Zaterdag 18/09/2021

Sudan-kwestie

DVZ gaat in beroep tegen vrijlating Sudanees, maar vreest dat hij toch vrijkomt

Archiefbeeld: vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Beeld photo news
Archiefbeeld: vluchtelingen in het Maximiliaanpark.Beeld photo news

Een Sudanees is door de Brusselse raadkamer in vrijheid gesteld. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gaat in beroep, maar denkt dat de meeste Sudanezen niet meer lang in gesloten centra kunnen blijven.

De Brusselse raadkamer oordeelde dat de Sudanees niet langer in een gesloten centrum mag blijven, omdat België hem niet kan repatriëren binnen een redelijke termijn. Sinds december heeft de regering alle repatriëringen naar Sudan opgeschort tot het onderzoek naar folteringen is afgerond door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Het CGVS doet er naar eigen zeggen alles aan om het onderzoek eind januari af te krijgen.

Door het opschorten van de repatriëringen worden er geen Sudanezen meer overgebracht naar hun land van herkomst. Daardoor zitten er nog 35 vast in gesloten centra.

De Dienst Vreemdelingenzaken gaat in beroep tegen de invrijheidstelling van een van hen. "De Brusselse raadkamer heeft geoordeeld over het risico op foltering in Sudan, terwijl het alleen zou mogen kijken of we hem wettelijk vasthouden", zegt Geert Devulder, woordvoerder van DVZ.

'Rapport had effect'

De advocaat van de Sudanees bevestigt dat de raadkamer rekening heeft gehouden met het risico op foltering. De raadkamer stelt dat niets erop wijst dat er voldoende toetsing is geweest van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat stelt dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke behandeling.

In haar beslissing verwijst de raadkamer ook expliciet naar het rapport van het Tahrir Institute dat in de media belandde.

"Tot nu toe waren rechters er niet van overtuigd dat Sudanezen systematisch werden gefolterd, maar het Tahrir Institute heeft aangetoond dat deze personen niet enkel foltering riskeren in hun specifieke regio, maar al bij aankomst op de luchthaven in Khartoum", zegt advocaat Thomas Bartos. "Volgens mij gaan ze deze maand allemaal vrijkomen."

Een vrijlating is an sich geen vrijgeleide, want bij een volgende controle kunnen ze opnieuw worden opgepakt. Ook de DVZ denkt dat de kans bestaat dat Sudanezen in vrijheid worden gesteld, maar dan niet door de uitspraak van de Brusselse raadkamer.

De DVZ vreest dat de vasthoudingstermijn van de meeste Sudanezen verloopt voor het onderzoek van het CGVS is afgerond. België kan mensen zonder verblijfsvergunning en uitgeprocedeerde asielzoekers maximaal vijf maanden opsluiten. De meeste Sudanezen uit het Maximiliaanpark zijn opgesloten in september, zo ook de man die door de Brusselse raadkamer in vrijheid is gesteld.

Die man verblijft in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, nadat hij is overgebracht uit Vottem. In dat gesloten centrum zouden geen Sudanezen meer zitten. Volgens Bartos heeft Francken dat gedaan om de uitspraak van de rechtbank van Luik te vermijden.

Die had in oktober gesteld dat er geen Sudanezen mochten worden uitgewezen na een eenzijdig verzoekschrift van de Ligue des Droits de l'Homme. Het Hof van Beroep besliste echter dat de Ligue geen betrokken partij was in de zaak en het verbod niet kon gelden.

"Maar het was geen uitspraak over de grond van de zaak, waardoor het zou volstaan dat elke Sudanees gelijk zou krijgen voor de rechtbank in Luik", zegt Bartos. "En dus zijn de migranten verplaatst naar gesloten centra elders in het land. Dat staat Francken vrij, maar het is wel een manier om aan rechtspraak te ontsnappen."

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is dat niet de reden waarom de Sudanezen zijn verhuisd. "Het gaat enkel over het optimaal benutten van de beschikbare plaatsen in de gesloten centra", zegt woordvoerder Devulder.

Volgens de DVZ zijn sinds de identificatiemissie een tiental Sudanezen in vrijheid gesteld door rechterlijke beslissingen. Drie Sudanezen hebben intussen een erkenning als vluchteling gekregen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234