Nieuws

Duurzaam beleggen, duurzaam belogen?

1 Niet alle projecten waarin 'duurzame' fondsen investeren, zijn zo koosjer als groene energie. ©PHOTO_NEWS

Ethisch beleggen zit in het slop. In 2013 verdween in België twee miljard euro uit duurzame beleggingsfondsen, terwijl ook het aantal fondsen daalt. En wat meer is: maar liefst 90 procent van de investeringsfondsen valt inhoudelijk door de mand, zo wijst onderzoek van Réseau Financité uit.

Share

In het rapport diskwalificeert Réseau Financité (RF) 91 procent van de duurzame beleggingsfondsen, ofwel 267 op een totaal van 293.

De markt van het ethisch beleggen krimpt fors in ons land. In totaal verdween vorig jaar 2,024 miljard euro uit duurzame beleggingsfondsen, zo blijkt uit een rapport van de organisatie Réseau Financité. Op een totaal van 8,7 miljard euro is dat een daling van bijna een kwart. Ook het aantal fondsen daalde, van 327 naar 303.

Grote verantwoordelijke is marktleider KBC, dat twee jaar geleden nog een marktaandeel had van 54 procent had, terwijl dat nu 43 procent is - goed voor een belegd kapitaal van 2,93 miljard euro. Het verlies van marktaandeel is te verklaren door het stopzetten van langlopende (5 tot 10 jaar) duurzame kapitaalgarantiefondsen en klikfondsen.

Ingewikkeld
Op de tweede plaats komt Belfius/Dexia, met 16 procent. Daarna volgen privaatbankier Pictet (10 procent), BNP Paribas Fortis (9 procent) en Bank van de Post (4 procent). Het totaalbedrag in duurzame fondsen dat eind 2013 belegd werd, bedroeg 6,7 miljard euro. Duurzame fondsen nemen 5,7 procent in van de totale fondsenmarkt. Bij het duurzaam sparen is er wel groei te noteren. De markt nam daar toe met 26 procent, tot 1,54 miljard euro.

Nog meer slecht nieuws voor ethische beleggers: in het rapport diskwalificeert Réseau Financité (RF) 91 procent van de duurzame beleggingsfondsen, ofwel 267 op een totaal van 293. Bij de meerderheid daarvan (180) gebeurt dat omdat het gestructureerde producten zijn. Die producten zijn zo ingewikkeld dat ze door buitenstaanders moeilijk kunnen geanalyseerd en opgevolgd kunnen worden, schrijft RF.

Zwarte lijst
Een kleine 30 procent (80 fondsen) wordt gediskwalificeerd omdat ze beleggen in activa die op een zwarte lijst van RF staan. Zeven fondsen werden niet gekwalificeerd omdat er geen informatie over ontvangen werd. 28 fondsen kregen wel een quotering, maar die doen het heel slecht.

De drie topaanbieders in het rapport zijn zwaar gebuisd: Triodos (met 4 fondsen) haalt een score van 15,5/100, RobecoSam (8 fondsen) krijgt 14,5/100 en Pictet Funds (7) moet het doen met een score van 8,5/100. Bij ethisch sparen zijn de punten wel goed: Triodos haalt 75 procent, BNP Paribas Fortis 68 en VDK 64,5/100.