Vrijdag 15/10/2021

'Dutroux, de zieke en vermoeide zondebok'

'Criminelen uit de streek van Charleroi hebben hun vel gered door alles af te wentelen op één man, Marc Dutroux.' Sommigen ontwaarden gisteren 'een nieuwe strategie' van het hoofdpersonage uit het dossier-Dutroux. Volgens zijn advocaten staat alles echter al zes jaar in het dossier en is het enkel zaak de juiste analyse te maken. Dutroux, zo heet het, is voor alles 'de zondebok in deze affaire'.

Brussel / Luik

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

De drie raadsheren van de kamer van inbeschuldigingstelling in Luik (KI) krijgen om de halve dag tegenstrijdige inzichten in het dossier-Dutroux voorgeschoteld. Dinsdag nog bepleitten de advocaten van de familie Marchal en Laetitia Delhez de doorverwijzing van oplichter Michel Nihoul naar assisen. Woensdag kwam Jean-Philippe Rivière namens Sabine Dardenne benadrukken dat zijn cliënte in die tachtig dagen in de gruwelkelder maar één man had gezien: "Dutroux, Dutroux, en alleen Dutroux." Rivière ziet zijn cliënte als "dé kroongetuige", en als zij geen reden ziet om Nihoul van iets te verdenken, "dan is die reden er gewoon niet".

Gisteren was het weer al 'medeplichtigen' wat de klok sloeg, met de pleidooien van de advocaten van Dutroux en Dutroux zelf, die zich beklaagde over zijn gezondheid en "te weinig tijd om mij voor te bereiden". De kern van het betoog is simpel. Ja, Dutroux ontvoerde An en Eefje. Ja, hij ontvoerde Sabine en Laetitia. Ja, door zijn schuld stierven Julie en Mélissa. Maar met de ontvoering van die twee meisjes zegt hij niets te maken te hebben. En met de moord op An en Eefje evenmin. "Dutroux was de man met een zwaar strafrechtelijk verleden", aldus advocaat Daniël Kahn. "Hij is aan het recidiveren gegaan en weet dat hij daar zwaar voor zal boeten. Il est cuit, et il le sait. Maar hij wil niet boeten voor misdrijven die anderen pleegden."

Die anderen, dat waren volgens Kahn criminelen allerhande, die wisten dat Dutroux de zwakke schakel was in hun systeem, en dat ze bij hem terechtkonden om "meisjes onder te brengen". Kahn beschuldigde er tegenover de KI nogmaals Michel F. van de ware ontvoerder van Julie en Mélissa te zijn. F. is een man uit Hoei met een pedofiel verleden. Hij kende Julie en Mélissa persoonlijk en bleef jarenlang verkondigen - tot vandaag trouwens - dat ze niet werden ontvoerd, maar "van huis zijn weggelopen". F. werkte als klusjesman voor de Luikse advocaat Dehousse, die in de jaren tachtig met Nihoul en wijlen PS-minister van Staat André Cools verwikkeld raakte in de smeergeldaffaire omtrent het ziekenhuis CME. "Te veel toeval in verhouding tot zéér weinig onderzoek naar deze piste", aldus Kahn.

Hij kwam met nog meer namen aanzetten van mensen die "hier aan de zijde van mijn cliënt" zouden moeten zitten. De moord op An en Eefje, zegt hij, was het werk van criminelen die hij makkelijkheidshalve omschreef als "de Bende van Courcelles". Het gaat om dieven, met specialisatie in auto's, mensenhandel, verzekeringsfraude en overvallen op geldtransporten. De ontvoering van An en Eefje zou in opdracht van hen zijn uitgevoerd. De meisjes zouden ook door hen zijn vermoord. Ook de moord op zijn ex-kompaan Bernard Weinstein zou het werk zijn van die bende. Gérard Pinon, Pierre Rochow, Patrice Charbonnier... het is maar een kleine greep uit de lijst namen die Kahn afdreunde. "Criminelen uit de streek van Charleroi", zegt hij, "hebben hun vel gered door alles af te wentelen op één man, Marc Dutroux. Wij vragen nu een reeks bijkomende onderzoeksdaden. Komen die er niet, dan gaan we voor de vrijspraak."

Ronny Baudewijn, de Vlaamse advocaat van Dutroux, vindt dat op het assisenproces de jury vervangen wordt door beroepsmagistraten. Volgens hem is in heel België en omstreken "geen enkele gewone burger meer te vinden die objectief kan oordelen over Dutroux". Bovendien, aldus Baudewijn, zijn de aanklachten juridisch al niet meer ontvankelijk door het verstrijken van de redelijke termijnen voor rechtsbedeling. Hij ziet in de creatie van een parlementaire commissie 'Dutroux-Nihoul' al voldoende reden om straks, in hoger beroep, de nietigheid van de hele procedure te bekomen wegens "herhaalde schendingen van het vermoeden van onschuld".

Gisterennamiddag was Frédéric Clément de Cléty aan de beurt, de advocaat van Nihoul. Hij trok fel van leer tegen de advocaten van de familie Marchal en Laetitia: "Zij bevinden zich in het koninkrijk van het amalgaam. Ze zijn gaan shoppen in het dossier, hebben de elementen gekozen die hen goed uitkwamen en laten de rest links liggen." Volgens de Cléty beperkte de rol van zijn cliënt zich ertoe xtc te hebben verhandeld met Dutroux en zijn kompaan Michel Lelièvre, maar deed hij dat in samenspraak met (de inmiddels overleden) rijkswachter Gérard Vanesse, die deze bende wou laten "infiltreren". Nihoul, zegt de Cléty, wil zich wel voor drugshandel verantwoorden voor een strafrechtbank, "maar men gaat hem toch niet naar assisen sturen voor enkele prullen?"

Vandaag komen de advocaten van ex-rijkswachters Jean Lesage en René Michaux aan het woord en wordt het uitkijken naar het pleidooi namens Michelle Martin. Normaal maakt het hof vandaag ook een datum bekend voor haar arrest.

Daniël Kahn: 'Criminelen uit de streek van Charleroi hebben hun vel gered door alles af te wentelen op één man, Marc Dutroux'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234