Maandag 01/03/2021

Duterte juicht nieuwe doden toe

In korte tijd hebben de Filipijnen hun 'war on drugs' geïntensiveerd. Deze week was de bloedigste tot nu toe. En als het aan president Duterte ligt, zijn mensenrechtenactivisten het volgende doelwit.

De geweldcampagne van de Filipijnse politie is opnieuw in volle hevigheid losgebarsten. President Rodrigo Dutertes oorlog tegen drugs leek te zijn geluwd, maar dat bleek schijn. Begin deze week werden in twee nachten in totaal zestig drugsverdachten en andere criminelen doodgeschoten "omdat zij zich verzetten tegen arrestatie", zegt de politie. De nacht daarop vonden nog eens dertien mensen de dood.

"Andere drugsdealers zullen nu wel twee keer nadenken voor ze met hun handel doorgaan", zegt een woordvoerder van de politie, die openlijk trots is op het geweld.

'One-time Big-time'

Waar de plotselinge opleving vandaan komt, is niet duidelijk. Volgens de politiechef van Manilla, Oscar Albayalde, was er geen specifieke aanleiding en geen bevel van hogerhand om toe te slaan. De acties waren volgens hem onderdeel van de lopende campagne die de pakkende naam 'One-time Big-time' heeft gekregen.

President Duterte heeft de 32 doden van de eerste nacht openlijk toegejuicht: "Het is goed dat die 32 zijn doodgeschoten. Als we er elke dag 32 kunnen doden, kunnen we misschien de ziekten verlichten waaraan dit land lijdt."

De oorlog tegen drugs die al duizenden mensen het leven heeft gekost, lijkt niet meer op te houden. Hij lijkt zelfs te worden uitgebreid. In plaats van over een 'war on drugs'wordt nu gesproken van een 'war on drugs and crime', een oorlog tegen drugs en misdaad. De helft van alle doodgeschoten verdachten werd niet gezocht voor drugshandel, maar voor zaken als berovingen, zegt de politie, "al gebruikten zij vermoedelijk wel drugs".

De politie beroept zich steevast op noodzaak, en steevast vertellen getuigen een ander verhaal. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onderzocht een flink aantal gevallen en concludeerde dat de verdachten vrijwel zonder uitzondering in koelen bloede waren vermoord, waarna de politie een pistool en wat drugs bij het lichaam legde.

Sinds Dutertes aantreden, ruim een jaar geleden, zijn volgens politiecijfers 13.500 mensen vermoord. Het gros zou het slachtoffer zijn geworden van 'gewone' moorden, afrekeningen of ruzies, maar op de Filipijnen kunnen ook die aanduidingen vandaag net zo goed andere benamingen zijn voor hetzelfde. De politie zegt ruim 3.400 verdachten te hebben doodgeschoten. Meer dan tweeduizend personen zouden zijn gedood door anonieme doodseskaders. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger.

Schietschijf

De moordcampagne onder criminelen was een van de verkiezingsbeloften van president Duterte in 2016. Na zijn verkiezing zette hij de politie meteen aan het werk. Hij gaf het startsein voor de genadeloze aanpak en hij heeft die vervolgens volmondig aangemoedigd en verdedigd. Ook nu weer heeft hij niets dan lof voor de agenten die tientallen verdachten uit de weg hebben geruimd. Donderdag zei hij dat hij politiemannen die drugsverdachten doden niet alleen gratie zal verlenen, maar ze bovendien een promotie zal geven.

Ook tegenover zijn tegenstanders neemt Duterte een steeds dreigender houding aan. Hij bedreigde deze week mensenrechtenactivisten zelfs rechtstreeks met de dood. Human Rights Watch reageerde meteen: "Met dit dreigement schildert Duterte een schietschijf op de ruggen van dappere mensen die werken om de rechten te beschermen en de waardigheid te bewaren van alle Filipino's."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234