Dinsdag 24/11/2020

Duquesne wil vooral snellere asielprocedure

Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne heeft een vaag tienpuntenplan klaar voor een efficiënter vluchtelingenbeleid. Waarschijnlijk komen er chartervluchten en waarschijnlijk krijgen de asielinstanties een radicaal nieuwe rol. Dat de PRL'er alles sneller wil doen verlopen is voorlopig het enige wat echt duidelijk is. Tegen september belooft de minister een concretere beleidsnota.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Duquesne stelde zijn actiepunten voor na een rondetafelconferentie met vertegenwoordigers van de Dienst Vreemdelingenzaken, de rijkswacht, Sabena en de Liga voor de Mensenrechten. Eerste actiepunt van de PRL-minister is dat hij de asielinstanties aan een doorlichting zal onderwerpen. Die moet dienen om de asielprocedure te hervormen. Zowel de Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen als de Vaste Beroepscommissie voor de Vluchtelingen worden onderzocht. Hoe die nieuwe asielprocedure er precies zal uitzien, wil Duquesne nog niet kwijt. Enkel dat de procedure "sneller, transparanter en met respect voor de rechten van de verdediging" zal verlopen. Een "hervormde, onafhankelijke instantie" zal op een snelle manier oordelen over de ontvankelijkheid en de gegrondheid van een asielaanvraag. Er komt een "strikt onafhankelijke juridische beroepsinstantie". Of de minister een integratie van de Dienst Vreemdelingenzaken met het Vluchtelingencommissariaat wil, is niet duidelijk: "Vraag me nog niet te veel, want ik weet het nog niet allemaal."

Een derde actiepunt voorziet in betere contacten met landen waaruit vluchtelingen-migranten komen en waarnaar ze moeten terugkeren indien hun asielaanvraag is afgewezen. Binnen de rijkswacht worden extra migratieambtenaren aangesteld die in landen van herkomst moeten voorkomen dat er al te veel clandestienen naar België komen.

Tegen 1 maart 2000 belooft de PRL'er ook een nieuw gebouw in de luchthaven van Zaventem van waaruit uitgeprocedeerden naar hun land zullen worden teruggevoerd.

Duquesne wil ook werk maken van een betere psycho-sociale en medische begeleiding. "Ik verwacht daar geen mirakels van. Het is niet eenvoudig om iemand die zich tegen zijn of haar vertrek verzet, over te halen om uiteindelijk toch op het vliegtuig te stappen."

Van een sluiting van de gesloten centra kan geen sprake zijn, zegt Duquesne. "Maar ik wil wel iets doen aan het probleem van de minderjarigen en de meest kwetsbaren in de gesloten centra. Om dramatische situaties te vermijden." Een aantal vluchtelingenorganisaties liet gisteren al weten teleurgesteld te zijn door deze vage belofte: "Minderjarigen horen in geen enkel geval thuis in gesloten centra. Weet u dat er in centrum 127bis al zes maanden een kind van vier en een van vijf jaar verblijven?"

Nieuw is ook dat er een permanent observatorium komt voor de migratie, bemand met vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken, de rijkswacht, Vreemdelingenzaken en de Liga voor de mensenrechten. Het observatorium moet individuele klachten over de asielprocedure behandelen, de media informeren, migratiegolven analyseren en aanbevelingen doen aan de regering. Deze nieuwe instantie zal ook een wetboek voor de rechten van clandestienen opstellen.

Inzake verwijderingen verwacht de minister dat piloten van lijnvluchten in de toekomst op basis van duidelijke criteria zullen beslissen om een uitgeprocedeerde al dan niet te vervoeren. Op de vraag of er gedwongen uitwijzingen met privé-jets of chartervliegtuigen komen, wil de minister niet antwoorden. Wel van "des vols sécurisés", waarbij "maximaal twintig personen tegelijkertijd worden uitgewezen". (KoV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234