Zondag 26/01/2020

DVD Tv-serie Terug naar Oosterdonk HHHH

Niet alleen focust de serie op een zwarte bladzijde uit onze recente geschiedenis, ze wordt ook bevolkt door typisch Vlaamse figuren

Sarah Theerlynck

Terug naar je ondergespoten jeugd

"Ge kunt niet terugkeren naar het dorp uit uw kindertijd. Zelfs al is het er nog: het kind is weg", zegt het hoofdpersonage Brecht Bosmans op het einde van Terug naar Oosterdonk. Het vat de sublieme televisieserie mooi samen. Meer nog dan de geschiedenis van de verdwenen dorpen van de polders vertelt de serie het verhaal van het verloren paradijs van de jeugd. Zij is nu uit op dvd, wat twee voordelen biedt: je krijgt meer dan drie uur extra's én Pietje de Leugenaar kan eindelijk ondertiteld worden.

Terug naar Oosterdonk werd destijds met lof en prijzen overladen. Terecht, want wat regisseur Frank Van Passel en scenarist Guido Van Meir gepresteerd hadden, was zonder meer een unicum in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Alleen ging het aan heel wat mensen voorbij, doordat de serie niet op TV 1, maar op TV 2 getoond werd. Een verkeerde keuze volgens Van Meir. In een extra op de dvd steekt hij zijn onbegrip over de beslissing van de VRT niet onder stoelen of banken. Verder vind je op de dvd een interview met regisseur en scenarist terug, een paar reportages over de verdwenen dorpen van de polders en een monoloog die oorspronkelijk als einde van de serie bedoeld was.

De begrafenismaaltijd voor de vader van Brecht Bosmans vormt het decor van de serie. Brecht (Rik Van Uffelen) ontmoet er oude kennissen en vrienden uit zijn geboortedorp Oosterdonk, dat voor de havenuitbreiding van de aardbodem gespoten werd. Zijn gedachten gaan onvermijdelijk terug naar zijn jeugd en de kleurrijke figuur van Pietje de Leugenaar (Dirk Roofthooft), die er een centrale plaats innam. En naar dat ene mysterie: de gelijktijdige verdwijning van Pietje en hoofdingenieur Kusters.

In 1976 werd Pietje de Leugenaar geboren. Guido Van Meir lanceerde het boeiende en ietwat mysterieuze personage in 'Het hoekje van Pietje de Leugenaar', een sporadische Humo-rubriek. Hij en Dirk Roofthooft lieten hem in de televisieserie uitgroeien van hoekjesvuller tot profeet van Oosterdonk. Zijn onbestemde taaltje, dat het midden houdt tussen het polders dialect en een Jehan en Petrick-achtig Kempisch, maakt hem soms onverstaanbaar, maar altijd is hij betoverend. Pietje de Leugenaar geeft het oerdegelijke Vlaamse boerenepos dat Terug naar Oosterdonk ook is iets sprookjesachtig mee.

Terug naar Oosterdonk zit inderdaad met beide benen in de Vlaamse klei. Niet alleen focust de serie op een zwarte bladzijde uit onze recente geschiedenis, zij wordt ook bevolkt door typisch Vlaamse figuren (de moederkloek van een cafébazin, de lamme goedzak van een vaste klant) en toont typisch Vlaamse situaties (de begrafenismaaltijd, het obligate kerkbezoek). Bovendien confronteert de serie op ingenieuze wijze het Vlaanderen van de jaren vijftig met dat van de jaren negentig.

En zo is het goed, want het is zoals Van Meir ooit zei : "Als je iets universeels wilt afleveren moet je verhaal geankerd zijn in je eigen geschiedenis zonder bang te zijn voor je eigenheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234