Maandag 21/10/2019

Durban

Het uitblijven van een degelijk klimaatakkoord heeft ons weer met de neus op de pijnlijke werkelijkheid gedrukt. Pas als het schip zinkt worden de reddingssloepen uitgezet. Zelfs de ultieme strohalm van de laatste twijfelzaaiers (het BEST onderzoek) heeft nog maar eens overtuigend aangetoond waar al lang niet meer over gediscussieerd moet worden: klimaatverandering is een realiteit en de door de mens veroorzaakte stijging van broeikasgassen in de atmosfeer is daar de hoofdoorzaak van.

Dat de tweegradengrens al een vage utopie was, stond al nagenoeg vast voor de Durban conferentie. De grenzeloos egoïstische en kortzichtige manier waarop men vrolijk fluitend over deze grens stapt is van een ongekende grofheid. Niet alleen speelt men met het leven van miljarden mensen, maar het lef ontbreekt niet om de top zelfs een redelijk succes te noemen aangezien er nog een vervolg aan de gesprekken komt.

Met een pijnlijk cynisme maakt men de afweging of een doortastend klimaatbeleid (en milieubeleid in het algemeen) ook maar iets van de eigen luxe zou kunnen kosten. Stoot een maatregel een aantal kiezers tegen de borst? Afvoeren! Zou een maatregel misschien eens een procentje minder economische groei kunnen betekenen op korte termijn? Afvoeren! Daarmee komen we natuurlijk ook bij de gedeelde verantwoordelijkheid. Zolang er geen wil is om op partijen te stemmen die doortastende maatregelen willen nemen zal er ook geen doortastend beleid zijn. Zolang we in die zelfverdovende gemoedstoestand blijven hangen gaat de mars der dwaasheid gestaag verder, verder richting...

Stefaan Depraetere, via mail

Andersgeaard

Als een politiek andersgeaarde collega commentaar heeft op de N-VA, op haar standpunten, haar strategie, haar politiek kortom, dan zijn zij altijd persoonlijk gekwetst. Zo reageerde Bart De Wever op de afwijzing van zijn nota; zo vinden zij dat zij eruit gegooid zijn - zelfs als ze zelf zeggen dat ze niet meedoen. Voor die tegenstanders hebben zij dan scheldwoorden in petto: mijnheer Dewael verkoopt "zattemanspraat", CD&V zaait haat (in het Latijn!) De lijst van scheldwoorden is eindeloos. Helaas wordt het taalgebruik uitvergroot overgenomen in de reacties op onlinefora. De lectuur ervan wekt weerzin. Het intellectuele en politieke klimaat in Vlaanderen is er heel zuur door geworden. Zoals in de jaren dertig?

Bernard Verstraete, Gent

Europese droom

"Geef Europa een volk, of berg de Europese droom op." De opiniebijdrage van Ian Buruma is me uit het hart gegrepen, maar hoe geef je Europa een volk? Door onderaan te beginnen, namelijk bij het feit dat er in de EU mensen wonen die zich meer Europeaan voelen dan bijvoorbeeld Fransman. Zoals ik. Hoe geef je die mensen een gezicht? Door ze de kans te geven te kiezen voor de Europese nationaliteit. Een keuze die meer dan alleen symboolwaarde moet hebben: dat betekent bijvoorbeeld ook een Europese reispas en stemrecht op ieder bestuursniveau van het land waar ze toevallig wonen.

Jan Muller, via onze website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234