Maandag 06/02/2023

Duizenden transistors stemmen af op straatfeest op Brusselse Zuid

In de schaduw van de Zuidertoren barst op 15 december om halfvier 's middags het feestgedruis los. Dat is tenminste de wens van BruXXel, het andersglobalistische collectief met hoofdkwartier in het Brusselse Leopoldstation. BruXXel hoopt dat enkele duizenden manifestanten van de massabetogingen op 13 en 14 december blijven hangen in Brussel om de Top van Laken feestend af te sluiten in de omgeving van het Zuidstation.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Een grootscheepse streetparty is na de aankondiging van Radio BruXXel het nieuwste initiatief van de Brusselse andersglobalisten in hun positieve manier van actievoeren. Het collectief begon met die alternatieve manier van protesteren op dag één van de bezetting van het Brusselse Leopoldstation. Volgens Tom Deforce van BruXXel wil het collectief met een ludieke bezetting van de publieke ruimte laten weten wat er in de rest van de hoofdstad afspeelt tijdens de topvergaderingen van EU-ministers in Laken.

"Het is een totaal andere manier van manifesteren, waarbij mensen die leven in Brussel zich een plaats willen toe-eigenen in de hoofdstad van Europa", zegt Deforce. "Over de toekomst van datzelfde Europa wordt even verderop beslist in een versterkt en ommuurd kasteel van Laken, dat zich daarenboven midden in een beveiligde perimeter bevindt. Wij gaan niet aan de poorten van Laken bonzen. We laten onze stem horen waar het echte leven is, door onze feestende aanwezigheid midden in Brussel."

Bij feesten hoort natuurlijk muziek, die volgens BruXXel zal worden geleverd door duizenden draagbare radiootjes die de manifestanten zelf zullen meebrengen. Radiootjes, die allemaal zullen zijn afgestemd op een van de vier frequenties van Radio BruXXel, het tijdelijke radioproject rond de Top van Laken dat op 13 december van start gaat. Van bij de start van Radio BruXXel wil het collectief in de hoofdstad een trend lanceren. Deforce: "We vragen al wie op de hoogte wil blijven ook informatie met anderen te willen delen en een radiootje dat afgestemd is op Radio BruXXel mee te nemen op straat, in de bus of op de tram."

Volgens BruXXel vindt de streetparty niet toevallig plaats rond het Zuidstation en het Baraplein. Deforce: "We gaan feesten tussen twee volksbuurten waar de bewoners het niet altijd gemakkelijk hebben. In lager Sint-Gillis, aan de overkant van de spoorweg, worden binnenkort verschillende huizen onteigend in het kader van het hst-project en de bouw van grote hotels. Aan de kant van het Baraplein zitten we dan weer in Kuregem, waar we denken dat het de mensen van de wijk ook goed doet als we ze in ons feest betrekken." Behalve sympathisanten en buurtbewoners zullen volgens BruXXel naar schatting drie-duizend à vierduizend manifestanten uit binnen- en buitenland afzakken naar het Zuidstation.

Een massa volk dus, die op dit moment niet verwacht wordt in Anderlecht omdat de organisatoren van de streetparty geen toelating vroegen aan de lokale politie. Deforce: "We hebben voor dat openluchtfeest geen toestemming gevraagd bij de politie omdat we vrij voor onze mening willen kunnen uitkomen. Openlijk kritiek geven op een ludieke en feestelijke manier moet kunnen. Dat we daarvoor eerst toestemming moeten vragen, vinden we niet passen in een democratisch stelsel, daarom doen we dat ook niet. We hopen dat de ordediensten onze positieve boodschap onderkennen en het contrast zien met traditionele manifestaties."

'Wij gaan niet aan de poorten van Laken bonzen, we laten onze stem horen waar het echte leven is'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234