Vrijdag 04/12/2020

Update

Duizenden pelgrims in Rome voor heiligverklaring Damiaan

Beeld UNKNOWN

Pater Damiaan werd vandaag om 10 uur heilig verklaard door paus Benedictus XVI in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Enkele duizenden landgenoten, onder wie het vorstenpaar, premier Van Rompuy en alle CD&V- en cdH-excellenties uit de federale regering, woonden de plechtigheid bij. Voortaan zal Damiaan de patroonheilige zijn voor alle melaatsen en aidspatiënten.

Basiliek
Het plan was dat de heiligverklaring op het Sint-Pietersplein zou plaatsvinden. Ondanks het zonnige weer werd vandaag toch beslist om de plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek te laten doorgaan.
Omstreeks 9 uur stroomde het Sint-Pietersplein al vol met duizenden pelgrims en toeristen voor de heiligverklaring van Pater Damiaan en vier andere zaligen. Kardinaal José Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, gaf een korte biografie van de vijf kandidaat-heiligen. Hij vroeg daarbij om de namen van de zaligen in te schrijven op de lijst van de heiligen.

Canonisatie
Die klassieke canonisatieformule luidde: "Tot eer van de Allerheiligste Drie-eenheid, voor de verheffing van het katholieke geloof en de groei van het christelijke leven; op gezag van Onze Heer Jezus Christus, van de heilige apostelen Petrus en Paulus en op ons eigen gezag; na rijp beraad, na inroeping van de goddelijke hulp en na raadpleging van vele broeders in het bisschopsambt, verklaren wij de zaligen Zymgunt Felinski, Francisco Coll y Guitart, Jozef Damiaan De Veuster, Rafael Arnaiz Baron en Jeanne Jugan heilig en nemen wij hen op in de Catalogus van de Heiligen. Wij bepalen dat zij in heel de Kerk devoot onder de heiligen worden vereerd".

Haarlok
Daarna werd de 'litanie van alle heiligen' (Litaniae Sanctorum) gezongen en nadien sprak de paus de officiële heiligverklaringsformule uit. De paus kreeg ook een reliek van elk van de vijf nieuwe heiligen. In het geval van Damiaan is dat een haarlok van Damiaan. Die haarlok werd opgedoken uit het archief van de paters Picpussen, de congregatie waartoe Pater Damiaan behoorde. De paus zelf overhandigde een ander reliek van Pater Damiaan, meer bepaald een voetwortelbeentje aan bisschop Larry Silva van Honolulu. Die neemt het reliek mee naar de kathedraal van Honolulu.

Naastenliefde
In zijn homilie loofde paus Benedictus XVI Damiaan vooral als toonbeeld van naastenliefde. Volgens Benedictus gidst Damiaan ons naar de goede strijd. "Niet de strijd die lijdt tot verdeeldheid, maar de strijd die verbroedert", aldus de paus die in zijn homilie de drie landstalen gebruikte. In een behoorlijk verstaanbaar Nederlands schetste Benedictus het missiewerk van Jozef Damiaan De Veuster op Molokai.

Eigen gezondheid
Door onder de melaatsen te gaan leven, stelde Damiaan zichzelf bloot aan de ziekte en werd hij uiteindelijk "een melaatse onder de melaatsen". In het Duits zei Benedictus XVI dat Damiaan het eeuwige leven heeft gekregen omdat hij niet alleen zijn geboorteland had verlaten maar ook zijn gezondheid op het spel had gezet.

Voorbeeld

In het Frans noemde Benedictus Damiaan een "nobel iemand" die toont dat "naastenliefde leidt tot eenheid". Voorts nodigt Damiaan ons volgens Benedictus uit om niet alleen de ogen te openen voor de melaatsen, maar ook om onze naastenliefde en dienstbaarheid te tonen. Aan het slot van zijn homilie stelde Benedictus XVI Damiaan en de andere vier nieuwe heiligen als voorbeeld waaraan iedereen zich kan spiegelen.

Andere heiligen

Tijdens de viering werden nog vier anderen heilig verklaard. De bekendste van de vier anderen is de Franse zuster Jeanne Jugan (1792-1879), de stichtster van de congregatie van de Klein Zusters van de Armen. Daarnaast werden ook de Spaanse dominicaan Francesco Coll y Guitart (1812-1875) en de Spaanse trappistenbroeder en mysticus Rafel Arnaiz Baron (1911-1938) heilig verklaard. Tot slot werd ook de Pool Zygmunt Pelinski heilig. Hij was een ordestichter en aartsbisschop van Warschau.

Na afloop van de plechtigheid hadden koning Albert II en koningin Paola nog een korte ontmoeting met de paus. (belga/ep)

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234