Maandag 28/11/2022

Durant steunt BruXXelse bezetters

BruXXel, het anders-globalistische collectief dat het Brusselse Luxemburgstation bezet, ontving vrijdag van de NMBS een bevel tot ontruiming. Zaterdag kondigde BruXXel aan de locatie aan het Europees Parlement niet te zullen verlaten omdat de NMBS gemaakte afspraken niet nakomt. Gisteren kwam federaal minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo), tevens voogdijminister van de NMBS, op bezoek: op de 44ste dag van de bezetting en na het verstrijken van de 48 uur die het collectief kreeg voor de ontruiming.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

NMBS, de huidige eigenaar van het Leopold- of Luxemburgstation, liet BruXXel vrijdag weten dat het de bezetting van het Luxemburgstation binnen achtenveertig uur moest staken. Als antwoord op het schrijven kondigde BruXXel aan allesbehalve verhuisplannen te hebben. Volgens het collectief werd tijdens een vergadering met het kabinet-Durant en de NMBS op 12 november afgesproken dat BruXXel het station pas zou ontruimen als Société Espace Leopold, de huidige bouwheer van het Europees Parlement, een bouwvergunning zou krijgen van het Brussels Gewest. Tom Deforce van BruXXel: "SEL heeft op dit moment geen enkele bouwvergunning op zak en dat was de voorwaarde voor ontruiming. We blijven dus. Allereerst omdat de NMBS de gemaakte afspraken niet nakomt. En we blijven ook omdat we overtuigd zijn van het nut van onze activiteiten in het station."

BruXXel pleit voor een harmonisch samenleven tussen Europa en Brussel en bezet het station mede om er voor en tijdens de top van Laken een alternatief informatie- en discussiepunt over Europese kwesties te vestigen. In het begin van de bezetting stuurde Durant al een brief naar NMBS-baas Schouppe waarin ze haar expliciete steun voor de actie uitsprak. Gisteren kwam ze haar openlijke steun betuigen, toen BruXXel het station eigenlijk al verlaten had moeten hebben. Federaal minister Durant: "Dit station is een uitstekende plaats om te debatteren over de toekomst van Europa. Zelfs samen met mensen die werken voor Europa. Het zou een heel slecht signaal zijn moesten die verschillende mogelijkheden tot debat door derden onmogelijk gemaakt worden. We moeten immers een duidelijk onderscheid maken tussen wat sommige groepen in Genua hebben gedaan en de open debatten die deze mensen hier willen organiseren; De regering heeft de verantwoordelijkheid om gedurende de top van Laken in goede omstandigheden een publiek debat te laten ontwikkelen. Deze mensen geven blijk van een democratische wil die niet gefnuikt mag worden."

Volgens Tom Deforce van BruXXel spelen op dit moment andere agenda's dan het belang dat de NMBS bij een eventuele ontruiming heeft. "Toegenomen 'veiligheidsmaatregelen' rond de top van Laken hebben zeker iets te maken met het bevel tot ontruiming. Toch zullen we proberen om nieuwe gesprekken aan te knopen met de vervoersmaatschappij."

Minister Durant verklaarde haar aanwezigheid in het station gisteren, zeggende dat zij wil bemiddelen in de discussie over de voortzetting van de bezetting van het station tot eind dit jaar. Isabelle Durant: "Ik heb niets te zeggen over de dagelijkse leiding van de NMBS, maar het is evident dat ik kan ingrijpen wanneer op het hoogste niveau gediscussieerd wordt over de bezetting van het station tot eind dit jaar. En ik kan u zeggen dat ik druk wil gebruiken om deze bezetting verder te laten gaan."

Tijdens de anderhalve maand durende bezetting kreeg BruXXel de expliciete steun van een dertigtal Brusselse sociaal-culturele organisaties en een tiental europarlementsleden. Op vraag van Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (SP!Agalev) en enkele Europese collega's besloot het Bureau van het Europees Parlement de samenwerking met SEL voor de bouw van de uitbreidingen van het parlement te herzien. Nooit gezien was de beslissing van het bureau op 14 november, toen bekend werd dat SEL eerst de sinds jaren beloofde privé-woningen moet bouwen vooraleer het mag beginnen met de bouw van meer kantoorruimte in de Europese wijk. Een voorwaarde die later bevestigd werd door de Brusselse minister-president Xavier de Donnéa (PRL).

BruXXel bepleit samen met verschillende buurtcomités het behoud van de beschermde delen van het station. Volgens het collectief is het dossier van het door de NMBS en SEL verwaarloosde oudste station van België exemplarisch voor de huidige relatie tussen Brussel en Europa.

'Dit station is een uitstekende plaats om te debatteren over de toekomst van Europa'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234