Maandag 28/11/2022

Duurzame wijn uit de Kaap

Het buitenbeentje Delheim Estate in Stellenbosch

Prijs: 14 euro

PROEFCOMMENTAAR

* Kleur: Slechts lichte kleurevolutie langs de rand, maar nog volrode kern met een vette tranenboulevard.

* Boeket: Cabernet uit het boekje: aroma's van potloodslijpsel, zoethout, mineralen, zwartewoudvruchten, een vleugje eikvanille en verse munt.

* Smaak: Haast médoc-achtige allure, gespierd en rijp van textuur, met impressies van wilde bosbessen, leder, geroosterde noten en groene peper. Nog tanninerijk naar het slot toe.

Conclusie Een klassieke cabernet die duidelijk profiteert van het koele microklimaat. Nog veel verouderingspotentieel.

Prijs: 23,50 euro

PROEFCOMMENTAAR * Kleur: Nog verrassend donker, intens, met een tranenkaravaan.

* Boeket: Kruidige eikaroma's, met verder impressies van geroosterde koffiebonen, zwarte bosbessen en munt.

* Smaak: Een blend van 94% cabernet sauvignon en 6% merlot. Dit is vooral een nog krachtige, gecorseerde cabernet, met impressies van rijpe cassis, damastpruimen, noterige tannines, amandelbrood, gedroogde specerijen en mineralen. Krijtige textuur. De merlot zorgt wel voor een mokkafinale.

Conclusie Het paradepaardje van dit domein, dat in deze oogst 16 maanden in (vooral nieuwe) Franse barriques verbleef. Een nog straffe, sterk gestructureerde cabernet met (spier)ballen. Niet geschikt voor doetjes.

Prijs: 14 euro

PROEFCOMMENTAAR

* Kleur: Briljante robijnrode kleur, loepzuiver en met vette olietranen die sluipen langs de glaswand.

* Boeket: De aroma's worden vooral gemarkeerd door rijpe, sappige frambozen, bramen en gebakken banaantjes. Wolkje vanille.

* Smaak: Elegant en tegelijk gespierd vlezig in de mond, met opnieuw sappige frambozen en rodevruchtencoulis, vurig-peperig met hint van groene olijven, maar toch weer voorzien van prima zuren die het geheel kwiek houden. Gedoseerde eiktoets.

Conclusie Als u pinotage nog moet ontdekken als originele variëteit, is dit een prima visitekaartje.

Prijs: 9,50 euro

PROEFCOMMENTAAR

* Kleur: Mooie, heldere strogele kleur met veel fonkeling.

* Boeket: Enorm fruitgedreven: rijpe perzik, passievrucht, pompelmoeszeste en cavaillonmeloen, met lichte toets van butterscotch.

* Smaak: Sappige, volle maar ook bijzonder levendige mondvulling, met impressies van sappige perzik, gekonfijte limoen, meloen. Romig in aanzet maar toch citrusfris, met een lichte vanilletoets in de afdronk.

Conclusie Misschien wat korte afdronk, maar toch een goed in het fruit zittende chardonnay die over een prima zuurtegraad beschikt.

Prijs: 7,10 euro

PROEFCOMMENTAAR

* Kleur: Zeer intense oudroze kleurspiegel met een superglans en dikke tranen.

* Boeket: Heerlijk jammy, zomers parfum van versgeplukte aardbeien uit de grond en watermeloensorbet, plus rozen.

* Smaak: Een soepele fruitturbo, met vooral aardbeien, watermeloen en framboos in de hoofdrol, evenwichtig van structuur, zonder alcoholagressie en gedragen door een prima fraîcheur.

Conclusie Deze mix van 90% pinotage en 10% Muscat de Frontignon blijkt een mooie fruitfabriek.

Het zijn trendy, zelfs modieuze begrippen, ook in de wijnbouw: duurzaam, organisch, ecovriendelijk, biologisch, groen. Er zijn domeinen die méér bieden dan pure windowdressing. Delheim Estate uit Stellenbosch is zo'n buitenbeentje.

De Kaapse wijnindustrie wordt in sneltempo 'groen'. De voorbije twee tot drie jaar hebben naar schatting alleen al zeventig tot tachtig wijnhuizen in de West-Kaap zich bekeerd tot duurzame wijnbouw en minstens 40.000 hectaren geconserveerd in het kader van het Biodiversity and Wine Initiative (BWI). Een partnership tussen de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en de natuurbeschermingssector, met de bedoeling biodiversiteit en ecologisch bewustzijn te stimuleren op de domeinen, naast ecotoerisme. Eén van de wijnhuizen die al lang voor deze groene principes viel, is Delheim Wines in Simonsberg (Stellenbosch). Zij ondertekenden als één van de eersten het BWI-charter, introduceerden groene projecten zoals een gesofisticeerd zuiveringssysteem voor afvalwater, gebruiken natuurlijke parasieten om bladluizen te bestrijden en geen insecticiden en rijven de ene milieubekroning na de andere binnen. Zo wonnen ze recent de Sustainable Wine Tourism Practices Award en de Cape Times Environmental Award 2007.

Nora Sperling-Thiel, directrice bij dit sinds 1951 door de Sperling-clan gerunde familiedomein: "We begrijpen beter dan wie ook dat het van levensbelang is dat je terug in de natuur stopt wat je eruit neemt. We zijn het verplicht aan het land en aan de wijnindustrie om ons milieu te koesteren." Delheim steunt ook de lokale gemeenschap: "De uitdagingen van een familiegoed als het onze zijn gigantisch. We ondersteunen door onze activiteiten immers een lokale gemeenschap die werkt en leeft op ons landgoed, inclusief een kindercrèche, naschoolse opvang, faciliteiten voor gezondheidszorg, enzovoort. Aangezien we ook tot kampioen werden uitgeroepen op het vlak van biodiversiteit, betekent dit dat er al bij al veel extra kosten moeten geteld worden bij onze milieuvriendelijke vorm van wijnmaken. Onze kostenfactoren liggen ook hoger in dit deel van het platteland, omdat we vrij geïsoleerd liggen van leveranciers en afzetmarkten. We moeten dus nog een stuk productiever worden, natuurlijk met behoud van onze principes." Vandaag produceert Delheim op jaarbasis 60.000 kisten van twaalf flessen, afkomstig van 150 hectaren wingerd, met nog eens 120 hectaren in aanplanting. Zowat 40% van deze productie wordt reeds geëxporteerd.

Wijnmakend Zuid-Afrika heeft zeker nog veel groeipotentieel, maar ziet Nora voordelen in een striktere appellatiewetgeving, dus een nog fijnere afbakening van subgebieden? Ze betwijfelt het nut: "Vanuit een marketingperspectief denk ik niet dat veel wijnsubzones in Zuid-Afrika momenteel sterk genoeg zijn om effectief impact te hebben op de verkoop. Simonsberg, waar onze farm ligt, is zo één van de oudste subappellaties, maar ik merk dat veel consumenten misschien wél de koepelnaam Stellenbosch herkennen, maar niet de verdere onderverdeling." En klassementen van de Kaapse cru's, ziet ze daar brood in? "Zuid-Afrika kende enige tijd een systeem met 'superior'-classificaties, maar dat is verwaterd. Ik denk dat het single vineyard-concept dus wijn afkomstig van een traceerbaar individueel domein eenzelfde credibiliteit tracht te geven als klassementen, maar het is natuurlijk geen absolute garantie op kwaliteit. Persoonlijk geloof ik niet dat Zuid-Afrika snel naar een classificatiesysteem zoals in Frankrijk of Italië zal overstappen." n

INFO Delheimwijnen: Cavens, Limburgstraat 49-53, 2020 Antwerpen, 03/237.87.67

We zijn het verplicht aan de wijnindustrie om ons milieu te koesteren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234