Zaterdag 03/12/2022

'Dure cholesterolremmer kost Riziv 91,5 miljoen euro'

Ook Vlaams Huisartsenparlement hekelt beleid Demotte

Brussel

Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

De kritiek op het gewijzigde cholesterolbeleid van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) zwelt aan. Na VLD-senator Patrick Vankrunkelsven (DM 28/11) neemt nu ook het Vlaams Huisartsenparlement (VHP) het vernieuwde terugbetalingsbeleid zwaar op de korrel. "Dit nieuwe KB verhindert ons om op een budgettair en wetenschappelijk verantwoorde manier cholesterolverlagende middelen voor te schrijven aan onze patiënten", zegt Piet Vanden Bussche, voorzitter van het VHP, aan De Morgen. "Dit zal de staatskas zoveel kosten dat er geen ruimte meer overblijft om andere middelen terug te betalen."

Begin oktober presenteerde Demotte een vernieuwd beleid inzake cholesterolverlagers, dat inging tegen het beleid van zijn voorganger Vandenbroucke. Demotte zou bedrijven die met generische producten fors onder de prijs van de peperdure originele middelen zouden gaan, een vereenvoudigde terugbetaling geven. Dat moest onder meer de kosten ervan voor de ziekteverzekering beheersbaar houden. Het prijskaartje voor cholesterolverlagers bedroeg vorig jaar immers maar liefst 188 miljoen euro.

Onlangs verscheen echter een nieuw koninklijk besluit (KB) inzake de cholesterolverlagers waarin Demotte zijn beleid bijstuurde. Dat werd meteen fors op de korrel genomen door VLD-senator Patrick Vankrunkelsven, die stelde dat het KB niet enkel gebaseerd is op achterhaalde wetenschappelijke informatie, maar precies ook goedkope generische geneesmiddelen discrimineert, wat de ziekteverzekering alleen maar verder op hoge kosten zal jagen. Nu schaart ook het Vlaams Huisartsenparlement (VHP) zich volmondig achter die kritiek. "Demotte gaat er prat op een wetenschappelijk verantwoord voorschrijfbeleid en het gebruik van goedkopere generische middelen te stimuleren", zegt Piet Vanden Bussche, voorzitter van het VHP aan De Morgen. "Maar hiermee doet hij net het omgekeerde. Dit maakt het artsen onmogelijk om kosteneffectief voor te schrijven."

Het KB zorgt zelfs voor een verhoging van de uitgaven in plaats van voor een kostenvermindering, vervolgt Vanden Bussche. "Deze regelgeving maakt het haast onmogelijk om (goedkopere) generische producten voor te schrijven. Zo kunnen artsen het merkproduct Zocor (van geneesmiddelenproducent MSD, NC) niet automatisch vervangen door het generische alternatief, dat nochtans de helft minder kost. Nochtans verzekert iedereen ons dat generische producten qua samenstelling en werking identiek zijn aan het merkproduct. Wat is dan het probleem? Dit bevoordeelt de positie van één firma (MSD, NC) op een wel zeer vreemde manier."

Het beleid treft overigens in de eerste plaats de patiënt zelf, vervolgt Vanden Bussche. "Het maakt geneeskunde onmogelijk. De artsen worden verplicht te werken met achterhaalde wetenschappelijke inzichten van de Second European Taskforce (ETF) van 1998. Niet alleen erkent de ETF zelf dat ze verouderd zijn, men waarschuwt er zelfs voor om de oude richtlijnen niet meer te gebruiken. Ze leiden immers tot overconsumptie of onterecht gebruik van cholesterolverlagers."

Dokter Dirk Van Duppen, van Geneeskunde voor het Volk en deskundige inzake cholesterolverlagers, berekende wat het nieuwe KB het Riziv zal kosten. "Door MSD een hoge prijs voor Zocor te blijven geven en de half zo dure generische producten de toegang tot de nieuwe lucratieve markt voor cholesterolverlagers te blijven bemoeilijken, zal het Riziv 91,5 miljoen euro verliezen. Dat is een enorme meerkost, zonder dat daar enige kwaliteitsverbetering van de volksgezondheid tegenover staat."

Volgens de bewuste firma, MSD, is er echter hoegenaamd geen sprake van een bevoordeelde positie. "We krijgen de terugbetalingsmodaliteiten op basis van geregistreerde wetenschappelijke indicaties", reageert Mimi Van Meir, woordvoerder van MSD. "Als je erg innovatief werkt, dan krijg je soms een aantal indicaties meer. Waarom de generische producten die niet krijgen, weet ik niet."

Voorzitter VHP: 'Dit maakt geneeskunde onmogelijk'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234