Woensdag 12/05/2021

Visumrel

Dwangsom in visumrel gaat op verzoek van Syrisch gezin naar armoedebestrijding in Vlaanderen

Syrische burgers ontvluchten de oostelijke wijken van Aleppo, de stad waar ook het gezin woont dat een visum voor ons land aanvroeg. Beeld AFP
Syrische burgers ontvluchten de oostelijke wijken van Aleppo, de stad waar ook het gezin woont dat een visum voor ons land aanvroeg.Beeld AFP

Vannamiddag gaat een deurwaarder naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zegt dat hij niet onmiddellijk de dwangsommen gaat betalen die een rechter hem heeft opgelegd. Francken ziet nog beroepsmogelijkheden om dat tegen te houden. De Syrische familie wil de dwangsom die Francken moet betalen omdat hij hen geen visum geeft, aan een armoede-organisatie in ons land schenken. Dat maakte de Mieke Van Den Broeck, advocate van het gezin, vorige week al bekend maar dit aspect van de visumrel kreeg weinig aandacht. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede, legt in een opiniestuk op deredactie.be uit waarom hij dat geld wil aanvaarden.

"Dat is een bewuste keuze van de Syrische familie zelf", benadrukt Vanhauwaert.

"Meer bepaald zullen zij het geld schenken aan structurele armoedebestrijding binnen het Netwerk tegen Armoede. Enerzijds omdat de familie wil aantonen dat zij niet procederen voor het geld. Anderzijds, en minstens zo belangrijk, omdat zij willen bijdragen aan een solidaire samenleving waar ze zich hopelijk op een veilige manier kunnen vestigen".

"Het beeld van nieuwkomers die hier enkel en alleen aankomen om te genieten van onze sociale verworvenheden, wordt hiermee doorprikt", stelt Vanhauwaert.

Toegankelijke rechtsbedeling
"4.000 euro belastinggeld per dag is veel geld om zomaar weg te geven. Het voornemen van de familie om dit geld op een sociaal verantwoorde manier te besteden, kunnen wij alleen maar met veel respect verwelkomen".

Vanhauwaert beklemtoont voorts dat het geld ook kan besteed worden in de strijd voor een toegankelijke rechtsbedeling. "Mensen in armoede zien hun toegang tot rechtsbijstand vaak geblokkeerd door steeds hogere financiële en andere drempels, ook door recente regeringsbeslissingen".

De algemeen coördinator van Netwerk tegen Armoede hoopt niettemin dat de dwangsom nooit betaalt hoeft te worden. "Dat zou betekenen dat de familie het oorlogsgeweld definitief kan ontvluchten en de kans krijgt om in ons land een nieuw veilig bestaan op te bouwen".

"Veilig in Libanon"
Intussen begrijpt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet waarom het gezin niet naar buurland Libanon wil. Volgens Francken is het in Libanon veilig en heeft de regering met succes gesprekken gevoerd met de regering van het land.

Na het arrest dat staatssecretaris Theo Francken verplicht een visum te geven aan een Syrisch gezin uit Aleppo, besloot Francken in cassatieberoep te gaan en de opgelegde dwangsom (1.000 euro per dag per gezinslid, te betalen door de Belgische staat) niet te betalen.

Zijn partij lanceerde het voorbije weekend een campagne waarin ze de rechters die de dwangsom oplegden wereldvreemd noemde. "Geen Belgische papieren voor elke asielzoeker in de wereld", luidde het.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) riep op om rechterlijke beslissingen te respecteren, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten had het over een campagne "à la Wilders".

De voorbije dagen vroeg het Syrische gezin bij premier Charles Michel een 'laissez-passer' voor ons land aan, waarop Michel voorstelde dat het gezin een humanitair visum zou aanvragen voor Libanon. Daarop reageerde Mieke Van den Broek, advocate van het gezin, geschokt.

Vanmiddag gaat een deurwaarder naar het kabinet van Francken. Hij zegt dat hij niet onmiddellijk de dwangsommen gaat betalen die een rechter hem heeft opgelegd. Francken ziet nog beroepsmogelijkheden om dat tegen te houden. "Dan hebben we 24 uur. Er zijn nog heel wat juridische denkpistes die we verder aan het ontwikkelen zijn."

Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede Beeld Facebook / Frederic Vanhauwaert
Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Vlaamse Netwerk tegen ArmoedeBeeld Facebook / Frederic Vanhauwaert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234