Donderdag 22/04/2021

Echte bouwers van toren van Pisa bekend

undefined

De toren van Pisa, een van Italiës meest bezochte toeristische trekpleisters, geeft langzaam maar zeker zijn laatste geheimen prijs. Een Italiaans onderzoeksteam bevestigde namelijk deze week dat de ontwerpers van de wereldberoemde toren niet Bonanno en Tommaso Pisano waren, zoals tot op heden gemeenzaam werd aangenomen, maar dat het in werkelijkheid Gerardo di Gerardo en Giovanni Pisano betrof die de architectonische miskleun uittekenden. Antonino Caleca, specialist terzake, vond tot dusver geen aannemelijk tegenbewijs en sloot zich logischerwijze bij de nieuwe these aan. De onderzoekers baseren zich voor hun nieuwe vaststellingen op documenten die uit de tijd van de constructie stammen. Na een nieuwe analyse blijkt nu dat het Gerardo di Gerardo was die instond voor de beruchte mislukte fundering en dat het beeldhouwer Pisano was die belast werd met de bouw van de hogere verdiepingen. De toren van Pisa is 58,5 meter hoog. De eerste steen van het bouwwerk werd gelegd op 9 augustus 1173. Opmerkelijk is dat de toren al in de beginfase scheef stond, vanaf de constructie van de eerste verdiepingen, om uiteindelijk nog meer te gaan overhellen na de voltooiing in 1372. In december van vorig jaar werd de toren na elf jaar opnieuw opengesteld voor het grote publiek. Op dit ogenblik wijkt de toren al meer dan 4,5 meter af van de verticale as. De studie van Caleca, getiteld De toren van Pisa, fotografische en historische reis, wordt uitgegeven door Pacini Editore en rukt daarmee na achthonderd jaar de échte bouwers van de beroemdste toren van Italië uit de vergetelheid. (JVO)

Publiekstheater zoekt artistiek directeur

Het Gentse Publiekstheater (voorheen het NTG) gaat op zoek naar een artistiek directeur die in zijn eentje de eindverantwoordelijkheid moet dragen voor het artistieke beleid van het stadstheater. Op dit moment wordt het Publiekstheater geleid door een vierkoppig artistiek team (Martine De Gos, Alain Pringels, Mathias Sercu en Domien Van Der Meiren). Die blijven wel actief binnen het gezelschap, maar op termijn doen ze een stapje opzij. Volgens algemeen directeur Dirk De Corte betekent de beslissing om één artistiek leider aan te stellen geenszins een desavouering van het artistieke team. "Wij willen ons immers al voorbereiden op de volgende structurele subsidieronde van 2005-2009. De vier leden van het team vonden dat ze onvoldoende gewapend waren om zich bezig te houden met het opstellen van lijvige dossiers, met de discussies over de rol van een stadstheater en het brede cultuurdebat. "Bovendien hebben Pringels, Sercu en Van Der Meiren andere carrièreplannen." De Corte beklemtoont dat 'de vier' wel nog een tijd zullen aanblijven. "We zoeken rustig naar een artistiek leider. Het seizoen 2002-2003 ligt al vast. Wij verkennen het veld, maar er is geen tijdsdruk." De Corte hoopt dat de nieuwe artistiek leider "zijn stem zal doen weerklinken in het woelige artistieke debat van het moment. De standpunten inzake theaterpolitiek blijf ikzelf vertolken."

Het Gentse Publiekstheater heeft artistiek gezien een heel ongelijk seizoen achter de rug. De kritiek was niet altijd even enthousiast over de kwaliteit van de stukken die werden opgevoerd. De tramlijn die verlangen heet - een waardige seizoenafsluiter - kon een algemene indruk van artistieke onzekerheid niet wegnemen. Het publieksbereik daalde lichtjes van 88.000 naar 80.000. De Corte beklemtoont dat zijn raad van beheer geenszins het beleid van het artistieke team heeft willen ter discussie stellen door nu de zoektocht naar een artistiek leider te starten. (KvdB)

Antwerpse stadsbibliotheek wil Vlaamse Erfgoedbibliotheek worden

Antwerpen gaat met de Vlaamse regering (verder) onderhandelen om van de Stadsbibliotheek aan het Hendrik Conscienceplein de Vlaamse Erfgoedbibliotheek te maken. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen van Antwerpen gisteren beslist. Antwerpen voelt zich gesteund door een onderzoek, in opdracht van de stad uitgevoerd door het bureau KPMG. Het onderzoek concludeert "dat de Stadsbibliotheek van Antwerpen als enige bibliotheek met zelfstandig karakter in de Vlaamse Gemeenschap uniek is in het Nederlandse taalgebied vanwege de continuïteit, homogeniteit en volledigheid van de collectie sinds de zeventiende eeuw" en "dat de Stadsbibliotheek de natuurlijke troeven in handen heeft om de positie van Vlaamse Erfgoedbibliotheek na te streven". De Stadsbibliotheek van Antwerpen, opgericht in de vijftiende eeuw, heeft zowat 1 miljoen volumes in collectie. De erkenning als Erfgoedbibliotheek past in het zogenaamde Erfgoeddecreet van de Vlaamse regering. Dat zou eind dit jaar klaar moeten zijn. (Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234