Donderdag 16/09/2021

Ebolaplan in Oostende: 13-jarige in quarantaine

De schrik voor ebola is tastbaar in onze ziekenhuizen. Patiënten met koorts die uit West-Afrika komen, worden meteen in quarantaine geplaatst, zoals gisteren gebeurde in Oostende. Die maatregel maakt deel uit van het Belgisch ebolaplan.

IJlend van de koorts werd zondagavond een 13-jarig jongetje uit Guinee binnengebracht in het AZ Damiaan in Oostende. Meteen gingen alarmbellen rinkelen bij de artsen, die het kind in quarantaine lieten plaatsen en daarmee dus de voorschriften van het Belgisch ebolaplan volgden.

"Hij is vorige week donderdag door zijn vader naar ons land gestuurd uit vrees voor de huidige gezondheidstoestand in hoofdstad Conakry. Zijn familie woont hier al langer en de vader had gevraagd om hem op te vangen", vertelt dokter Mario Schurgers van het AZ Damiaan.

"Hij ligt nu in quarantaine op de afdeling intensieve zorgen en krijgt medicatie. Als de koorts vermindert, dan gaat het al zeker niet om ebola, want daarbij blijft de koorts aanhouden. De jongen is bij bewustzijn, eet, drinkt en neemt zijn medicatie zoals het moet. Hij ontwikkelt ook geen bijkomende symptomen."

Vandaag zou er meer duidelijkheid moeten zijn over een eventuele besmetting. Volgens de FOD Volksgezondheid lijdt de jongen niet aan ebola, maar aan malaria, maar toch wil men in Oostende geen enkel risico lopen. "Een simultane infectie met ebola is niet uitgesloten. Dat kan enkel als de temperatuur van de patiënt is gedaald."

Niet onlogisch om hem daarom langer in quarantaine te houden, zo geeft Volksgezondheid toe, al is het niet nodig. "Volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad moet een patiënt aan drie criteria voldoen", aldus woordvoerder Sven Heyndrickx. "Hij moet onlangs in Guinee, Liberia, Nigeria of Sierra Leone zijn geweest, koorts hebben én contact hebben gehad met een zieke. Dat laatste is het belangrijkste, en bleek bij het kind in Oostende ook niet het geval. Maar ziekenhuizen zijn vrij om iemand in quarantaine te plaatsen."

Voorzorgsmaatregel

Volgens de criteria van Volksgezondheid was er tot nu toe nog maar twee keer sprake van een mogelijk geval van ebola. Beide patiënten bleken uiteindelijk niet besmet, bij eentje moest een bloedstaal uitsluitsel brengen. Uit een rondvraag bij ziekenhuizen blijkt echter dat de laatste weken wel vaker een patiënt werd afgezonderd, zonder dat er officieel alarm geslagen moest worden. Dat was onder meer zo in Overpelt en in Antwerpen.

"Soms duurt het even voor je zeker bent dat een patiënt geen contact had met een zieke", verduidelijkt specialist infectieziekten dokter Jan Gerinx van het Tropisch Instituut in Antwerpen. "Quarantaine is dan een voorzorgsmaatregel, zonder dat er al officieel sprake is van besmetting. De kans dat hier in België ebola vastgesteld wordt, is trouwens heel erg klein. We schatten dat er op honderd verdachte gevallen, maar ééntje besmet is. En zelfs dan nog is het risico op overdracht zeer klein, omdat het virus zich niet via de lucht, maar enkel via lichaamssappen verspreidt. Er is dan ook geen reden tot paniek."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234