Vrijdag 24/01/2020

Duo Van Meir-Deman coacht Lierse zaterdag in 'degradatietopper' tegen GBA

Lierse-voorzitter Leo Theyskens: 'Het is zo dat we nu klappen krijgen, maar ik krijg liever alle klappen ineens'

Lierse-crisis fataal voor Paul Put

Drastische maatregelen had Lierse aangekondigd na het debacle thuis tegen Cercle Brugge (0-4), erg verrassend is het dus niet dat gisteren trainer Paul Put het gelag moest betalen. Hulptrainers Patrick Deman en Eric Van Meir moeten nu het zinkende schip drijvende houden. Voorzitter Leo Theyskens hoopt op een direct schokeffect in het vooruitzicht van de vervroegde 'degradatietopper' zaterdag op Germinal Beerschot, nog zo'n club in diepe malaise.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Voorzitter Leo Theykens ging bij het ontslag van zijn trainer niet over een nacht ijs. Hij stelde een crisisteam samen, waarvan hij zelf deel uitmaakte, dat gisteren bij spelers en leden van de technische staf peilde of het nog zin had om met Put door te gaan. Hij wist dat sommige spelers "zwaar misnoegd" waren, en hun stem gaf blijkbaar de doorslag. "De hoofdoorzaak is natuurlijk de slechte resultaten", zo motiveerde Theyskens zijn beslissing. "Maar dan moet je ook kijken naar de oorzaken. Hoewel ik altijd sterk in de professionele kunde van Put geloofd heb, was er ook onvrede over het spelconcept. Onvrede krijg je natuurlijk altijd als de resultaten minder zijn. Maar de druk bouwde zich op en we vonden het in dit geval beter dat de wegen zouden scheiden."

Theyskens geeft toe dat ook het bestuur en de spelers niet vrijuit gaan, hij spreekt over een "gedeelde verantwoordelijkheid". Vooral over het gevoerde transferbeleid kreeg Lierse veel kritiek te slikken. Met Marius Mitu verdween de regisseur, in de plaats belandde een dozijn buitenlanders op het Lisp, van de jonge Kroatische belofte Ognjen Vukojevic tot een Franse grote naam Tony Vairelles, die echter een compleet uitgebluste indruk gaf. Ook het dure contract van Daniel Cruz is qua rendement tot nu toe een volledig foute inschatting. Paul Put, die mee inspraak had in de transfers, zag zijn team vooral voor het doel falen. In elf wedstrijden scoorde Lierse amper vijf doelpunten. In de stand staat Lierse (met nog een inhaalwedstrijd te goed) op de alarmerende voorlaatste plaats.

In zijn tweede jaar als Lierse-voorzitter kent Leo Theyskens, een succesvol bedrijfsleider, dus al het klappen van de zweep in het voetbal. Hij mocht constateren dat zijn financiële inspanningen tot nu toe niet bepaald het gewenste effect hadden. "De sportieve resultaten heb je compleet niet in de hand, maar zij bepalen wel sterk de gang van zaken in een club." Zo ver als Jos Vaessen, die zijn voorzitterschap bij Genk als een lijdensweg ziet, gaat Theyskens echter niet. "Maar het is zo dat we nu klappen krijgen, maar ik krijg liever alle klappen ineens. En ik probeer het positief te bekijken. Vanaf nu kan het eigenlijk alleen maar beter."

Dat valt dan nog te bezien. Zaterdag speelt Lierse op het veld van Germinal Beerschot, dat een even grote sportieve malaise beleeft. De match kondigt zich aan als een heuse vervroegde degradatietopper. Hulptrainers Patrick Deman en Eric Van Meir zullen Lierse voorlopig leiden. Theyskens zegt ook zijn tijd te zullen nemen om een nieuwe hoofdcoach te zoeken, mogelijk hakt hij de knoop pas door in de winterstop. In de wandelgangen circuleerde al de naam van Marc Brys. Hij was dit seizoen de eerste ontslagen trainer in eerste klasse, op 22 september kreeg hij de bons bij Germinal Beerschot na een 3-0-nederlaag bij Cercle. Theyskens zegt dat Brys een "theoretische mogelijkheid" is.

Na Brys en Emilio Ferrera bij La Louvière is Paul Put de derde trainer in de hoogste klasse die zijn kop ziet rollen. Put was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Bij Germinal Beerschot voelt ook trainer Jos Daerden de druk op zijn persoon toenemen. Qua resultaten deed hij na het debacle tegen Roeselare (1-5) met 2 punten op 15 zowaar nog slechter dan zijn voorganger Brys. Maar het bestuur van Germinal Beerschot zei het vertrouwen in Daerden te behouden, al zou zijn positie in de winterstop wel geëvalueerd worden. Voorzitter Jos Verhaegen ontkende in de Gazet van Antwerpen ook dat ontslagnemend bondscoach Aimé Anthuenis in beeld zou zijn als technisch directeur van de fusieclub.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234