Donderdag 20/02/2020

Duurzaam bouwen is meer dan zonnepanelen plaatsen

Hoe zit het intussen met het milieubewustzijn van onze architecten? Duurzaam bouwen is blijkbaar nog geen topprioriteit in Vlaanderen. In het jaarboek schrijft Lionel Devlieger dat gedeeltelijk toe aan de inherente traagheid van de sector. De media-aandacht voor de opwarming van de aarde heeft pas onlangs een hoge vlucht genomen, maar de projecten in het jaarboek werden vaak meer dan twee jaar geleden ontworpen.

Toch is er een duidelijke tendens naar meer ecologisch bewustzijn, al blijft dat beperkt tot zuiniger omspringen met energie: meer rotswol, dubbele beglazing, een condensatiekachel. Alles wel beschouwd is dat erg minimalistisch, vindt Devlieger. "Het is te vergelijken met de auto-industrie. De autobestuurder sust zijn geweten met de gedachte dat zijn volgende wagen steeds minder CO2 zal uitstoten, zonder echt een alternatief voor de wagen te overwegen." Lees: we besparen op energieverbruik, maar we wonen nog steeds in alleenstaande villa's op vers verkavelde grond.

Intussen hebben architecten nog altijd nauwelijks aandacht voor de totale milieu-impact van hun ontwerpen. Devlieger pleit daarom voor het concept embodied energy als meetinstrument voor duurzaamheid. Embodied energy zit in de sfeer van de ecologische voetafdruk: het meet de totale energie die nodig was om een gebouw te maken, inclusief alle productieprocessen van bouwmaterialen en het transport ervan naar de werf. Bijvoorbeeld: het gerechtsgebouw in Gent heeft Chinees graniet op de gevel, dat is ecologisch erg belastend omdat het van zo ver komt.

Devlieger maakt bovendien brandhout van een prestigeproject in Westerlo, het hoofdgebouw van een bedrijvencentrum met een gevel vol zonnecellen. Die gevel kostte een kwart miljoen euro en de productie van de cellen kostte enorm veel energie. Sponsor Electrabel prijst het aan als voorbeeldproject, maar in werkelijkheid staat dit haaks op duurzaam bouwen. Devlieger pleit voor een aanpak met minder technisch gegoochel en meer gezond architectenverstand. (DW)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234