Woensdag 19/02/2020

"Eandis-deal zal Antwerps gezin 104 euro per jaar kosten"

Beeld BELGA

De Antwerpse sp.a gaat maandag tijdens de gemeenteraad tegen de statutenwijziging van Eandis Assets en het intreden van het Chinese staatsbedrijf SGEL in het distributienetbedrijf stemmen en roept de meerderheidspartijen op om hetzelfde te doen. De fusie van de bestaande distributienetbeheerders die aan de deal moet voorafgaan, zal een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt immers 104 euro per jaar kosten, berekende de partij op basis van cijfers van Eandis.

Momenteel gelden in het gebied van de Antwerpse intercommunale IMEA nog een van de laagste distributienettarieven van Vlaanderen. Door de fusie met de andere distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis die nodig is om de deal met SGEL te beklinken, moet er echter ten laatste begin 2018 een eenheidstarief komen, stelt sp.a.

"De VREG heeft dat in een brief bevestigd en op basis van cijfers die Eandis ons bezorgde zal dat een gemiddeld Antwerps gezin 104 euro kosten", zegt Tom Meeuws, kandidaat-voorzitter van de Antwerpse sp.a. "Wij willen geen tweede Turteltaks voor de Antwerpenaar."

Al groen licht voor fusie

De Antwerpse gemeenteraad gaf al groen licht aan de fusie op voorwaarde dat er gedifferentieerde tarieven mogelijk zouden blijven. Het Vlaamse energiedecreet laat dat echter niet toe. "Antwerpen zou dus best nu zelf de stekker uit dit verhaal trekken en stilaan werk maken van een eigen stedelijk nutsbedrijf rond elektriciteit, gas, water en kabel", vindt gemeenteraadslid Toon Wassenberg.

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt heeft intussen ook een schriftelijke vraag ingediend bij de Europese Commissie over een ander mogelijk probleem bij de Eandis-deal.

"De Commissie heeft recent geoordeeld dat alle Chinese staatsbedrijven als één bedrijf moeten beschouwd worden. SGEL moet dan mogelijk tot hetzelfde bedrijf gerekend worden als CGN dat in het Verenigd Koninkrijk een kerncentrale uitbaat. De Europese regels stellen echter dat er een strikte scheiding moet zijn tussen netbeheer enerzijds en productie en levering anderzijds."

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt stelt zich vragen bij de Eandis-deal.Beeld BELGA

"Sp.a jaagt Antwerpenaar onnodig angst aan"

Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA), tevens bestuurder bij intercommunale IMEA, reageert scherp op de kritiek van de Antwerpse sp.a op de geplande fusie van de distributienetbeheerders en de intrede van het Chinese staatsbedrijf SGEL in Eandis. "Ze jagen de Antwerpenaar onnodig angst aan en zetten een goede zaak voor elke Antwerpenaar en Vlaming zo op de helling", stelt hij.

Kennis erkent dat op dit moment de Antwerpse (IMEA-)voorwaarde voor een fusie van distributienetbeheerders - het behoud van gedifferentieerde regionale tarieven - nog niet vervuld is. "En als dat eind dit jaar nog steeds niet het geval is, komt die fusie er ook niet", verzekert hij. "Maar dat staat los van wat nu op tafel ligt, namelijk de keuze voor een specifieke externe partner. De timing van de kritiek is dan ook bijzonder ongepast."

Volgens Kennis zal een zo laag mogelijk energietarief voor de Antwerpenaar ook altijd de eerste prioriteit zijn voor het stadsbestuur en IMEA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234