten kunnen voorleggen als ze een beroep willen doen op internationale hulp." Hoewel de EU-commissie druk bezig is met een strategie om natuurrampen te reduceren, blijft methodologische verdeeldheid de EU parten spelen. In Frankrijk pakken bijvoorbeeld zowel het ministerie voor Leefmilieu en Territoriale Inrichting als dat van Landbouw met schadeopmetingen uit. In Duitsland is een en ander dan weer een zaak van de Länder, waarvan de statistieken opgeteld moeten worden om een totaalbeeld te krijgen.

Rampstudiecentrum CRED:

Vernielde infrastructuur kost hier meer dan in Azië of Afrika

n De storm Klaus hield eind januari lelijk huis in het zuiden van Frankrijk, zoals het dorpje Bompas aan den lijve ondervond. In heel Zuid-Europa richtte hij voor 600 miljoen euro economische schade aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234