Zaterdag 18/09/2021

Economie kent zomergevoel

Spa verdubbelt waterproductie

De Wetstraat ligt er verlaten bij, de bouwsector is ondergedompeld in collectief verlof en de meeste activiteit speelt zich aan de kust af: het is zomer in België, en dat zal zelfs het bruto binnenlands product geweten hebben.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Elke dag rijdt ijsventer Guy Berghmans van Glacé Jozef zijn ronde door Edegem. Warme vakantiedagen zorgen voor zijn beste omzet. "Als het weer zoals vandaag is, verkopen we zo'n 50 procent meer dan tijdens die natte julimaand van vorig jaar."

Glacé Jozef en de collega's uit de ijssector zorgen voor een minuscuul tegengewicht voor de stilvallende economische activiteit tijdens de maanden juli en augustus. Zo schat Baudouin Velghe, een econoom die voor de werkgeversfederatie VBO de conjunctuur bestudeert, dat de economische activiteit met een vierde terugvalt.

"Het derde kwartaal (van juli tot eind september) is altijd zwakker", zegt Velghe. "Je hebt het collectief verlof in de bouwsector en de productiestop van veel industriële bedrijven. De activiteit ligt gewoon veel lager."

De bouwsector is een van de grootste afremmers van de economische groei tijdens de zomermaanden. Tussen 9 en 30 juli lagen bijna alle bouwterreinen in België stil. De meer dan 170.000 werknemers trokken met vakantie - waardoor ook een zomergevoel over zo'n 5,6 procent van het bruto binnenlands product viel. Het bouwverlof is een jarenlange traditie. "Het is meer ingevoerd om de werknemers uit die sector de kans te geven met hun kinderen op vakantie te gaan, dan uit noodzaak", zegt Velghe. "Tijdens de zomermaanden zou er in de bouw eigenlijk optimaal gewerkt kunnen worden."

Ook heel wat industriële bedrijven, van Pauwels Trafo tot Volvo en GE Power, voeren tijdens de zomer een collectieve vakantie in. Zo maakte het West-Vlaamse Vandemoortele tussen 21 en 28 juli gebruik van een productiestop om onderhoudswerken uit te voeren. Bij Union Minière in Hoboken liggen de loodraffinage en de kopersmelter tijdens de vakantie stil voor onderhoud. Bij het Brusselse Sabca, waar 1.200 mensen vliegtuigonderdelen maken, werd de productie bijna de volledige maand juli stopgezet.

Volgens Velghe is de traditie van collectieve vakanties langzaam aan het uitdoven. "Je hebt meer fabrieken die continu produceren, maar het is duur de productie volledig te onderbreken. Bovendien moeten bedrijven die tijdelijk stoppen, een voorraad opbouwen, en ook dat kost geld." Toch merkt Velghe dat heel wat ondernemingen opnieuw overgaan tot het invoeren van een collectieve vakantie wanneer het economisch weer wat minder goed gaat, zoals dit jaar." Het is een soepele manier om overcapaciteit op te lossen."

Dat de economische groei ook in België vertraagt, bleek gisteren nog uit de Vlaamse werkloosheidscijfers. In juni waren er 179.612 werkzoekenden in Vlaanderen. Dat is 15,4 procent meer dan in juni. Natuurlijk zijn er, precies wegens het stilvallen van de activiteit, in juli altijd al meer werklozen, maar dit jaar is de stijging groter dan gemiddeld, zei het kabinet van Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt gisteren. De afgelopen tien jaar werd een gemiddelde 'zomerstijging' van de werkloosheid van slechts 8,6 procent vastgesteld.

Toch is de zomer voor sommigen ook een piekperiode. Zo moet de horecasector aan de kust bijna zijn volledige jaaromzet realiseren in drie maanden tijd.

Volgens Westtoer, de toeristische promotiedienst van de provincie West-Vlaanderen, is het kusttoerisme pas nu op volle toeren aan het draaien. Tijdens de eerste drie weken van juli doken wel 2 procent meer dagtoeristen op dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar, maar lokten de attractieparken 14 procent minder bezoekers. Er werd bijna 5 procent minder omzet geboekt met de verhuur van appartementen en vakantiewoningen.De daling zou te maken hebben met de slechte julimaand van vorig jaar. Het slechte weer deed toen minder mensen besluiten dit jaar naar de kust te trekken. Volgens Dirk Marteel, de woordvoerder van Westtoer, zouden de warme dagen van de laatste week van juli veel goedgemaakt hebben. "Ik denk dat we dan toch zullen besluiten dat de omzet van het kusttoerisme in juli ongeveer hetzelfde gebleven is als in 2000." Jaarlijks haalt de toeristische sector in West-Vlaanderen een omzet van 80 miljard frank, ongeveer 0,8 procent van het Belgische bruto binnenlands product.

Een van de bedrijven die dezer dagen op volle toeren draaien, is water- en limonadeproducent Spadel. De afgelopen maand stuurde Spadel tachtig vrachtwagens per dag naar zijn klanten in Nederland, het dubbele van vorig jaar. "We hebben altijd wel een drukke periode van mei tot augustus", zegt algemeen directeur Jean-Philippe Despontin. "Maar met het fantastisch mooie weer van de voorbije dagen zitten we toch aan een piek."

Ook in België gaan de zaken hard voor het produceren van Spa-water. "We produceren hier gemiddeld twee miljoen liter per dag", zegt Despontin. "Maar vandaag zitten we aan een productieniveau van drie tot vier miljoen liter per dag." Het zomerrecord van Spadel is een dag waarop vijf miljoen liter geproduceerd werd. "We hebben ook eens een dag gehad waarop we de productie van limonade met een factor vijftien verhoogd hebben", zegt Despontin. "Maar dat kunnen we niet lang volhouden." Om de productie enigszins bij te benen, schakelt Spadel uitzendarbeid in en geeft het incentives aan personeelsleden die in het laagseizoen op vakantie willen gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234