Zondag 24/10/2021

Echt of vals: de strijd tegen internetcriminaliteit

Slechts een klein percentage van de geconstateerde internetmisdrijven wordt strafrechtelijk vervolgd

Rik Reynaers

wil meer geld voor de strijd tegen film- en videogamespiraterij

Binnenkort beginnen de verschillende regeringen aan de jaarlijkse opmaak van de begrotingen. Dit is klassiek een moeilijke oefening waarbij de betrokken ministers zoveel mogelijk middelen voor hun bevoegdheden proberen binnen te halen. Iedere instelling, ieder departement vindt steevast dat het te weinig werkingsmiddelen krijgt en argumenteert, terecht of onterecht, dat de hun toegewezen dotatie verhoogd moet worden.

Het is misschien ongewoon dat een beroepsorganisatie een oproep doet aan de politieke overheid om de kredieten van een gerechtelijke dienst aanzienlijk te verhogen. En toch ... BAF, de Belgian Anti-piracy Federation, de beroepsorganisatie die de home-entertainmentsector in België tegen piraterij verdedigt, vraagt aan de federale regering dat de FCCU (Federal Computer Crime Unit) en de regionale CCU's in 2007 eindelijk de middelen zouden krijgen die ze nodig hebben om hun opdrachten optimaal te kunnen uitvoeren.

Sinds een aantal jaren voert de FCCU, onder leiding van Luc Beirens, een hardnekkige strijd tegen de stijgende internet- en computercriminaliteit. En dat ze dit zeer goed doen, bewijzen de cijfers: het aantal misdrijven steeg in 2005 met 45 procent, het aantal verwerkte berichten bedroeg 27.325, er werden 17.490 strafbare feiten vastgesteld en er werd verhinderd dat tussen 2001 en 2005 voor 3,7 miljard bijkomende fraude werd gepleegd ten nadele van de schatkist.

Om aan deze moeilijke en steeds groeiende taak te kunnen voldoen heeft de FCCU amper 29 (!) personeelsleden en voorziet de gewone begroting 2006 slechts 1.080.000 euro aan werkingsmiddelen. Aan investeringsmiddelen krijgt de FCCU ongeveer 2 miljoen euro. Omgerekend betekent dit dat de heer Beirens een paar luttele euro's krijgt per criminele internetactiviteit. Dit is een ongelijke strijd die absoluut genormaliseerd moet worden.

BAF doet daarom een dringende oproep aan de betrokken ministers Dewael, Vanvelthoven en Onkelinx. Te veel wordt de home-entertainmentsector geconfronteerd met de ontoereikende middelen van de FCCU. Frequent dienen wij een klacht in tegen piraten die via het internet films, tv-series en videogames illegaal verhandelen. In België immers berokkent filmpiraterij jaarlijks 30 miljoen euro schade aan de sector. Het is voor de FCCU en de CCU's echter onmogelijk om alle aangebrachte cases op te volgen. Slechts een fractie van geconstateerde internetmisdrijven leidt tot een interventie van de politie. Een nog kleiner percentage wordt effectief strafrechtelijk vervolgd.

Als de overheid het echt meent met de strijd tegen de internetcriminaliteit, als men valse kopieën van films en videogames uit de markt wil weren, dan zal de dotatie van de FCCU aanzienlijk moeten stijgen. Een onderbezette dienst met vrijwel geen middelen kan deze strijd nooit winnen, zelfs niet met de hulp van een actieve beroepsorganisatie.

Rik Reynaers is algemeen directeur van BAF (Belgian Anti-piracy Federation).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234