Donderdag 20/01/2022

AchtergrondEconomie

‘Economie bevindt zich in kunstmatige coma’: Nationale Bank voorspelt verlies van 100.000 jobs

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België. Beeld Tim Dirven
Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België.Beeld Tim Dirven

De financiële doping van de verschillende overheden heeft het effect van de coronacrisis vooralsnog kunnen verzachten, zo blijkt uit de jongste prognoses van de Nationale Bank van België. Tegenvaller: 100.000 landgenoten dreigen hun job te verliezen.

Lieven Desmet

Ondanks de coronatsunami die de economie overspoelde, heeft ons land voorlopig het ergste onheil kunnen vermijden. Dat blijkt uit de analyse van de Nationale Bank (NBB). “Maar er zijn nog veel onzekerheden”, waarschuwt gouverneur Pierre Wunsch. Zo is het afwachten hoe de pandemie evolueert en welke impact de brexit straks heeft op de bedrijfswereld.

Voor 2020 verwacht de NBB een krimp van de Belgische economie met 6,7 procent. Dat is een ongezien cijfer, maar tegelijk minder dan de rampscenario’s die de jongste maanden circuleerden. In juni ging de NBB nog uit van een krimp met 9 procent. “Het herstel in de zomermaanden was beter dan verwacht en het effect van de tweede lockdown is minder zwaar dan dat van de eerste”, analyseert NBB-econoom Geert Langenus.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar wordt een krimp met slechts 1 procent verwacht. “De winkels zijn sneller opengegaan dan verwacht. Ook de export ligt hoger doordat heel wat Britse bedrijven meer voorraden aanleggen”, zegt Langenus. Daar speelt het brexiteffect voorlopig in ons voordeel.

Voor volgend jaar gaat de Nationale Bank uit van een economisch herstel voor ons land met ongeveer 3,5 procent en voor 2022 met 3,1 procent. Daardoor zou het bruto binnenlands product (bbp) van België in het najaar van 2022 opnieuw aanhaken met het niveau van voor de crisis. We verliezen dus bijna twee jaar groei.

Grotere spaarbuffer

De koopkracht bleef de jongste maanden grotendeels op peil dankzij de overheidsmaatregelen. Straks zullen de gezinnen de motor van de Belgische economie zijn. Er werd dit jaar maar liefst 22 miljard euro extra gespaard. Minstens een deel van dat geld zal in 2021 weer rollen, al verwacht de Nationale Bank wel dat we in de komende jaren iets meer zullen sparen dan voorheen omdat we op zekerheid willen spelen en bijgevolg een grotere spaarbuffer behouden.

Ook het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt bleef vooralsnog beperkt. De Nationale Bank verwacht nu een verlies van 100.000 banen. Dat is fors, maar tegelijk minder dan aanvankelijk gevreesd. In de zomermaanden werd nog rekening gehouden met 200.000 extra werklozen. Tot het derde kwartaal van volgend jaar zouden werkgevers minder aanwerven, verwacht de NBB. Al speelt hier nog veel onzekerheid.

“Momenteel bevindt de economie zich dankzij de overheidsmaatregelen in een kunstmatige coma”, geeft Langenus mee. Het is pas als de patiënt uit zijn coma ontwaakt dat er meer duidelijkheid zal zijn over zijn gezondheid. “Maar de schade op de arbeidsmarkt staat niet in verhouding tot de schade op het bbp”, merkt een opgeluchte gouverneur Wunsch op. Hij roept de overheden op om de maatregelen geleidelijk af te bouwen. “Ik pleit niet voor een snel einde, maar dit mag ook niet tot het laatste moment aangehouden worden. Op een bepaald moment moeten we naar de realiteit van de cijfers gaan.”

Die realiteit oogt voor de overheidsfinanciën minder florissant. Voor dit jaar stevent ons land af op een tekort van 10,6 procent van het bbp. Voor de volgende jaren, tot 2023, zal dat tekort rond de 6 procent bedragen. “België bevindt zich daarmee in het clubje van landen zoals Spanje en Italië, die al voor de coronacrisis ongunstige overheidsfinanciën hadden”, merkt Wunsch fijntjes op.

De gouverneur vraagt de Belgische overheden om een geloofwaardig saneringsplan voor te bereiden. “Een begrotingsnorm van 3 procent van het bbp zal niet meer voor deze legislatuur zijn”, meent Wunsch. “Dat is ook niet nodig, door de lage rente denk ik dat het risico niet zozeer is dat de schuld onhoudbaar wordt. Wel bestaat het risico dat als we niets doen, we niet voorbereid zijn op een eventuele nieuwe economische schok.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234