Donderdag 22/04/2021

Dure grondstoffen verleiden voedingssector tot prijsafspraken

Raad voor Mededinging doet voor tweede dag op rij huiszoekingen bij voedingsbedrijven

De bakkers waren al veroordeeld voor illegale prijsafspraken. Dan waren er vragen over de frietprijs. Nu heeft de concurrentieautoriteit 'ernstige aanwijzingen' dat zeven grote snoepbedrijven onder een hoedje spelen (DM 15/5). Wat is er aan de hand in voedingsland?

door Emmanuel Vanbrussel

Brussel l De verklaring zou wel eens kunnen liggen bij de onverwachte prijsstijging van de grondstoffen. Die knaagt zo fel aan de winst van de zwakste voedingsbedrijven dat die druk uitoefenen op hun collega's om een algemene prijsverhoging door te voeren.

"Als je als enige van de sector je prijzen optrekt op basis van de gestegen grondstoffenprijzen, dan prijs je jezelf meteen uit de markt en krijg je het moeilijk", legt een goedgeplaatste bron uit. "De verleiding is dus groot om met de sectorgenoten afspraken te maken voor een gezamenlijke verhoging. Want als iedereen het doet en met hetzelfde percentage, dan lijkt het op een 'objectief verantwoorde' prijsstijging."

Omdat zulke afgesproken prijsstijgingen in deze tijden van oplopende inflatie minder opvallen dan vroeger, zegt de Belgische concurrentieautoriteit de waakzaamheid opgevoerd te hebben. Gisteren nog hield de Dienst voor de Mededinging voor de tweede opeenvolgende dag huiszoekingen bij zeven producenten van snoep, chocolade en koekjes. Het gaat onder meer om Kraft Foods (onder meer Lu Biscuits) en Ferrero (Nutella en Kinder), maar ook Nestlé en Mars zijn geviseerd.

De bedrijven worden verdacht van kartelvorming. Ze hebben mogelijk gevoelige commerciële informatie uitgewisseld en op basis daarvan afspraken gemaakt inzake prijsverhogingen. De concurrentieautoriteiten hebben ook 'ernstige aanwijzingen' dat ze onderling de Belgische markt hebben verdeeld, waardoor de supermarktketens de snoepgoedfabrikanten niet tegen elkaar hebben kunnen uitspelen om goedkopere prijzen te bedingen.

De nieuwe mededingingszaak is uit Duitsland overgewaaid. Daar nam de concurrentiewaakhond de Duitse divisies van Kraft Foods, Ferrero, Mars, Nestlé, Haribo, Ritter en Storck in het vizier. Het is aannemelijk dat het bij ons om dezelfde zeven bedrijven gaat. In Duitsland ging het om het doorrekenen van de hoge cacaoprijzen.

De Belgische concurrentieautoriteit voert momenteel niet alleen onderzoek naar mogelijk onwettige afspraken tussen leveranciers onderling, maar ook tussen leveranciers en de grote supermarktketens (Carrefour, Delhaize en Colruyt). De mededingingsautoriteit had in april 2007 "duidelijke aanwijzingen dat bepaalde warenhuisketens in ons land prijsafspraken hebben gemaakt bij de verkoop van parfums, verzorgings- en huishoudproducten".

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, wacht de onderzoeken af alvorens te reageren. Topman Chris Moris: "Als er vragen zijn, zijn de inspecteurs welkom. De onderzoeken bewijzen alvast wat we eerder al hebben gezegd: de bestaande procedures werken en een Observatorium van de Prijzen (aangekondigd in de regeerverklaring van Leterme I) is niet nodig. Het is ook de vraag of er iets onwettigs is gebeurd. Bij mijn weten is er nog geen bewijs."

Test-Aankoop vraagt zich dan weer af "of het onderzoeken van inbreuken in de sector van koekjes, suikerwaren en chocolade echt een prioriteit is in deze moeilijke tijden voor de koopkracht". De organisatie vindt dat dossiers zoals energie of telecommunicatie waar niet genoeg concurrentie is nauwelijks of niet behandeld worden.

Als iedereen het doet, met hetzelfde percentage, lijkt het een 'objectief verantwoorde' prijsstijging

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234