Zaterdag 10/04/2021

Dwereld

undefined

1 Protest verkrachting

In een ziekenhuis in Singapore is de Indiase vrouw overleden die op 16 december verkracht werd door zes mannen. De 23-jarige studente werd met een vliegtuig van de overheid naar India teruggevlogen en daar gecremeerd. De mannen die haar op een bus verkrachtten zijn aangeklaagd voor moord. De zaak leidde tot een gigantisch protest in India.

2 Mario Monti

De Italiaanse premier Mario Monti, die een demissionair zakenkabinet leidt, had zich voorgenomen niet in de verkiezingsstrijd te stappen. Dat doet hij nu toch. In een poging Silvio Berlusconi af te blokken verbindt Monti zijn naam aan een centrumlijst. In februari trekken de Italianen naar de stembus. In de peilingen leidt de centrum-linkse Partito Democratico.

3 Evo Morales

De regering in Bolivia heeft de energiebedrijven genationaliseerd die eigendom zijn van de Spaanse holding Iberdrola. Dat maakte president Evo Morales bekend. Eerder vorig jaar legde de regering al de hand op een bedrijf van de Spaanse Red Eléctrica Corporación. De nutsbedrijven zouden een slechte service leveren en knoeien met de rekeningen.

4 G. Papakonstantinou

De Griekse socialisten hebben oud-minister van Financiën Giorgos Papakonstanti-nou geroyeerd als lid, nadat was uitgelekt dat Papakonstantinou, een vertrouweling van ex-premier Giorgos Papandreou, de namen van drie verwanten had laten schrappen van de 'Lagardelijst'. Op die lijst stonden Grieken met Zwitserse bankrekeningen.

5 President Bozizé

De president van de Cen- traal-Afrikaanse Republiek, François Bozizé, raakt steeds verder in het nauw nu de rebellen in zijn land vlot terrein winnen op het regeringsleger. Vorig weekend namen de rebellen de stad Sibut in, een belangrijke schakel op de weg naar 's lands regeringscentrum Bangui.

6 Vliegtuigongeval

In Moskou is een passagiersvliegtuig bij de landing van de baan geschoven waarna het op een snelweg tot stilstand kwam. Het toestel, van de Russische chartermaatschappij Red Wings, brak in stukken en vloog in brand. Vier inzittenden kwamen om. Verschillende anderen raakten zwaargewond. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

7 François Hollande

De Franse president François Hollande ziet zijn voornemen gedwarsboomd om de rijkste Fransen tijdelijk tot 75 procent te belasten. De Grondwettelijke Raad zei dat de heffing het gelijkheidsbeginsel met voeten treedt en gelast de linkse regering haar huiswerk over te doen. De socialisten zeggen binnenkort een nieuwe wet voor te stellen.

8 Ryanair-piloten getuigen

Vier piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair hebben op de Ne- derlandse tv getuigd dat hun werkgever een loopje neemt met de veiligheid. Zo zou Ryanair zijn piloten gebieden met zo weinig mogelijk brandstof te vliegen, om de kosten te drukken. Op de luchthaven van Charleroi luidt het dat er niets mis is met de veiligheid bij Ryanair.

9 Norman Schwarzkopf

Norman Schwarzkopf, de generaal die het bevel voer- de tijdens de eerste Golf- oorlog, begin 1991, is op 78-jarige leeftijd overleden. De oorlog, waarbij de Iraakse leider Saddam Hoessein uit Koeweit werd verdreven, was de eerste die door de media op de voet gevolgd werd. Schwarzkopf, die al maanden ziek was, overleed in zijn woning in Florida.

10 L.A. koopt wapens terug

In een poging om de openbare ruimte veiliger te maken heeft de stad Los Angeles haar burgers gevraagd hun wapen in te leveren. Wie op de uitnodiging inging, kreeg een cadeaubon voor de feestdagen. De actie leverde 1.500 wapens op. De stad, die wou reageren op de schietpartij in Newtown, vindt dat ze een grote symbolische stap gezet heeft.

11 Hosni Moebarak

De Egyptische oud-president Hosni Moebarak (84) is wegens zijn verslechterde gezondheidstoestand van de gevangenis naar een militair ziekenhuis gebracht. Moebarak kreeg levenslang na de onderdrukking van de volksopstand tegen zijn bewind. Zijn toestand is het voorwerp van veel speculatie en tegenstrijdige informatie.

12 Hugo Chávez

Hugo Chávez, de aan kanker lijdende president van Vene-zuela, heeft een reeks be- voegdheden overgedragen aan zijn vicepresident Nicolas Maduro. Maduromag nu bijvoorbeeld zelf de uitgaven van ministeries goed- of afkeuren. Als Chávez goed herstelt van zijn operatie op Cuba, de vierde al, legt hij op 10 januari opnieuw de eed af.

13 Geen VS-adopties

Het Hogerhuis van het Russische parlement keurde het wetsvoorstel goed dat adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders verbiedt. De wet komt er in reactie op de Magnitsky-wet in de VS. Die voorziet sancties voor Russische ambtenaren die verdacht worden van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen.

14 M. Ahmedinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad heeft de enige vrouwelijke minister in zijn regering, Marzieh Vahid-Dastjerdi, de laan uitgestuurd. Vahid-Dastjerdi, die over Volksgezondheid ging, was de eerste en tot dusver enige vrouwelijke minister sinds de oprichting van de Islamitische Republiek in 1979. De reden van het ontslag is onbekend.

15 Bouwmaterialen Gaza

Volgens Israëlische en Pa- lestijnse ambtenaren kan de privésector op de Gaza- strook voor het eerst in vijf jaar tijd weer bouwmaterialen invoeren. De maatregel is onderdeel van het akkoord dat Israël met Hamas afsloot in het kader van het staakt-het-vuren, op 21 november. Het akkoord kwam er na een Israëlische militaire operatie van acht dagen.

16 Jacques Chirac e.a.

Onder anderen de voormalige Franse president Jac- ques Chirac, Valérie Trierweiler, levensgezellin van de huidige president Hollande, en oud-bokser Muhammed Ali hebben in een open brief in Le Monde gevraagd dat de Verenigde Naties hun mandaat in Congo zouden uitvoeren, zodat de troepenmacht "het drama dat zich daar afspeelt kan stopzetten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234