Vrijdag 01/07/2022

NieuwsUpdate

Ecolo-voorzitter Nollet houdt zich niet aan maximum van één knuffelcontact: ‘Dat is niet houdbaar’

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet. Beeld BELGA
Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet.Beeld BELGA

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet heeft op La Première (RTBF) toegegeven dat hij sinds enkele weken de maatregel die bepaalt dat iemand maximaal één nauw contact kan hebben, niet langer naleeft. Nollets uitspraak lokt heel wat verontwaardigde reacties uit in de Wetstraat.

HLA

“In het begin heb ik de bubbel gerespecteerd, maar de laatste weken heb ik mezelf toegestaan twee mensen, een koppel, op te nemen in mijn bubbel”, zei hij. De Ecolo-voorzitter voegde eraan toe dat hij tijdens het Overlegcomité vrijdag zou pleiten voor een uitbreiding van het aantal toegestane nauwe contacten.

“Ik doe mijn uiterste best, maar ik ben een mens en menselijk contact is iets vitaals. Een enkel nauw contact sinds november, ik vind dat niet houdbaar", verklaarde hij. Let wel: je mag om de zes weken van knuffelcontact wisselen. “Deze bubbel was noodzakelijk, maar vandaag moeten we de maatregel kunnen loslaten om rekening te houden met de sociale nood en het enorme sociale leed,” vervolgde hij. Om die reden is Nollet naar eigen zeggen dan ook bereid een boete te betalen indien een overtreding van de coronamaatregelen zou worden vastgesteld.

Nollet merkt ook op dat de huidige gezondheidssituatie fundamenteel verschilt met die van maart 2020: de vaccinatie van de meest kwetsbaren is gevorderd, evenals de kennis over en de behandeling van het virus, terwijl een steeds groter deel van de bevolking antilichamen heeft.

Absurd

Volgens hem worden de regels absurd wanneer iedereen ziet dat ze niet worden nageleefd, maar de overheid eraan vasthoudt omdat bij uitbreiding van de bubbel naar bijvoorbeeld vijf nauwe contacten, de bevolking er tien zou hebben.

“Nee, we moeten van deze infantiele situatie af. Deze uitleg is zeer ongezond, ze devalueert het recht, de norm, ze ondermijnt de geloofwaardigheid van de politiek en versterkt het wantrouwen”, klinkt het.

PS-voorzitter Paul Magnette reageert verontwaardigd op de uitspraken van Nollet. “Als een partijvoorzitter publiekelijk verklaart dat hij de regels niet respecteert, hoe kunnen wij dan verwachten dat de burgers die regels wel respecteren?”, vraagt hij zich af op Twitter.

CdH: ‘Koppel thuis uitnodigen zou mogelijk moeten zijn’

CdH-voorzitter Maxime Prévot geeft aan dat hij de regels wel respecteert, maar dat een discussie nodig is. “Ik vind al weken dat een gezin toch zeker een koppel zou mogen ontvangen in huis. Dat een partijvoorzitter trots verklaart dat hij die regel niet volgt is ongehoord. Hoe kunnen we verwachten dat de bevolking gemotiveerd blijft als iemand die aan de knoppen zit er zijn voeten aan veegt?”

Voor Défi-voorzitter François De Smet is het simpel. “Als de regels onrechtvaardig zijn, dienen ze aangepast te worden. In het andere geval moeten ze gerespecteerd worden. De Vivaldi-partijen tasten het al broze vertrouwen van de burgers aan, stop met die spelletjes.”

‘Regels zijn er om een goede reden’

Ook aan Vlaamse kant reageren heel wat politici. “De wet geldt voor iedereen. En meneer Jean-Marc Nollet zou door zijn functie het goede voorbeeld moeten geven. Ik betreur dan ook zijn uitspraken in de pers”, reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

“Ik begrijp dat de regels zwaar kunnen wegen. Het is niet van ganser harte dat we met het Overlegcomité deze beslissingen nemen”, aldus minister Verlinden. “We doen dat omdat we geen andere keuze hebben. We zoeken niettemin altijd een evenwicht tussen de epidemiologische toestand in ons land en het mentale welzijn van de Belgen.”

Derde golf

Een zelfde geluid bij premier Alexander De Croo (Open Vld), die reageerde via zijn woordvoerder. “De regels zijn er voor iedereen en ze zijn er om een goede reden: de verspreiding van het virus tegengaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar het is net doordat zoveel Belgen de voorbije maanden inspanningen hebben gedaan dat we er in ons land in zijn geslaagd een derde golf te vermijden.” Hij wijst erop dat het Overlegcomité zich vrijdag opnieuw buigt over de vraag hoe we de komende weken en maanden meer perspectief kunnen krijgen.

Meyrem Almaci (Groen) vindt de opmerking van haar ‘compagnon de route’ een spijtige zaak. “We zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens. Als politici bepalen wij de regels en is het belangrijk om ook het voorbeeld te geven”, klinkt het bij VRT NWS.

Ook Hendrik Vuye liet van zich horen. “Politici zoals Nollet leggen burgers regels op die ze zelf niet respecteren omdat het niet kan. Wel, wijzig dan de regels. Zo eenvoudig is het.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234