Zondag 21/04/2019

Maximiliaanpark

Ecolo/Groen: "Stad Brussel moet voortouw nemen en humaan onthaal voor migranten organiseren"

De dagelijkse situatie in het Brusselse Maximiliaanpark kent geen winnaars. Beeld Photo News

Ecolo/Groen trekt in Brussel met een duidelijk plan voor het Maximiliaanpark naar de verkiezingen: een humaan onthaal voor migranten, om de groene ruimte te laten herademen.

Bij de huidige situatie van het Maximiliaanpark in de Brusselse Noordwijk, is niemand gebaat, luidt het credo van Ecolo/Groen. "De honderden migranten vinden hier onder de blote hemel geen humane opvang, de bewoners van deze wijk zitten met een onbruikbaar park", zegt Bart Dhondt, op de derde plek voor Stad Brussel. "Als het federale niveau niets onderneemt, moet de stad het voortouw nemen."

De voorstellen die de partij lanceert, zijn samen te vatten als 'humaan onthalen, correct informeren'. Zo moet er aan de rand van het park een infopunt komen. "Noch de politie, noch de dienst Vreemdelingenzaken oriënteert deze mensen nu naar de volgende stap, naar een asieltraject", aldus Dhondt. Daarnaast moet er een opvangcentrum komen met basisvoorzieningen, waar migranten enkele dagen kunnen verblijven. "Dat moet via Samusocial en het OCMW gebeuren, om zo ook de vrijwilligers te ontlasten."

Maar willen deze mensen wel asiel aanvragen, en zal die opvang geen aanzuigeffect creëren? De partij haalt inspiratie bij Damien Carême, de (groene) burgemeester van Grand-Synthe, die in de Noord-Franse gemeente een paar duizend migranten opvangt en woensdag even het Maximiliaanpark bezocht. "Mensen komen aan met de droom van het Verenigd Koninkrijk, maar als je ze humaan onthaalt, ademruimte geeft en goed informeert, merk je dat ze open staan voor een ander migratietraject", zegt Carême, die beseft dat het "geen mirakeloplossing" is.

"Brussel zal altijd een kruispunt blijven", weet ook Benoit Hellings, lijsttrekker voor Ecolo/Groen. "Maar 500 mensen, in een stad van 1 miljoen, dat is eigenlijk niks. Een goede aanpak zou bovendien deze belangrijke groene ruimte teruggeven aan de bewoners."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.