Donderdag 29/09/2022

Dvd

JANUARI

Film

The Prestige van Christopher Nolan

Wie nog steeds probeert om de geniale scenariopuzzel van Memento te ontrafelen, mag zich nu al klaarmaken voor de nieuwe mindfuck van de Engelse scenarist-regisseur Christopher Nolan, inmiddels ook bekend van Insomnia en Batman Begins. In The Prestige, waarin twee goochelaars (vertolkt door Hugh Jackman en Christian Bale) in een levenslange én levensgevaarlijke competitiestrijd verwikkeld zijn, is de non-lineaire plot opnieuw bijzonder grillig. Met ook nog Michael Caine, Scarlett Johansson en... David Bowie.

l Release: 10 januari

Salvador van Manuel Huerga

Beklemmende en meeslepende politieke thriller, gebaseerd op het leven van de jonge anarchistische bankrover Salvador Puig Antich, die in de nadagen van het dictatoriale Francoregime actief was en die in 1974, ondanks internationaal protest, geëxecuteerd werd aan de wurgpaal. Hij zou het laatste slachtoffer van die gruwelijke 'garrote' worden. De titelrol wordt uitstekend vertolkt door de Duitse (maar in Barcelona geboren acteur) Daniel Brühl, bekend van Good Bye, Lenin! en The Edukators.

l Release: 10 januari

Big Love, seizoen 1

Een man probeert met zijn drie echtgenotes een zo gewoon mogelijk leven te leiden, maar drie vrouwen en zeven kinderen tevreden stellen, is geen makkie. Daarnaast moet hij ook nog een doe-het-zelfzaak zien te beredderen en krijgt hij te kampen met impotentie. Big Love is typische HBO-televisie, lees: verslavend, hoogstaand en met net dat ene hoekje af. Zijn bevreemdende sfeer doet nog het meest denken aan dat ander succes uit de stal van de Amerikaanse betaalzender: Six Feet Under.

l Release: 10 januari

The Wire, seizoen 3

Nog een HBO-serie, maar helaas een die het Vlaamse scherm nog niet haalde. The Wire is een politieserie, maar dan wel eentje die er meteen een sociologische staalkaart van een Amerikaanse gemeenschap bijdoet. Dit derde seizoen speelt zich net als de vorige twee af in een wijk in Baltimore en het verhaal wordt opnieuw vanuit de verschillende standpunten van de verschillende personages verteld. Wanneer de Franklin Terracetorens neergehaald worden, moet de drugsbende die er opereert beginnen te improviseren.

l Release: 10 januari

Muziektheater

Intra-Muros van Transparant

Transparant brengt in het Concertgebouw in Brugge Intra-Muros, een stuk van Eric Sleichim en Peter Verhelst over de gewelddadige film Salo van Pasolini.

l 12 januari

Game

Lost Planet: Extreme Condition (Xbox 360)

Een geheide concurrent voor Halo 3, dat eveneens in 2007 in de winkels moet landen voor de Xbox 360. De plot is ouwe koek (ruimteschip crasht op barre planeet waar ook nog eens een buitenaardse invasie bezig is, u als passagier moet dat allemaal zien te overleven), het spelelement ook (een shooter), maar het artwork (het bevroren toendralandschap, de architectuur van de aan gort geschoten steden) zou onvergetelijk moeten zijn.

l 12 januari

Jazz

'Come Sunday'

Zoals vorig jaar gaat het jazzseizoen in januari van start met het minifestival 'Come Sunday' in deSingel. Drie concerten met sterke karakters uit de schaduw van de jazz. Eerst het kwintet rond de pianisten Stéphane Oliva en François Raulin die zich speels verdiepen in het werk van de Harlem Stridepianisten. Nadien Sal Mosca, een geestesverwant van Lennie Tristano, maar dan melodischer, tederder, meer geconcentreerd op het verrassende detail. Tot slot power uit Chicago met Ken Vandermarks The Frame Quartet.

DeSingel, Antwerpen, www.desingel.be

l 14 januari

Theater

Lala-Land van Abattoir Fermé

Na Indie en Tinseltown wordt dit het slot van de Chaostrilogie van Vlaanderens meest uitdagende gezelschap. Tine Van den Wyngaert, Stef Lernous en Joost Vandecasteele (the beauty and two beasts) kunnen moeilijk nog extremer gaan dan afgehakte varkenskoppen en linten die uit vagina's komen, maar het wordt zeker weer right in your face.

In STUK, Leuven, www.stuk.be

l Première: 16 januari

Dvd

House M.D., seizoen 1

Na A Bit of Fry And Laurie en Blackadder verlaat Hugh Laurie het pad van de humor om in een ziekenhuisserie te spelen. Qué? En toch is het resultaat fantastisch. Omdat hij dat pad nu ook weer niet helemaal verlaat en omdat hij een onsterfelijk personage wist te creëren met de figuur van dokter Gregory House, een man die van zijn gal uitspuwen zijn hobby maakte. Een van zijn betere: "Treating illnesses is why we became doctor. Treating patients is what makes most doctors miserable."

l Release: 18 januari

Klassiek

Belgen in de Munt

De Munt haalt zeker even zwaar geschut boven. Na de wellicht om het duistere onderwerp zelden gespeelde opera als De Vuurengel van Prokofiev (première op 23 januari) krijgen we twee wereldpremières van Belgische werken. Op 9 februari krijgen we L'uomo dal fiore in bocca van Luc Brewaeys (naar Pirandello) te zien, een eenakter over de dood, die naast de klucht Monsieur Choufleuri restera chez lui le... van Offenbach wordt geplaatst. Een maand later volgt Fruhlings Erwachen van Benoit Mernier, naar Wedekind.

@0 kop2:Comedy

Morimos Solamente, Alex Agnew

Antwerpenaar met Britse roots Alex Agnew is proud to be loud. Met zijn vorige show Ka-Boom oogstte hij al veel succes in de Vlaamse en Nederlandse zalen, in Morimos Solamente laat hij nog meer het achterste van zijn tong zien.

Arenbergschouwburg, Antwerpen. www.alexagnew.be

l Première: 23 januari

Film

Bobby van Emilio Estevez

De titel verwijst naar senator Robert F. Kennedy, die op 6 juni 1968, tijdens zijn presidentiële verkiezingscampagne vermoord werd in LA. Deze aangrijpende mozaïekfilm schetst het leven van een twintigtal personages die op die fatale dag in en rond het Ambassador Hotel actief waren. Scenarist-regisseur Estevez wist voor deze indrukwekkende ensemblefilm niet alleen zijn vader Martin Sheen te overtuigen, maar ook Anthony Hopkins, Sharon Stone, Laurence Fishburne, Demi Moore, Helen Hunt, Harry Belafonte, William H. Macy, Heather Graham, Christian Slater, Lindsay Lohan, Elijah Wood e.a.

l Release: 24 januari

Film

Blood Diamond van Edward Zwick

De diamantsector maakte zich nog tijdens de draaiperiode al zorgen over de negatieve publiciteit die deze geopolitieke actiefilm hen misschien zou bezorgen. Leonardo DiCaprio speelt een opportunistische smokkelaar, die tijdens de burgeroorlog in het Sierra Leone van de jaren negentig achter een kostbare diamant jaagt, die voor mijnwerker Vandy (rol van Djimon Hounsou) de enige kans op een beter leven betekent. Jennifer Connely speelt een onderzoeksjournaliste, die achter het grotere verhaal van de 'bloeddiamanten' aanzit.

l Release: 24 januari

Pop/rock

Not Too Late van Norah Jones

Come Away With Me was een van de best verkochte platen aller tijden, opvolger Feels Like Home volgde gedienstig in dat spoor en ook met Not Too Late doet Norah Jones volgens insiders opnieuw een gulle gooi naar multiplatinum. Voorlopig moet je het nog stellen met de gloednieuwe single 'Thinking About You', maar die schept alvast hoge verwachtingen over de nieuwe plaat, waarop Jones een duet aangaat met gelauwerde songsmid M. Ward en haar jazzpiano steeds vaker drenkt in zwoele soul.

l Release: 30 januari

Film

Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck

Bekroond als beste Europese film, met ook nog de EFA-prijs voor beste scenario en beste acteur, vertelt deze uitstekende debuutfilm het verhaal van een Stasiagent en loyaal partijmilitant die in het Oost-Berlijn van 1984 de opdracht krijgt om een gerenommeerd toneelschrijver af te luisteren. Maar wat de man niet beseft, is dat het binnendringen en de onderdompeling in 'het leven van anderen' ook zijn eigen leven ingrijpend zal veranderen.

l Release: 31 januari

Muziektheater

En hij sprak tot zijn hart van Lod

Bij Lod gaat in NTGent/Arca En hij sprak tot zijn hart van Koen De Sutter en Pieter-Jan De Smet in première. Dat heeft iets met wielrennen te maken en wat die sport met het lichaam doet.

l Première op 31 januari

Film

Ex-drummer

van Koen Mortier

De eerste verfilming van Herman Brusselmans is eindelijk een feit. Deze rauwe en provocerende afdaling in de onderbuik van Vlaanderen zal gegarandeerd voor opschudding zorgen. En niet alleen vanwege de ondertiteling voor de West-Vlaamse dialogen. Er komen dit voorjaar nog meer Vlaamse films in roulatie, zoals Dagen zonder lief van Felix Van Groeningen, Firmin van Dominique Deruddere (met Chris Van den Durpel), de ondeugende tekenfilm Sneeuwwitje, de Sequel van Picha en de Marc Herremansdocumentaire To Walk Again van Stijn Coninx.

l Release: 31 januari

Strip

Verjaardagen en expo's

Veel verjaardagen in 2007, vaak met exposities als gevolg. De Marsupilami wordt 55 jaar, Guust Flater en de Smurfen 50, Kiekeboe 30, Hergé 100 en Marc Sleen zal met 60 jaar Nero nog eens in het zonnetje worden gezet. Jan Bosschaert wordt 50 en krijgt eind dit jaar een carrièreboek (Oogachtend).

l Het hele jaar door

FEBRUARI

Jazz

Joachim Kühn

De Duitse pianist Joachim Kühn is in de laatste decennia uitgegroeid van een bekoorlijke lyricus tot een heel veelzijdig man. Die groei wordt vaak toegeschreven aan zijn fascinatie voor en zijn samenwerking met Ornette Coleman. Maar hij heeft niet de fout gemaakt om Coleman te willen kopiëren of imiteren. Zijn projecten getuigen altijd van een heel persoonlijke aanpak. Kühn concerteert de komende maanden enkele keren in ons land. Op 1 februari komt hij solo naar het Concertgebouw in Brugge en 11 maart in duo met de Duits-Libische oud-speler Rabih Abou-Khalil naar Vooruit.

www.concertgebouw.be en www.vooruit.be

l 1 februari en 11 maart

Klassiek

Ring van Wagner

In de Vlaamse Opera (in Gent, want het gebouw in Antwerpen staat nog in de steigers) gaat het tweede deel van Wagners Ring in première. Nadat Ivo Van Hove de vooravond, Das Rheingold, in de computerwereld had geprojecteerd, dompelt hij Die Walkure onder in de jungle van de grootstad.

l Première: 4 februari

Pop/rock

Weekend in the City

van Bloc Party

Silent Alarm kwam bij ons aan als shocktherapy, maar opvolger Weekend in the City belooft zomogelijk nog meer knetterwerk in je hersens. De plaat werd geïnspireerd op 'het levende geluid van een metropool': van stationsgeluiden tot lauwe seks; van de kroegentocht op vrijdag tot de wankelgang op een vroege zaterdagmorgen. Bloc Party belooft daarmee elf nummers die barsten van de spanning, paranoia, verdriet en liefde; een handleiding voor iedereen die net/ooit voor het leven in de grote stad koos.

Live op 25 april in de Ancienne Belgique

l Release: 5 februari

The Looks van MSTRKRFT

De spannendste rockplaat van 2007 wordt er misschien een vol zinderende dancetracks. Na de voortreffelijke dance-remixes van The Kills, Wolfmother en zelfs All Saints, brengt MSTRKRFT (lees als Masterkraft) de langspeler The Looks namelijk dit voorjaar uit. Net als in zijn andere fabuleuze groep Death From Above 1979 zet Jesse Keeler opnieuw dood en vernieling om in noten, maar hij doet dat niet langer met een basgitaar. Wel met een Mac en een arsenaal bitsige blieps, salvo's acid house en verhitte elektro. Meesterlijk!

l Release: 5 februari

Film

Last King of Scotland van Kevin Macdonald

Hoewel de titel dat geenszins laat vermoeden, is dit in eerste instantie het verhaal van de barbaarse Oegandese dictator Idi Amin Dada. Maar de... jawel, Schotse regisseur Kevin Macdonald, bekend van het ijzingwekkende bergdrama Touching the Void, spitst zich hier toe op de relatie van de bloeddorstige en megalomane president met zijn Schotse arts en vertrouweling. Indien Forest Whitaker geen Oscarnominatie krijgt als beste acteur, breken er in LA misschien wel rassenrellen uit!

l Release: 7 februari

Inland Empire van David Lynch

Het is al vijf jaar geleden sinds het fascinerende Mulholland Drive en dus werd het hoog tijd voor een nieuw mysteriespel van David Lynch. Het werd opnieuw een verhaal vol dubbele bodems rond filmster Nikki (vertolkt door Laura Dern), die ondanks allerlei waarschuwingen in bed belandt bij haar nieuwe tegenspeler (Juston Theroux), waarbij ze elkaar met de namen van hun filmpersonages blijven aanspreken. Dan blijkt dat de film in kwestie, met de titel On High In Blue Tomorrows, in feite een remake is van een film die eerder nooit werd afgewerkt. Wegens een moord! Nikki raakt in de war en u gegarandeerd ook!

l Release: 7 februari

Theater

Dallas van Kopergietery

Het succesfeuilleton dat hele gezinnen aan het scherm kluisterde, krijgt nu zijn theatrale variant bij de Kopergietery. J.R., Sue Ellen, Bobby en de rest van de Ewingfamilie uit Texas blijken verdacht veel gemeen te hebben met die kleine familie die een Gents dorpscafé runt. Regisseur Johan De Smet belooft een parodie (12+) met een behoorlijk kitschgehalte.

De Kopergietery, Gent. www.dekopergietery.be

l Première: 9 februari

Pop/rock

The Van Jets van The Van Jets

Bijna drie jaar na hun overwinning op Humo's Rock Rally presenteren The Van Jets hun debuut. We mogen ons volgens de heren verwachten aan een rasechte rock-'n-rollplaat, en als die half zo goed is als de single 'Electric Soldiers', schuiven deze Belgen binnenkort bij in onze eregalerij. Goed volk als Pascal Deweze en Aaron Prellwitz (Neil Young, Death Cab For Cutie...) produceten deze plaat. Wie de songs in avant-première wil horen, moet naar De Nachten op 26 januari.

l Release: 10 februari

Klassiek

Buxtehude

Bozar zet dan weer een jarige componist in het voetlicht. Dietrich Buxtehude overleed driehonderd jaar geleden; in Brussel zijn zowel kerkcantates als kamermuziek te horen. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld de volledige uitvoering van Buxtehudes orgelmuziek in de kathedraal door (bijna ex-)Muntdirecteur Bernard Foccroulle.

l Concerten van 13 februari tot 12 juni; de orgelintegrale van 4 tot 6 mei

Theater

Mexico Impossible van de Kakkewieten

Het is van Frustration Island geleden dat de half legendarische Kakkewieten nog 's samen uitpakten, maar voor deze afsluiter van de bijzondere W@=D@-reeks van HETPALEIS voegen ze zich weer bij hun maatjes Dimitri Leue en Pieter Embrechts. Het draait om Mexico, maar vooral om Charlotte van Saksen-Coburg, dochter van Leopold I.

HETPALEIS, Antwerpen, www.hetpaleis.be

l Première: 14 februari

Expo

Tuymans in Brussel en Antwerpen

De Antwerpse kunstenaar werkt als co-curator aan de opmerkelijke Bozar-expo Het verboden rijk. Wereldbeelden van Chinese en Vlaamse meesters, die een dialoog op gang wil brengen tussen kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en China. Dat gebeurt aan de hand van Vlaamse meesters als Van Eyck en Magritte en werken op papier en zijde uit de Ming- en Qing-dynastie (vanaf 15 februari). Daarnaast komen er in Antwerpen twee Tuymanstentoonstellingen. In zijn moedergalerie Zeno X toont hij een tiental schilderijen met als thema 'de jezuïeten' en tekeningen (vanaf 25 april). Het MuHKA trekt met 's kunstenaars grafisch werk, foto's, polaroids en films naar het Fotomuseum. Tuymans zoals u hem nooit eerder zag (vanaf 31 mei).

www.bozar.be, www.zeno-x.com.

Klassiek

Berio

Twee evenementen zetten de enkele jaren geleden overleden componist Luciano Berio in het licht: in deSingel speelt het Prometheusensemble onder de titel Van Monteverdi tot The Beatles allerlei bewerkingen en kamermuziekwerken (14 maart); in het Brugse Concertgebouw dirigeert Frans Bruggen Rendering, zijn voltooiing van Schuberts tiende symfonie (18 februari).

Theater

Lichaam van Zuidelijk Toneel

In Nederland liep de helft van de zaal weg op de eerste Fragmenten van Olivier Provily, wij vonden het fantastisch. Theater als beeldende kunst gaat traag, ja. Aan u de keuze wat betreft deze opvolger, over tedere ontmoetingen en harde confrontaties in een vriendengroep van zes jonge mensen.

NTGent, www.zuidelijktoneel.nl

l Belgische première: 21 februari

Film

Hannibal Rising van Peter Webber

Moordenaars worden gemaakt, niet geboren. En dus ging auteur Thomas Harris, in zijn eerste roman sinds zeven jaar, op zoek naar de manier waarop en de reden waarom de jonge, gepassioneerde en zeer intelligente Hannibal Lecter zou uitgroeien tot de maniakale seriemoordenaar Hannibal the Cannibal. Dat boek werd nu als prequel verfilmd door Peter Webber, vooral bekend van het bijzonder mooie schildersverhaal Girl with a Pearl Earring. De Franse acteur Gaspard Ulliel speelt de titelrol en krijgt het aantrekkelijke gezelschap van Gong Li.

l Release: 21 februari

Letters from Iwo Jima van Clint Eastwood

Het vervolg op Flags of Our Fathers, waarin Clint Eastwood opnieuw het verhaal van de gruwelijke slag om Iwo Jima vertelt, maar dit keer helemaal vanuit Japans perspectief. Het kleine, onherbergzame eiland in de Stille Oceaan was tijdens WO II in feite één groot fort, waar 20.000 Japanse soldaten zich letterlijk hadden ingegraven en zodoende een onzichtbare vijand werden. De Amerikaanse media zijn laaiend enthousiast en roepen alvast om Oscarnominaties.

l Release: 21 februari

Pop/rock

Lily Allen

Wie 'Smile' nog nooit heeft meegeneuried, stelt het waarschijnlijk zonder neusvleugels. Lily Allen zorgde immers voor dé cocktailhit van 2006. De Britse popsensatie liet België tot nu links liggen, maar eind februari komt daar verandering in. We koesteren hoge verwachtingen, al wordt het wellicht een dubbeltje op zijn kant: de overzeese pers gewaagt nu eens van "een holocaust van de goede smaak", de ander noemt het "een grandioze soundtrack bij een kussengevecht in een meisjesschool". Goed dat wij niets tegen beide hebben!

Koninklijk Circus

l 27 februari

Pop/rock

Back To Black van Amy Winehouse

In Groot-Brittannië is Amy Winehouse al langer een begrip, maar het zou ons niets verbazen wanneer ook hier iedereen overstag gaat voor de 22-jarige Londense. Haar laatste single 'Rehab' zingen wij alvast vlot mee in onze slaap, en Back To Black, dat eerder in Engeland verscheen, "maakte van 2006 een uitstekend jaar voor complexe vrouwen" volgens The Observer. Hou je van soulvolle hiphopsongs, die bulken van attitude en nietsverhullende autobiografische teksten, dan wordt deze Winehouse je favoriete drug.

l Release: februari

MAART

Expo

Vlaamse primitieven, de mooiste tweeluiken

Meer dan dertig tweeluiken van Vlaamse schilders uit de vijftiende en zestiende eeuw die momenteel bijeengebracht zijn in de National Gallery in Washington, zijn vanaf 3 maart in het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te bezichtigen. Een aantal tweeluiken wordt voor het eerst sinds lang weer herenigd. Zo komen twee panelen van Rogier van der Weyden (een Madonna uit San Marino in Californië en Philippe de Croÿ uit Antwerpen) weer samen, net zoals een diptiek van Hans Memling en een van Geertgen tot Sint-Jans. Er is topwerk te zien van Hugo van der Goes, Gerard David en Quinten Matsijs.

www.nga.gov

l Vanaf 3 maart

Pop/rock

Grinderman

In november kondigde Nick Cave aan op zijn website dat een nieuwe plaat (nog tittelloos) in de pijplijn zat, de eerste onder de naam Grinderman. Dit zelfverklaarde 'solokwartet' liet al van zich horen op hun MySpace-pagina met 'No Pussy Blues'. Die song deed op het internet de idee herleven dat Caves vroegere band The Birthday Party nieuw leven werd ingeblazen. Toch beschrijft de Australische vleermuis zijn nieuwe groep nog het best: "grofgebekt, harig en damn well old enough to know better".

l Release: 5 maart

Klassiek

Groot orkest

Bij Bozar: grote orkesten, met als uitschieter de Berliner Philharmoniker onder hun nieuwe chef Sir Simon Rattle in werk van Dvorak, Janacek en Ades.

l 8 maart

Expo

De Duitsers komen

Hoe de Duitse schilders in de negentiende eeuw naar de hun omringende landen keken: dat is het vertrekpunt van de tentoonstelling Kijk op Europa (vanaf 8 maart) in Bozar, met doeken van onder anderen Schinkel, Feuerbach, Koch, Overbeck, Friedrich en Richter. Onder de kop Visit(e) (vanaf 25 maart) wordt hedendaagse kunst van de Bondsrepubliek getoond, met Beuys, Horn, Paik, Tillmans en Dean. De Duitslandexpo's vinden plaats in het kader van Een Duitse lente, dat Bozar naar aanleiding van het Duitse voorzitterschap van de EU organiseert.

www.bozar.be

l Vanaf 8 maart

Comedy

The Revelation van Leo Bassi

De Italiaanse komiek Leo Bassi brengt maatschappijkritische shock-comedy van de bovenste plank. In La Vendetta omgordde hij zich als een zelfmoordenaar met blikken cola en ging vrijwel poedelnaakt de straat op. In zijn nieuwe show The Revelation hekelt hij het christendom en andere wereldreligies, wat hem in eigen land al meerdere doodsbedreigingen en een brandbom onder zijn podium opleverde. Eenmalig in Vlaanderen.

CC De Werft, Geel, www.dewerft.be

l 9 maart

Game

Mario vs. Donkey Kong II: March of the Minis (Nintendo DS)

De vorige clash tussen de twee aartsrivalen werd in 2005 een beetje in mineur uitgevochten op de Game Boy Advance, maar hun tweede knokpartij na zo'n kwarteeuw wapenstilstand vindt plaats op de hogelijk populaire DS-spelconsole. Eigenlijk wordt het een soort Lemmings: de loodgieter attaqueert de primaat met een legertje miniversies van zichzelf, die hij door verschillende puzzels met valkuilen, pletwalsen en andere obstakels moet loodsen.

l Release: 9 maart

Theater

Maeterlinck door Marthaler

Na Opening Night en Oresteia de derde coproductie van NTGent en Toneelgroep Amsterdam, en door velen nu al getipt als de topper van 2007. Christoph Marthaler (van het fascinerende Seemanslieder) inspireert zich op het verstilde, melancholische oeuvre van Maeterlinck. Opnieuw in een imponerend decor van Anna Viebrock, en met onder meer Frieda Pittoors en Steven Van Watermeulen.

In schouwburg NTGent. www.ntgent.be

l Première 14 maart

Expo

MuHKA Marokko

Komende lente neemt de Antwepse vzw Moussem tijdelijk het roer over van de MuHKA-directie. De Moussem-MuHKAclub maakt niet zomaar een tentoonstelling (waaraan kunstenaar Charif Benhelima meewerkt, die in de jaren negentig Welcome to Belgium maakte, een fotografische zoektocht naar het gevoel een vreemdeling te zijn) en een nieuwe collectiepresentatie, maar belooft een heus evenement met 'een veelzijdig programma' te serveren.

www.muhka.be

l Vanaf 15 maart

Klassiek

Bad Boys

Eveneens in het Concertgebouw in maart: het festival 'Bad Boys' roept de geladen sfeer van het Parijs van de jaren 1920 op. De focus ligt op George Antheil; hij wordt geflankeerd door Erik Satie en Igor Stravinsky.

l Van 17 tot 28 maart

Pop/rock

Nine Inch Nails

Al twintig jaar aan een stuk slaagt Nine Inch Nails erin om zich éérst door je ingewanden te boren vooraleer ze je buis van Eustachius opzoeken. En geen moment hebben we dat ons beklaagd. Dat snoeiharde jubileum viert Trent Reznor nu met een nieuwe plaat midden 2007 en twee hopeloos uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique. Wie hun hartverkillende industrial twee jaar geleden op Werchter hoorde, weet intussen dat je zonder ticket inderdaad beter af bent met een Head Like A Hole.

l 18 en 19 maart (release dvd Beside You In Time: 27 februari)

Comedy

De Schreeuwstorm van Youp van 't Hek

Youp van 't Hek doet al jaren hetzelfde, hoor je de kritische kijker wel eens zeggen. Maar wat de Nederlandse cabaretier doet, dat doet hij goed: een mooi verhaal, ontroerende nummers en gevatte maatschappijkritiek.

www.youp.nl

l Vanaf 20 maart op tournee in Vlaanderen

Strip

Retrospectieve Greg

Het Brusselse Stripmuseum brengt een retrospectieve rond de overleden topscenrist Greg (Michel Régnier), een klassieke striptekenaar (Olivier Blunder) maar vooral een actieve scenarist die verantwoordelijk was erg populaire series als Luc Oriënt, Corentin, Bruno Brazil, Comache, Colby, Go West, De Panters... Hij schreef meer dan driehonderd albums en was zelfs deels verantwoordelijk voor de populariteit van Kuifje en Robbedoes.

l Van 20 maart tot 24 juni

Theater

De executie van Maximiliaan van De Parade

De Parade gaat het altijd ver zoeken: deze keer in het schilderij dat Manet maakte van de terechtstelling van Habsburger Maximiliaan in 1867 voor het Mexicaanse vuurpeloton. Maar reken maar dat dit intelligente verteltheater van Rudi Meulemans weer erg dichtbij komt.

Kaaitheater, Brussel. www.kaaitheater.be

l Première: 21 maart

Bloody Niggers

In Théâtre National, dat zowat het interessantste seizoensaanbod van Brussel biedt, springt vooral deze nieuwe productie van Jacques Delcuvellerie over veertig jaar Afrikaanse onafhankelijkheid eruit. De regisseur maakte eerder al het legendarische Rwanda '94 en doet hier eind februari ook nog De Meeuw van Tsjechov (het mooiste stuk ooit).

Théâtre National, Brussel. www.theatrenational.be

l Première: 23 maart

Dvd

Casino Royale

Casino Royale is typisch Bond, maar toch nieuw. Zo is zijn nieuwe incarnatie, de acteur Daniel Craig, een van de meest sexy exemplaren uit de geschiedenis van 007 en gaat het er harder en rauwer aan toe dan in de modale Bondfilm. Maar de Martini's, de mooie meiden en de exotische stranden: ze zijn er gelukkig nog steeds. In deze remake van het allereerste Bondverhaal krijgt de geheimagent als tegenstrever Le Chiffre, bankier van terroristen.

l Release: 23 maart

Theater

Tisaltijdiet van Ultima Thule

Tisaltijdiet is het slotstuk van de Gomaartrilogie over een jongen die tot volwassenheid komt. Regisseur Wim De Wulf bewees al met de twee vorige delen Stekezotvanu en Wiedatterieris dat figurentheater niet enkel kinderen aan hun stoel weet te kluisteren. Sven Ronsijn en Els Trio zorgen voor een inventief samenspel met poppen.

Theatergarage, Borgerhout. www.ultima-thule.be

l Première: 31 maart

Strip

Boeddha

The New York Times noemde het de beste literaire manga ooit. De graphic novel van Osamu Tezuka gaat terug naar het leven van Boeddha, van nog voor zijn geboorte tot na zijn overlijden. Afgelopen najaar verschenen er twee delen. Dit jaar zullen er opnieuw twee delen verschijnen, of misschien wel meer, afhankelijk van wanneer de filmversie van deze indrukwekkende reeks in de bioscoop-zalen speelt.

l Maart/april

Pop/rock

Neon Bible van Arcade Fire

Voor heel wat jonge beloftes wordt dit een annum veritatis - kijk maar naar Bloc Party, Kasabian, Kaiser Chiefs of HARD-Fi. Toch blijven alle ogen wellicht het strakst gericht op Arcade Fire: hun magistrale Funeral was onze Plaat van 2005 en gaf de Canadezen hun troetelnaam 'Radiohead van de 19de eeuw'. Wie de teaser 'Intervention' beluistert (op neonbible.com), weet alvast dat enkel de hoogste verwachtingen gerechtvaardigd zullen zijn voor Neon Bible. Misschien ook ons Heilige Schrift voor 2007?

l Release: eind maart, begin april

APRIL

Theater

Is.Man van Adelheid Roosen

Wie De gesluierde monologen miste, kan alsnog naar deze mannelijke versie. Regisseur en actrice Adelheid Roosen vroeg zich af wat we eigenlijk echt weten over de vaak gewraakte moslimmannen en ging ze interviewen. Documentair theater dat zonder hoog te mikken, waarschijnlijk diep zal doorwerken.

KVS, Brussel. www.kvs.be

l 3 en 4 april

Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstuk van Het Toneelhuis

Guy Cassiers brengt deze roman van Julian Barnes op de planken met de hele Toneelhuis- ploeg (Lotte Van den Berg, Sidi Larbi Cherkaoui, Benjamin Verdonck, Olympique Dramatique, Wayn Traub en de Filmfabriek). Het wordt een ironische reis door het verleden, én door de Bourla zelf.

Bourla, Antwerpen. www.toneelhuis.be

l Première: 6 april

Dvd

Babel

Babel werd onlangs door de Vlaamse filmcritici verkozen tot de beste film van 2006. Met deze derde film bevestigt de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñarritu de reputatie die hij met Amores Perros en 21 Grams opgebouwd had. Net als zijn voorgangers is het een ensemblefilm waarin het lot een grote rol speelt. Iñarritu filmde op drie continenten, in vier talen, met tientallen acteurs en met haast ontelbare vertelperspectieven en verhaallijnen. Hij raakt een hele rist actuele problemen aan, maar maakt vooral één punt: wat hebben mensen het toch moeilijk om met elkaar te communiceren.

l Release: 12 april

Theater

Opera voor moslims en christenen van Bronks

Geloven apen in God? Bidden christenen anders dan moslims? Is de mens een apensoort? Opera voor moslims en christenen is een muzikale theatervoorstelling met en door christelijke en islamitische jongeren, geregisseerd door Ton Heijligers. We gokken erop dat het een stuk grappiger wordt dan in het nieuws.

De Kriekelaar, Schaarbeek. www.bronks.be

l Première: 15 april

Expo

Kendell Geers in S.M.A.K.

De Zuid-Afrikaan liet eerder curator Rudi Fuchs een week lang schaduwen door een detective. In Glasgow blies hij een van de muren van het museum op. Ergens anders trok hij zichzelf af over een Hustler, lijstte het resultaat in, en hing het 'schilderij' in een museum. Deze man komt naar het S.M.A.K. Benieuwd wat hij er gaat aanrichten.

www.smak.be

l Vanaf 20 april

Klassiek

Componistenhappening

Op 22 april brengt Philippe Herreweghe met deFilharmonie weer een componistenhappening in deSingel. Deze keer is Ferenc Liszt aan de beurt. Altijd een belevenis.

l 22 april

Theater

Glanzen van Lampe/de Koe

Glanzen is na Stranden en Eekhoornbrood het laatste deel van de intieme cyclus De kritiek van het vermogen van Pieter De Buysser met zijn gezelschap Lampe. Sien Eggers en Peter Van den Eede (de Koe) spelen de vrouw en de man die hun hele leven al Claudia Schiffer en David Copperfield hebben moeten spelen.

Vooruit, Gent. www.dekoe.be

l Première: 25 april

Pop/rock

Roger Waters

Wanneer de creatieve spil van Pink Floyd besluit om The Dark Side of the Moon opnieuw live en integraal te spelen, betekent dat op zijn minst een concertdag om aan te stippen in je agenda. Ook al omdat je daarnaast ook een overzicht krijgt van zijn hele carrière. Waters belooft classics uit The Wall, hele happen uit Animals, Wish You Were Here en zijn solowerk. Verwacht daarbij ook indrukwekkende videoprojecties, een theatraal podium, heel wat special effects én een 360 graden quadrafonisch geluidssysteem.

Sportpaleis Antwerpen

l 25 april

Game

God of War II (PlayStation 2)

In maart komt de PlayStation 3, in april het allerlaatste belangrijke PlayStation 2-game. God of War II maakt opnieuw een potje van de Griekse mythologie. In de eerste moest je als sterveling de oorlogsgod Ares een kopje kleiner maken, wat ondertussen is gelukt, en ditmaal krijgt u als nieuwe officiële deïteit van de oorlog een soort übergoden over je dak. Rauwe strijdkreten en opengereten lichamen zullen, net als in de eerste, niet mankeren.

After Burner: Black Falcon (PlayStation Portable)

De comeback van Sonic the Hedgehog was een dikke sof, maar computerspellenmaker Sega heeft nog een andere icoontitel klaar voor een terugkeer. De eerste twee After Burners dateren van de late jaren tachtig en stoppen u in de cabine van een F14-gevechtsvliegtuig. Het succeselement in die klassieke voorgangers was dat ze eerder een rondje knallen waren dan een getrouwe simulatie, en dat idee zat volgens Sega ook achter deze update.

l April/mei

MEI

Theater

A Clockwork Orange van d'Electrique

Ko van den Bosch en Ola Mafaalani, theaterkoppel met pit, steken eenmalig de grens over met hun theaterversie van Kubricks cultfilm. Als je weet dat d'Electrique doorgaat voor 'Nederlands rauwste theatergroep', en ook de multi-punkband The Ex meekomt, wordt dat gegarandeerd een driedubbele sloop.

CC Hasselt, www.ccha.be

l 15 mei

Expo

Opening Wiels

Terwijl u dit leest, had het nieuwe kunstcentrum in Vorst open moeten zijn. Niet dus, de renovatie van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens loopt vertraging op. Op 25 mei zal het zo ver zijn, belooft Wielsdirecteur Dirk Snauwaert. Er wordt geopend met Expats & Clandestines, een expo die in het werk van hedendaagse kunstenaars speurt naar tekens van de turbulente ervaring der migratie.

www.wiels.org

l 25 mei

JUNI

Pop/rock

Genesis

België stond aanvankelijk niet op het to do-lijstje van de Genesis Turn It On Again-tournee, maar nu is Brussel toch toegevoegd. De Britse rockgroep heeft dan wel een zemerige klier als Phil Collins aan boord, en Peter Gabriel liet weten dat hij andere plannen had, maar toch blijft dit een gouden kans om een intrigerende brok muziekgeschiedenis van een befaamde trio te krijgen. Bovendien gaat Genesis voor het eerst in vijftien jaar weer op toer door Europa, en daar wil je misschien wel 60 tot 100 euro voor neertellen.

Koning Boudewijnstadion

l 24 juni

Theater

Oom Toon, Waar gebeurd

Nederlander Rieks Swarte staat bekend om de grote gevoeligheid en de eenvoudige beelden waarmee hij zijn muziektheater op de planken brengt. Hier brengt hij een stuk Vlaamse theatergeschiedenis rond de briefwisseling van Anton Van de Velde en Jos de Klerk (Swartes oudoom). Met een koor, twee pianisten, en tien spelers waaronder Tania van der Sanden en Lukas Smolders.

KVS, Brussel. www.kvs.be

l Première: 30 juni

om ook naar uit te kijken

Strip

The Spiral Cage

De autobiografische graphic novel The Spiral Cage van Al Davison verscheen al in de jaren tachtig, maar krijgt in de zomer dan toch een Nederlandse vertaling bij Sherpa. Davison legt daarin uit hoe hij geboren werd met spina bifida en van medici te horen kreeg dat hij nooit zou kunnen lopen. Dat bleek niet te kloppen, zo vertelt dit boek, dat zijn relaas volgt van baby tot volwassene. Zijn handicap is echter slechts een facet van zijn leven, dat beheerst wordt door het boeddhisme en oosterse vechtkunsten. The Spiral Cage krijgt net als bij de oorspronkelijke Engelse editie een lovend voorwoord mee van Alan Moore.

Daedalus en De plaag

Dupuis, Lombard en Dargaud schroefden afgelopen jaar hun uitgavenaantal terug, maar ondertussen staan er andere uitgeverijen klaar om die lacune op te vullen. Uitgeverij L gaat naast Donjon andere fantasyreeksen uitgeven die zo uit de stal van Talent lijken te komen, maar de meest geduchte concurrent voor uitgeverij Talent komt uit Genk. Met een aantal van twee tot drie albums per maand zal de nieuwbakken uitgeverij Daedalus vooral Franse, niet vertaalde reeksen en albums uitgeven. De eerste twee uitgaven waren alvast veelbelovend, zeker wat betreft De plaag van auteurs Py en Houot. Of hoe een aantrekkelijke cover en uitgave het publiek kan overtuigen. Benieuwd naar het tweede deel.

Game

Grand Theft Auto IV (Xbox 360 en PlayStation 3)

Eigenlijk zou het GTA VIII moeten zijn, want sinds de derde Grand Theft Auto zijn er nog eens twee vervolgtitels op de markt gekomen (Vice City en San Andreas), plus twee afgeleide afleveringen (de twee City Stories). De terugkeer naar de cijfers achter de titel duidt erop dat er een volledig nieuwe programmatuur inzit, waardoor u nog natuurgetrouwer oudjes, straathoeren en etnische minderheden tegen de straatstenen kunt kwakken.

l Release: 16 oktober

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234