Donderdag 26/11/2020

Ecolo lachende derde in hanengevecht

Beeld UNKNOWN

Nu de PS een cordon sanitaire rond de MR aanlegt, waagt PS-voorzitter Di Rupo een ultieme poging om het laken naar zich toe te trekken. Maar enkel Ecolo profiteert daar voorlopig van. In de peilingen mag het zich stilaan een grote partij noemen.

Het duel tussen PS en MR dreigt straks het hele land te verlammen. Een open oorlog in Brussel en Wallonië tussen liberalen en socialisten zal een weerslag hebben op de federale regering. Net nu een gigantische saneringsoperatie voor de deur staat, dreigen nieuwe vervroegde verkiezingen onafwendbaar te worden.

Elio Di Rupo deed woensdagavond zijn uitspraken in een tv-debat met Didier Reynders op de RTBF. Geen sprake van, zei hij, dat hij na 7 juni in Wallonië of Brussel een regering vormt met de liberalen. Het gewoel ten zuiden van de taalgrens stijgt daarmee naar een dieptepunt. Eerder deed Reynders namelijk al zijn uitspraak dat 'een deel van' de PS infréquentable is geworden. Reynders bevestigde die woorden nogmaals op tv en voegde eraan toe niet in te zien hoe in Wallonië en Brussel herstel mogelijk is met de PS aan het roer.

De tegenaanval van Di Rupo komt op een kritiek moment in de campagne. Zijn partij zakt dag na dag dieper weg in de peilingen, en de zenuwen gieren de socialisten door de keel. In een peiling van de RTBF verliezen ze veertien zetels in het Waalse Parlement en in Brussel zou de partij zelfs gehalveerd worden.

Waarnemers schrijven Di Rupo's uitspraak dan ook toe aan een wanhoopsdaad. Door de PS tot inzet van de verkiezingen te maken, hoopt hij ultiem het frappante succes van Ecolo te counteren. Zeker bij Ecolo zelf is dat de opvatting.

Dat is echter niet de interpretatie van André Flahaut, PS-Kamerlid en ex-minister. "De strategische bedoeling van Di Rupo was om het geëmmer over eventuele coalitie naar het verleden te verwijzen. Nu wij duidelijk hebben gemaakt dat een coalitie met de liberalen uitgesloten is, kunnen we het weer over de echte thema's hebben. En dat zijn nog altijd de aanpak van de crisis en de communautaire hervormingen. Het politieke klimaat is na het schandaal met Didier Donfut (de minister die duurbetaalde consultancy deed voor een bevriende intercommunakle, FL/GoV) werkelijk détestable geworden. Kunnen we het nu weer over de realiteit hebben misschien?"

Regionale regering met groenen
Op regionaal vlak betekent de uitspraak een bijna zekere intrede van Ecolo in de Brusselse, Waalse en Franstalige Gemeenschapsregering. "Als de peilingen kloppen en als PS en MR menen wat ze zeggen, dan wel", denkt Jean-Marc Nollet, de groene fractieleider in de Kamer. "Wij zijn er alvast klaar voor. Alle technische fiches liggen al een jaar gereed."

Iets terughoudender was de reactie bij cdH. "Het is de kiezer die zal beslissen en wij passen voor een pre-electoraal gevecht tussen PS en MR", zegt voorzitster Joëlle Milquet. Voor de cdH dreigt namelijk ook een debacle: als de peilingen kloppen zijn regionale coalities tussen MR en Ecolo zeer zeker een mogelijkheid. "En waarom zouden wij in een regering stappen als we mathematisch niet nodig zijn", vraagt een cdH-kopstuk zich af.

Kiezen in oktober
Zonder enige twijfel zal de Franstalige chaos grote impact hebben op de federale regering. "Als dit zo verder gaat, dan is de federale regering ten dode opgeschreven", zegt een vooraanstaande Franstalige liberaal. "Dan zou het me niet verwonderen als de federale regering op 7 juni al opgeblazen wordt, waarop de koning een noodkabinet installeert en we in oktober vervroegde verkiezingen organiseren." Te midden van die heisa zei premier Van Rompuy gisteren in de Kamer "het hoofd koel te houden". "Reken daarvoor op mij."

Veel opties zijn er inderdaad niet voor de toekomst van de federale regering. Als de PS uit de regering stapt, en zelfs binnen de partij gaan meer en meer stemmen in die richting, dan kunnen ze enkel vervangen worden door de groenen aan beide zijden van de taalgrens. "Maar wij gaan de regering niet zomaar depanneren", zegt Ecolofractieleider Nollet. En het is maar de vraag of Groen! van Mieke Vogels met Open Vld aan tafel wil aanschuiven om een pak lastenverlagingen erdoor te duwen. Tot slot wint ook CD&V niets in dit scenario. Met de PS eruit verdwijnt de tweederdemeerderheid en elk uitzicht op de staatshervorming. (Fabian Lefevere en Gorik Van Holen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234