Dinsdag 27/09/2022

Economie

E-commerce wil niet van de grond komen

Een magazijnier vervoert een lading bij het internet-bedrijf Coolblue in Tilburg. Beeld BELGAIMAGE
Een magazijnier vervoert een lading bij het internet-bedrijf Coolblue in Tilburg.Beeld BELGAIMAGE

Geef wie in (nacht)ploegen werkt een extra loonkostenverlaging. Gebruik geld van de hervorming van de vennootschapsbelasting voor specifieke sectoren en maak ruimte voor experimenten waarbij werknemers van supermarkten 's nachts online bestellingen verzorgen. Die plannen heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voorgelegd aan sectorfederatie Comeos. Eerdere afspraken om nachtarbeid in e-commerce in de wet te verankeren, brachten weinig zoden aan de dijk.

Roel Wauters

Het was een van de pronkstukken voor Open Vld na afloop van de begrotingsonderhandelingen. Nachtarbeid bij e-commerce zou bij wet mogelijk gemaakt worden. Goed voor nieuwe jobs en een nieuwe impuls voor onze economie, klonk het half oktober. Intussen is gebleken dat die nieuwe regels op het terrein nauwelijks iets zullen veranderen. En dat geeft Open Vld nu ook toe. "De berichtgeving was aanvankelijk iets te positief", geeft Egbert Lachaert aan, de arbeidsmarktspecialist van de partij.

De e-commerce komt maar niet van de grond in ons land, terwijl aan de overkant van de grens bedrijven als bol.com of Coolblue floreren. Zeker tijdens de eindejaarsperiode hebben de Nederlanders de handen vol, vaak ook bestellingen uit onze contreien.

De strikte regeling rond nachtarbeid was een van de boosdoeners, klinkt de analyse al langer. Wie 's avonds een pakje bestelt, wil dat graag de dag nadien in de bus. En daarvoor moeten de distributiecentra dus 's nachts openblijven, wat in ons land quasi onmogelijk was.

De kwestie heeft al een hele weg afgelegd. Eind vorig jaar al sloten de sociale partners een overeenkomst op aansturen van minister van Werk Peeters. Daarbij kan bedrijf per bedrijf onderhandeld worden om nachtarbeid in te voeren.

Maar dat werkte niet, oordeelden Open Vld en N-VA. In dat systeem kunnen de bonden nog alles blokkeren. In geen enkele onderneming waren na een klein jaar de gesprekken gestart. Daarom eisten ze bij de begrotingsonderhandelingen dat de mogelijkheid tot nachtarbeid in de wet zou worden verankerd. Wat ook lukte. Het wetsontwerp wordt normaal gezien vrijdag op de ministerraad goedgekeurd.

Alles opgelost? Neen, dus. Om de nieuwe wet toe te passen in een bedrijf zal telkens toestemming gegeven moeten worden door de drie vakbonden aldaar. Met andere woorden: de belemmering die Open Vld en N-VA vreesden, blijft behouden. "We zouden verder gegaan moeten hebben", zegt Open Vld'er Lachaert nu. "Zo moet de toestemming van één vakbond volstaan. Maar nu is hier een akkoord over binnen de regering, dus gaan we dat ook zo uitvoeren."

Verzoeningsprocedure

Ook bij sectorfederatie Comeos zijn ze bijzonder kritisch. "Ze mogen nog honderd manieren bedenken waarop ze nachtarbeid mogelijk maken. Dit kon nu al", zegt voorzitter Jan Delfosse. "We blijven achter door het gebrek aan flexibiliteit en de hoge loonkosten. Voor de e-commerce liggen die in Nederland 17 procent lager."

Peeters volgt die logica. Hij pleit voor een lagere loonkost voor wie in (nacht)ploegen werkt. Ook vraagt hij bij de grote hervorming van de vennootschapsbelasting dat extra geld gaat naar specifieke sectoren, zoals de bouw maar ook de e-commerce. Ook wil hij in overleg met Comeos bij een grote Belgische retailer een experiment op poten zetten. Daarbij kan met de werknemers getest worden hoe zij op een flexibele manier 's nachts kunnen werken.

"Als iemand zegt dat de e-commerce blokkeert, dan hebben ze ongelijk", maakt hij zich sterk. De bonden inspraakrecht ontnemen zal volgens hem weinig oplossen. Dat zal enkel sociale onrust veroorzaken. Wel moet er een verzoeningsprocedure komen, wanneer gesprekken over de invoering van nachtarbeid vastlopen.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukt dat de nieuwe wet op nachtarbeid wel degelijk positieve gevolgen heeft, zij het dan buiten het domein van de 'klassieke e-commerce'. "De wet kan toegepast worden in de hele economie", zegt zijn woordvoerder Tom Meulenbergs. "Bovendien hebben startende en kleine bedrijven geen instemming van de vakbonden nodig. Voor de vele start-ups in de internetsector is de regeling dus wel erg interessant."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234