Vrijdag 27/01/2023

Overzicht

Duurdere bus- en treintickets, en GAS-boetes voor verkeersovertredingen: dit verandert op 1 februari

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vanaf vandaag, 1 februari, hebben veel meer gezinnen recht op het laagste tarief voor elektriciteit en gas. De Lijn en de NMBS verhogen enkele ticketprijzen. Ook kunnen Vlaamse steden en gemeenten vanaf dan GAS-boetes uitschrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50. Een overzicht.

MVDB

Veel meer gezinnen komen in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, het laagste tarief op de markt.

Tot nu toe hebben 450.000 gezinnen voor elektriciteit en 270.000 gezinnen voor gas recht op het sociaal tarief. De federale regering breidt die doelgroep nu uit naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447.000 extra gezinnen. De uitbreiding zou onder meer eenoudergezinnen en alleenstaanden ten goede komen.

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) Beeld Photo News
Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS)Beeld Photo News

De maatregel werd uitgewerkt door minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld).

GAS-boetes voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50

Vlaamse steden en gemeenten krijgen de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50. De bestuurder mag maximaal 20 kilometer per uur te snel gereden hebben. Een andere voorwaarde is dat de steden en gemeenten die er gebruik van willen maken, ook hun GAS-boetereglement moeten aanpassen.

“We geven vanuit Vlaanderen zo extra mogelijkheden aan lokale besturen om gericht te handhaven in zones met snelheidslimieten van 30 km/u en 50 km/u, zeker daar waar het vaak gaat om schoolomgevingen en stads- of dorpskernen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Tariefverhogingen bij NMBS en De Lijn

Naar jaarlijkse gewoonte verhogen de NMBS en De Lijn een aantal tarieven. Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn worden het m-ticket, de tienrittenkaart m-card en de Omnipas, het abonnement voor reizigers van 25 tot 64 jaar, duurder.

De prijs van het m-ticket, dat je koopt via de app of de website van De Lijn, stijgt bijvoorbeeld van 1,80 naar 2 euro, een stijging van 11 procent. De tienrittenkaart m-card zal niet langer 15, maar wel 16 euro kosten. De Omnipas wordt 3 procent duurder (132 euro voor drie maanden of 399 voor twaalf maanden).

Bij de spoorwegmaatschappij NMBS wordt een standaardticket gemiddeld 0,65 procent duurder. De woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 1,95 procent duurder. Forsere prijsstijgingen zijn er bij de speciale Youth Holidays-passen, waarmee jongeren tot 26 jaar tijdens de schoolvakanties een week of een maand onbeperkt met de trein kunnen reizen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De prijzen van onder meer de losse tickets voor senioren (7,2 euro heen-en-terug), jongeren (6,6 euro) en om de fiets mee te nemen (4 euro per rit) blijven ongewijzigd. De papieren tienrittenkaarten worden duurder, maar daar valt wel aan te ontkomen door ze via de app digitaal te kopen.

De NMBS vereenvoudigt tot slot de tarieven voor korte grensoverschrijdende reizen naar de buurlanden, en versoepelt ook de reisvoorwaarden. Er komt een uniform tariefaanbod naar alle bestemmingen, gebaseerd op het aantal afgelegde kilometers. Jongeren, senioren en weekendreizigers krijgen 30 procent korting.

Eén ticket voor openbaar vervoer in en rond Brussel

Vanaf 1 februari kan je met één ticket gebruikmaken van het openbaar vervoer in Brussel en de omliggende gemeenten. Zo’n Brupass XL-ticket kost 3 euro voor één rit en 20 euro voor een tienrittenkaart. Er zijn ook abonnementsformules.

De tickets zijn geldig bij de verschillende openbaarvervoermaatschappijen (NMBS, De Lijn, MIVB en TEC) in Brussel en een zone van 11,5 kilometer rond het hoofdstedelijk gewest. Daarin liggen 52 stations en ruim 2.800 bus-, tram- en metrohaltes, klinkt het. Alleen voor ritten van en naar Brussels Airport is er nog een speciaal tarief.

Er bestonden al tickets voor de verschillende openbaarvervoermaatschappijen (MTB- en Jump-tickets), maar die waren alleen geldig binnen het Brussels gewest. Deze formule krijgt voortaan de naam Brupass, en kost 2,4 euro voor een rit, 7,5 euro voor een dag of 15 euro voor tien ritten. Ook hier zijn er abonnementsformules.

De meeste Brupass- en Brupass XL-tickets worden door de verschillende operatoren verkocht. Alleen zal De Lijn de Brupass XL voor één rit en tien ritten niet verkopen, en kan je voor het schoolabonnement alleen terecht bij de MIVB.

Ten vroegste begin 2022 zullen er ook digitale versies van deze producten zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234